Torta s tulipani: prekrivanje torte s fondantom in tulipani iz fondanta

Tokratna objava bo nekoliko drugačna od ostalih, saj ne prinaša nobenega recepta, ampak samo tehniko delanja s fondantom/tičino maso. Seveda ne kar tako, ampak na primeru torte, ki sem jo pred kratkim naredila za dekliščino sestre ene luštne deklice. 😉 In tokrat še toliko bolj kot vedno velja: klikni na sliko, tako se ti odpre galerija slik z opisi, kjer si vse lahko bolj pozorno ogledaš. 🙂

Torti, ki sem ju uporabila za torto s tulipani, sta mens sana in pa kokosova torta, ki sem si jo izmislila kar takrat … ko sem poskusila odrezek kokosove, sem se odločila, da naslednjič naredim tako torto samo z beljaki. Ampak o tem več drugič. Na kokosova oblata sem namazala ganache, za katerega sem pred kratkim zvedela, da mu pri nas pravimo pariška krema, torej pariško kremo, ki pa je nisem naredila s smetano, ampak s kokosovim mlekom. Čokoladna pariška krema je bila obložena z bananami, na oblate mens sane pa sem namazala sladko smetano in razporedila po tej višnje. In prav pri sladki smetani se pri tortah s fondantom lahko zaplete. Sladka smetana namreč fondant topi, zato je nujno, da na robove nabrizgaš preprosto masleno kremo. Ampak nima smisla, da govorim vse to brez slik. Torej, dragi bralec tega bloga, stopi z mano. 🙂

Vse se je začelo en dan prej … no, v resnici se je vse začelo na rojstnodnevnem rajanju z zahtevo po zelenem, zato sem si za foro tudi nohte za tortopeko ponovno nalakirala zeleno, ampak to je že druga zgodba. :mrgreen: Najprej sem naredila dvojno maso fondanta, tega sem razdelila tako, da sem eno celotno maso obarvala kremno rumenkasto, drugo maso pa sem razdelila na dva večja in en manjši del. Večja sem obarvala roza (z malo rdeče barve) in vijolično, manjšega pa zeleno.

Takole se barva fondant:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Potem sem se s pomočjo vilede, ki jo uporabljam samo za delanje tort, lotila delanja modelčka, na katerem bom oblikovala tulipanove listke:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Nato sem izbrala primerno velik modelček za piškote in pripravila žlice, ki bodo služile kot model za obliko cvetnega listka:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Zdaj sem se lahko lotila delanja lističev. Ker sem se bala, da bi mi kakšen počil, ko bi se posušil, sem jih raje naredila več:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Ko sem končala z listki, sem oblikovala čopič, ki prehaja v vrtnico, v rastlino, rast, naravo, življenje, ustvarjanje. Tudi ta se je sušil še ves naslednji dan:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Naslednjega dne sem spekla in ohladila obe torti. Navadno bi se peke torte lotila dan prej, ampak po šestih urah oblikovanja listkov (dolgotrajen proces, preden sem se naučila, kako najhitreje rokovati z  njimi, poleg tega sem najprej imela en zgrešen postopek, naredila pa sem tudi še dva veliko grša čopiča) sem imela vsega skupaj že čez glavo. 🙂 Ko sta bili torti ohlajeni, sem se lotila delanja osnovne oblike:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Tako obrezani torti sem narezala na oblate. Mens sano na 3 in kokosovo na 2. Nato sem pripravila vse za sestavljanje torte:

Zdaj sem se lahko lotila sestavljanja torte:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Tako sestavljeno in z osnovno masleno kremo premazano torto sem za 4 ure postavila v hladilnik. Zdaj je bilo na vrsti dokončanje cvetnih listkov:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Medtem ko se je barva sušila, sem na tanko razvaljala fondant, ki bo prekrival torto. Zelo pomembno pri valjanju fondanta, ki bo prekrival torto, je, da paziš, da se ne sprime na podlago, in da ga valjaš samo po eni strani. Zgornja stran, ki bo na torti, bo tako lepo gladka, če bi fondant obračal, bi se otočki sladkorja v prahu, s katerimi je treba posuti površino, da se fondant ne sprime nanjo, zažrli v fondant. Tako se to zgodi samo na spodnji strani fondanta, kar pa sploh ni problem. Ko sem fondant rezala stran, sem vedela, da prideta spodaj še dva trakova, zato puščala malo večji rob in sem ga potisnila pod torto. Raje tako, kot da odrežeš preveč fondanta in spodaj začne kukati testo. Mimogrede, tule sem na pomoč pri slikanju poklicala Nejca, dve roki sta premalo. Tako da: hvala, Nejc. 😀

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Zdaj je bil čas, da nekoliko spimpam vse skupaj. 😉

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Ko je bila torta prekrita s fondantom, je bil čas za stranice. Iz roza in vijoličnega fondanta sem najprej naredila dolge kače:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

In končno so prišli na vrsto tulipani. Tu je vse skupaj postalo zelo zabavno, prav vesela sem bila, ko so rožice nastajale pod mojimi prsti. 😉

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Čisto nazadnje pa sem na torto položila še čopič, ki raste v vrtnico:

(Klikni na sliko za opis postopka.)

Tako, če se boš pa lotil kakšne take tulipanske torte, mi pa le pusti komentar ali pošlji sliko na huferka @ gmail . com! 🙂

(In mimogrede: posnela sem vsega skupaj 302 (!!!) sliki, tole tukaj je dejansko izbor. :P)

Print Friendly, PDF & Email

24 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Torta s tulipani, skor kukr en tutorial, same slike! ;) -- Topsy.com

  2. Pingback: Fondant (tičino/tičina masa) – res enostaven recept :) : Huferka

  3. Vau. Zelo lepa torta. Sem jo že mislila enkrat poskusit narediti, ampak ko zdajle vidim, kaj je enega dela.
    Bravo.

  4. Vse lepo in prav, ampak le kako ti uspe med delanjem torte uspeti 302 fotografiji, pa saj imaš le dve roki!! Pohvale za lep (in ne dvomim da tudi okusen) izdelek!

  5. @alivea 😀 me veseli in mi je bilo v veselje 😉
    @Vanja hvala 😀 … no, 122 od tega jih je posnel Nejc, tako da jih ostane le 180 😉 … drugače sem se kar navadila, da imam fotič vedno pri roki, če ne celo kar okoli roke 🙂
    @P. vseeno se je loti! 🙂 Saj ni toliko dela s polaganjem fondanta, slik je tako veliko, da bi bil ja postopek čimbolj jasno prikazan. 🙂

  6. Zivjo se strani neveste…torta je bila zares lepa in tudi okusna. Hvala za ves vlozen trud…res je zelo lepo popestrila dekliscino.

  7. Ojla
    Ne morem verjeti, kako si se potrudila. Waw hvala za fotke in čas in vse. Sem sredi psiholoških priprav da naredim svojo prvo torto iz tičino mase. Sicer jih pečem, ampak so vedno nekoliko vegaste. Namreč moj biskvit je vedno kupolaste oblike. Kakšen nasvet? Mogoče je kriva tudi moja pečica (ni prava je kombinirana mikrovalovna s konvekcijsko pečico-ima popolnoma ločeni funkciji in sicer naj bi blo isto, ampak…).

  8. Pingback: Avto kot 3D torta s štukanjem : Huferka

  9. Pingback: Paving in North London

  10. Pingback: Buy Facebook Fans

  11. Pingback: Fondant oz. tičino masa v drugo | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *