Fondant oz. tičino masa v drugo

Z receptom za fondant sem bila popolnoma zadovoljna. Sicer se je zgodilo, da je kdaj zašvical, ampak to se mi je zgodilo tudi s kupljenim fondantom. Potem sem dobila prošnjo za rojstnodnevno torto za nekega malega človečka, norega na Backa Jona. In sem si rekla, bom pridna in bom figurice naredila tri dni prej, da se bodo imele čas lepo posušiti. In sem naredila najlepšega backa Jona, trop ovčic in bikovo glavo, na katero sem še danes ponosna, do pikice taka je bila, kot model, po katerem sem se zgledovala. In seveda sem pozabila na fotke. To je bilo v četrtek. V petek sem naredila torto in potem smo šli na Dolenjsko. Potem je prišlo deževje. Deževalo je od jutra do večera, pa ne malo, na polno je lilo. Balkonska vrata doma so bila odprta, da se stanovanje lufta. In tako prideva v nedeljo zvečer domov …

Na pultu so se prepletale črne lužice in brezoblični beli kupčki, nekaj ovčic, ki so bile postavljene čisto ob rob, je žalobno raztegnilo svoje črne parklje čez rob in sladkorne lužice so se nabirale tudi na tleh. Backa Jona ni bilo več. Stopljen kupček je pričal, da je nekdaj predsedoval čredi. Preživel je edinole bikec. Čez eno uro pride oče mulčka po torto, jaz pa brez ovčic. In brez fondanta. Na hitro sem zamesila fondant, naredila zasilne ovčice, ki so bile take, kot bi jih naredil petletnik, zapovrh še v 2D, in oddala torto, ki je bila daleč od take, kot sem si jo zamislila.

Kaj se je zgodilo? Fondant je nase vezal vodo iz zraka. Ker sem uporabila barve v prahu, ki so prav tako žejne vode, so tudi te vezale nase z največjim veseljem. Kar je bilo obarvanega fondanta, je tako postala obarvana fondantna lužica.

Previjmo trak naprej, piše se leto 2012. Avgusta sta se prijatelja poročila. Poroko sta imela v družinskem krogu, žurko pa en teden kasneje. In sta me prosila, da jima naredim poročni torti. Seveda sem rekla ja. Takrat sem bila že nekaj mesecev noseča, v tednu med njuno poroko in žurko sva imela planiran Dubrovnik, festival stepa, da še zadnjič v nosečnosti zastepam na polno, preden bom morala odložiti čevlje na polico, ampak to me ni ustavilo. Challenge! In je prijateljica povedala malo o njunih skupnih trenutkih (kako sta se spoznala, se pogovarjala, potem je on šel za trenutek stran, ko se je vrnil, pa je bila ona vsa otečena, ker jo je pičila osa) in o njunih vzdevkih, pobrskala malo med tortami na cakecentral in mi povedala, kakšni torti si želi. In sem si rekla, da bom spet pridna in bom vse figurice naredila prej, za torto za žurko celo več kot teden dni prej, da potem samo pridem domov, spečem torto, jo prekrijem s fondantom in nanjo postavim figurice. Ampak ko sem se spomnila na nesrečnega backa Jona, me je kar zvilo.

Bojda obstaja razlika med fondantom za valjanje in fondantom za figurice. Tako sem malo pretaknila net, iščoč recept za fondant za figurice. In sem našla recept, ki mi je bil všeč tudi zato, ker zanj ne potrebuješ glicerola. Mesto glicerola zavzame koruzni sirup. Sem naredila figurice. In barve v prahu sem zamenjala za gel v tubi. In že naslednji dan opazila, da so rožice že skoraj suhe. Obetavno. Prvo torto sem tako spekla, sestavila in okrasila. In bila zadovoljna z rezultatom, točno taka je bila, kot sem si zamislila. Cute as a button. Kar nisem se je mogla nagledati.

Poročna.

Poročna.

Dobro, imam torej recept za fondant, ki se obnese za figurice, ampak zanj rabiš koruzni sirup. Ki je menda neupravičeno na slabem glasu, ker ni nič slabši od kakšnega drugega sladkorja, ampak mene moti predvsem zato, ker je zanj treba zaviti v posebno trgovino. Načeloma koruzni sirup lahko zamenjaš za invertni sladkor, kot sem že zapisala pri receptu za invertni sladkor. In načeloma med tudi vsebuje invertni sladkor. Ampak menda fondanta ne moreš narediti z medom, ker se med segrevanjem obnaša drugače. Poleg tega me zanima, kako se fondant obnese v razvaljani obliki. Ne bom valjda delala dveh fondantov za eno torto, potrata časa in sladkorja.

Letos je konec julija Nejčev iDedek, #hufnejev pradedek, praznoval 90 let. Jaz sem očitno družinska tortarica. In 90 let ni še en rojstni dan, ki ga lahko mirno obideš. Ampak 8 do 16 ur v kosu, ki sem si jih lahko včasih vzela za torto, nimam več. Peke se lahko lotim le, ko mali zvečer zares zaspi. In pretiravati tudi ne morem, ker se med polnočjo in drugo spet doji, pa tudi spati je treba kaj. Tako sem najprej rekla, da ne bom obljublja, da bom torto naredila. Ampak 90 let. Ljudje, 90 let ni kar tako. Dobro, torej moram narediti torto v kosih. In za začetek se moram odpovedati kiparskemu pristopu. Keep it simple. Enkrat sem se lotila velike borovničeve torte za rojstni dan. Transporta ni preživela, ker naju je na cesti nekdo prehiteval v škarje in je moral Nejc na hitro zavreti, da se mu ne bi zabila v rit, ko se je tip malo pred nama ustavil v koloni. Ravno maratonci so zablokirali Celovško. Ne, nič rahlega, torta mora biti kompaktna. In katera torta je kompaktna in ena najboljših tort na svetu? Ja, čokoladno-orehova reformca! Praata je bil mdr. tudi barman. No, pa sem jo imela, idejo. Pravokotna torta. Obdana s stranicami fondanta, bo služila za škatlo. V škatli pa fondanta steklenica, napolnjena z ganachem (za neposvečene, to je krema za čokoladne tartufe). V soboto je bilo praznovanje. Ponedeljek je spolzel mimo. V torek sem zvečer spekla torto. V sredo sva dobila obisk, ampak v pol ure, ki sem jo imela med Nejčevim prihodom domov in obiskom, sem naredila fondant in ga položila na steklenico. V četrtek sem včerajšnji fondant razvaljala (ne da bi ga prej zmehčala v mikrovalovki), se ni več lepo valjal, je bil že pretrd in je med valjanjem razpokal, in tudi premalo ga je bilo, tako da sem naredila novo rundo fondanta, ga zmešala s starim, ta mešanica pa se je lepo razvaljala. In sem oblikovala stranice. Zvečer smo šli na Dolenjsko, kjer se je fondant še ves naslednji dan sušil. V petek zvečer sem ga v dveh urah pobarvala in sestavila torto. V idealnih pogojih bi se stranice morale sušiti še vsaj en dan, še rajši pa dva, saj so po barvanju spet postale mehkejše. Ampak so se v hladilniku lepo strdile. “Lesene” stranice sem barvala s čopičem. Steklenico sem pobarvala z barvo v spreju. Za rafijo je služila naribana bela čokolada. Ko sem ravno sestavljala vse skupaj, je v delavnico, kamor sem se umaknila, prišel prav tisti 90-letnik, kateremu je bila torta namenjena. Navadno imam do njega spoštljiv odnos, ampak ko sem ga zdaj zagledala, je kar zletelo iz mene: “TI! Šu-šu-šu!” Ups. 😀

Torta za 90-letnika.

Torta za 90-letnika.

Torta je dosegla svoj namen. In narejena je bila vsega skupaj v šestih urah. In najbolj važno pri vsem skupaj: fondant se da narediti tudi z medom. Meni je bil strukturno sicer tisti z invertnim sladkorjem boljši, se mi je zdelo, da se je lepše strdil, ampak ne gre zanemariti, da se je sušil dan dlje. In mimogrede, v shrambi sem imela invertni sladkor še iz leta 2011. Res se ne pokvari, kot mi je takrat v komentarju napisal Blaž.

Še nekaj prednosti ima ta fondant pred tistim, ki sem ga uporabljala prej: pripravljen je prej (dejansko, v petih minutah) in veliko bolj odpušča. Če je premalo ali preveč sladkorja, lahko zadevo hitro popraviš z malček vode (ki je ni takoj preveč) ali z malček dodatnega sladkorja v prahu. Shranjuje se enako kot prejšnji, torej tesno zavit v kuhinjsko folijo in plastično vrečko, da ne pride zrak zraven, ampak ima tudi tu prednost pred tistim prej: tisti se strdi tudi tako zavit v folijo, tale ostane še relativno mehak tudi naslednji dan, tako da ga lahko samo malo pregneteš in že delaš z njim. In najpomembnejše: pri tem fondantu se mi še ni zgodilo, da bi zašvical, pa tudi figurice se na zraku veliko lepše in hitreje strdijo.

Fondant oz. tičino masa

Sestavine:

  • 1 kg sladkorja v prahu
  • 1 vrečka želatine v prahu
  • 60 ml hladne vode
  • 170 g koruznega sirupa ALI invertnega sladkorja ALI medu
  • sladkor za posipanje po pultu (navadno imam pripravljeno še polkilsko vrečko sladkorja v prahu, čeprav ne porabim vse)

Postopek:

  • V skodelico natoči vodo in nanjo potresi vrečko želatine. Ta naj se lepo napije vode, medtem ko nadaljuješ s fondantom.
  • V večjo posodo pretresi sladkor v prahu.
  • V skodelico daj koruzni sirup/invertni sladkor/med. Tega potem postavi v mikrovalovko za 5 sekund, toliko, da se segreje nekoliko nad telesno temperaturo.
  • Zdaj v mikrovalovki segrej še želatino (dvakrat po 5 sekund je navadno v redu), toliko da postane skoraj prozorna.
  • Želatino dodaj koruznemu sirupu/invertnemu sladkorju/medu, vse skupaj pa vlij v sladkor. [Kimberly v izvirnem receptu sirupasti mešanici sladkor v prahu dodaja po tretjinah, ampak se je izkazalo, da to ni potrebno.]
  • Z metlicami električnega mikserja vse skupaj zmiksaj. Ustaviš se lahko že prej, ko nekaj suhih kosov sladkorja ostane na dnu posode, lahko pa miksaš tudi do konca, samo nekoliko več sladkorja kasneje potrebuješ na delovni površini, pa z metlic se moraš malo bolj potrudit spravit sladkorno mešanico.
  • Pult dobro potresi s sladkorjem v prahu, nanj zvrni zmiksani sladkorni kupček, postrgaj, kar ne gre kar samo ven in vse z rokami dobro pregneti v kepo. Če se zadeva paca, dodaj malo več sladkorja.
  • Kot velja tudi za prejšnji fondant: če kepico fondanta dobro zaviješ v prozorno kuhinjsko folijo, spraviš v plastično vrečko in dobro zapreš, zdrži mesec, dva, ko ga rabiš, ga moraš dati samo za par sekund naenkrat v mikrovalovko in sproti gnesti, da spet postane gibek.

P. S.: če prvič delaš s fondantom, predlagam, da si prebereš to, to in to objavo. Vsa navodila veljajo, čeprav sem uporabljala drug recept za fondant. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

21 Comments

  1. Pozdravljena!
    Spremljala sem vas redno, zdaj pa ne več tolko, ker sem videla, da se nekaj dogaja in vas ni bilo 😉
    Skratka, čisto sem zaljubljena v torte in okraševanje. Recept za tičino sem dobila tu in se ga vedno poslužujem, ker je res top. 😀 Me pa zanima ena stvar. Zadnjič mi je neka mama v vrtcu rekla, da ona ustvarja z maso, ki jo naredi z bonbončki marshmallows. Ste kdaj poizkusili? Naj bi se segreli bonboni na štedilniku in nato voljno valjali, oblikovali.
    Hvala za odgovor in veliiiiiiiko veselja z otročkom :))))))) Saša

  2. Pozdravljeni, Saša. 🙂

    Ja, med nosečnostjo sem si malo pavze vzela. 😀 Malo zato, ker mi je bilo pol nosečnosti vsak dan slabo, malo pa zato, ker sem lovila delovne roke, da sem lahko v miru šla na porodniško. Ampak zdaj se bom potrudila, da bo vsak teden vsaj en recept gor. 🙂
    Ja, tudi z marshmallowi se da narediti fondant, jaz sem ga naredila samo enkrat, ker so na tujih blogih vsi rejvali, kako blazno boljši okus ima od “navadnega” fondanta. No, pa ni bilo neke razlike, oboje je cukrasto. Za moj okus je bilo s tistim več pacanja, tako da se po tistem enem poskusu na marshmallow fondant nisem več vrnila. Sem pa naredila nekaj takega: http://www.youtube.com/watch?v=kHtCKYRnht0 (drugi recepti dodajajo še maslo, tale ga ne).
    Hvala za lepe želje pa veselo tortanje še naprej! 🙂 Pa poskusite kdaj še tale zgornji recept za fondant, jaz sem zdaj tistega prvega kar zamenjala za tega. 🙂
    Lep večer,
    Maja

  3. Pingback: Fondant (tičino/tičina masa, tudi ticino/ticina masa) – res enostaven recept :) | Huferka

  4. Živjo, Marjeta,

    če boš uporabila tale drugi recept za fondant (in ne tistega prvega), potem bo šlo tudi brez mikrovalovke. Fondant mora biti samo reees dobro zavit v folijo, da ne pride zrak zraven. Potem ga lahko samo pregneteš (to je nujno, da toplota tvojih rok naredi zadevo spet elastično) in ga normalno uporabljaš. Drugače pa jaz žal ne vem za nobeno drugo varianto, kako recimo nekaj tednov star fondant spet toliko ogreti, da postane mehak in gibljiv, razen da ga probaš pregnesti z vso močjo. Ampak se to ne splača delat, fondant je itak narejen v tako kratkem času, da se ti ga bolj splača narediti takrat, ko ga potrebuješ. 🙂

    Veselo tortanje!
    Maja

  5. Aja, če gre pa samo za segrevanje želatine in medu, pa to seveda lahko narediš v posodici in na majhni vročini na štedilniku. 🙂 Samo stalno mešaj, pa bo. 🙂

  6. Pozdravljeni!
    Mene pa zanima če je mogoče kdo zasledil recept za fondant, pri katerem se ne uporavlja želatine?
    Lp,
    Nina

  7. Hvala za odgovor 🙂
    zanima me še s čim je polnjena flaška 🙂 Znimiva idej in bi poskusila za sestrin roj.dan 🙂
    Lp

  8. Živjo!
    Že 2 leti od kar sem začela s tortanje na tem blogu z veseljem pogledam za nasvete in ideje, kar pa se tiče fondanta, sem do sedaj vedno delala kar iz marshmellowov….za svoj rojstni dan, pa sem se odločila narediti topsy turvy torto in preizkusiti tale fondant…pa mi nekako ni ratal. Bil je zelo lomljiv in nikakor ne plastičen in upogljiv, pravzaprav ga sploh nisem mogla razvaljati na manj kot 1cm…glede na to, da sem sledila receptu, kaj bi lahko šlo narobe? Preveč/premalo invertnega sladkorja, ali pa premalo razstopljena želatina? Hvala za odgovor in ideje:D

  9. Hojla, Neja,

    khm, jaz bi rekla, da je želatina tista, ki ti je preglavice povzročila, ker je prav želatina “kriva” za elastičnost, kot se je izkazalo npr. tudi pri marcipanu, ki sem ga spreminjala v takega, da se ga da razvaljati. Žal mi je, da si imela težave s fondantom, upam, da te to vseeno ne bo odvrnilo od recepta. Pa topsy turvy, zakon! To imam jaz že nekaj časa v planu, pa kar ne pride priložnost. 🙂
    Aja, če bi pa videla, da se zadeva ne sprime skupaj v kepo, bi pa sama najprej več vlage dodala, ali v obliki več invertnega sladkorja ali pa kar v obliki vode.

    Lep večer!

    Maja

  10. Mu bom dala še eno priložnost;) Torej se potem receptu normalno razvalja, tako kot vsaka druga ticcina? Na zelo tanko? Turvy topsy je pa carsko uspela ja, smo vso pomazali;)

    Hvala za odgovor!

  11. Živjo,

    Po dolgem času sem spet nazaj, kjer sem dobil svoj prvi recept za fondant… Res imaš super blog, kar tako naprej 🙂

    Fondant “zašvica” pa zato ker nase veže vodo (kot si že omenila), problem nastane predvsem ko se torta ohladi in jo potem vzameš ven in začne se nabirati kondens na fondantu zaradi razlike temperature okolice in temperature torte. Jaz sem to preprečil tako, da uporabljam pri tičini tylose prašek ki odvaja vlago ter tičino maso sem začel delati iz marshmallow bonbonov, ker je lažji recept in manj veže vlago nase. Izdelovanje preveč vlažnih tort tudi ni dobro, ker se spet vlaga prenese do fondanta razen če torto obdaš z debelim slojem čokolade ali maslene kreme preden jo pokrivaš s fondantom. Nekateri pa to preprečijo tako da naredijo kreme, ki se strdijo na sobni temperaturi in potem ni možno da pride do kondensa, to moram pa še sprobati, je pa čas strjevanja verjetno večji kot v hladilniku 🙂

    Hvala za vse nasvete!

  12. Pingback: Wine jam, mehurčki in barve | Huferka

  13. Lep pozdrav, super se mi zdi ta recept in ga bom tudi sama uporabila za pripravo Tičine mase, všeč mi je, da ni glicerina zraven, ker si ga tudi sama ne bi upala uživati.
    Me pa moti, ker se piše fondant ali tičino masa. To ni isto, ker Fondant je kuhan z vodo kristalni sladkor do nitke in nato ko se skoraj ohladi ga mešaš tako dolgo, da postane bel in gost. Ta sladkor potem segreješ in uporabiš za prelive tort, kar pride zelo lepo. Ne moreš pa iz njega delati figurice in tukaj pride na vrsto Tičino masa ali marcipan.

    Hvala za nasvete, ki so zelo uporabni 🙂

  14. Hojla, Mirica,

    hvala za komentar. Ja, tale recept je kar zmaga. 😉 Kar se tiče pa izraza fondant: ne vem, jaz sem zasledila, da se uporablja fondant (tudi prodajajo ga tako, npr. http://www.gourmetshop.si/rezultati-iskanja?q=fondant), izraz se pa, kolikor sem videla slovenske kuharske knjige, uporablja tudi za tak preliv, kot ga ti opisuješ, pa tudi čokoladni “lava” torti se reče čokoladni fondant (tisto, ko sredica ni pečena in se zlije ven, ko se torte lotiš z žlico). Pa tudi “pravi” fondant bi se v resnici moral kuhati z vodo, enako kot si omenila. Takega “pravega” postopka kuhanega fondanta sem se lotila samo dvakrat, je čisto preveč dela, najprej do nitke, potem pa obvezno na marmorno ploščo (prvič sem ga dala na kuhinjsko mizo, napaka) in potem ga tam z lopatko v obliki osmice toliko časa mešaš in premetavaš, da postane bela kepa, ki jo potem še malo pregneteš. Ampak, kot rečeno, preveč dela, če lahko v petih minutah dosežeš praktično isto. 😉
    Lep sončen dan!
    Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *