Avto kot 3D torta s štukanjem

Moja bratca sta bila prejšnji mesec stara 3 in 5 let. Njuna rojstna dneva sta dva dneva narazen in ko smo pred tremi leti praznovali Oskarjev drugi rojstni dan, je bila njegova mamica že v porodnišnici. Oskar je bil takrat alergičen na jajca in ker nisem našla nobenega zadovoljivega recepta, sem se držala tistega, da jajca nadomestiš z določenim razmerjem olja, kisa in sode bikarbone, točnega razmerja se ne spomnim več. Naredila sem mu veliko čokoladno torto v obliki avtomobila, na streho avtomobila pa sem narisala srček, ki mu je Oskar takrat rekel še tikataka. Mali je bil avtomobila tako vesel, da ga je samo gledal, govoril, lej, avto, lej, tikataka, lej, avto je, in nam ni pustil, da bi torto razrezali. Čaaaaki. Po pol ure (vse imamo posneto, smo snemali za njegovo mami), ko so se nam sline že preveč cedile, sem Oskarja prepričala, da smo torto razrezali. V bistvu sem ga vrgla na foro. 😉 Dajva, Oskar, bova pogledala v prtljažnik, prav, da vidiva, kaj je v avtu. No, prtljažnik je dovolil odpreti. 🙂

Zdaj, tri leta kasneje, ko je bil čas za novo rojstnodnevno torto za mala dva, je stepmama (kaaaj, če pa stepam, no, v besedi mačeha ni stepa ;)) rekla, da sta se z Oskarjem pogovarjala, kako je bilo za njegov drugi rojstni dan, kako ni pustil razrezati torte … in kako bi rad še enkrat imel avto. Noben od njiju ni alergičen na jajca, želja je bila sadna torta in zdaj že znam uporabljati fondant. Se spomnite, da sem v objavi o fondantu napisala, da smetana fondant topi? Pri Nodiju sem zadevo rešila tako, da sem izrezala obliko Nodija in na robove nabrizgala masleno kremo. Ampak Nodi je bil 2D, poleg tega pa sem hotela preizkusiti idejo, ki se mi je svaljkala po glavi, odkar sem prvič zvedela za plazma torto. Namesto, da bi avto naredila s kiparjenjem, kot pri prvi stepki,  nekoliko drugače pri drugi, sem se odločila speči preprosto pravokotno torto, jo nadevati s sadjem in smetano, stranice in vse ostalo, kar avtu da obliko, pa narediti iz plazme. Torto torej doštukati.

In je uspelo. Postopek je veliiiko lažji kot kiparjenje nadevane torte, in veliko hitreje gre … kar je bilo takrat nujno, ker sva imela od petka do torka vsak dan delavnico stepa pri Roxane, tako da sem torto spekla, nadevala in dodelala s plazmo v petek pred stepom, v soboto po stepu pa sem jo premazala z masleno kremo in prekrila s sveže narejenim fondantom. Ker sem imela še ostanek belega fondanta od neke druge torte, sem na novo narejeni fondant že kar “skuhala” z barvo (barvo sem dodala fruktozi in vodi) oz. mešanico rdeče in rumene barve. Potem smo se s torto zapeljali na Gorenjsko, od tam sva pa proti večeru odšla v Krško na ples. Če povem, da je bil ves november v znamenju takega letanja, mi oprostite, da je tole prva novembrska objava? *angelface*

3D torta s štukanjem

sestavine:

  • poljubno tortno testo (jaz sem udarila impro z jogurtom in borovnicami, vedno pa priporočam tale biskvit)
  • narezano sadje za nadev
  • stepena sladka smetana (v tortah vedno pri stepanju uporabim kremfix, zihr je zihr ;)) s potencialnimi dodatki (v mojem primeru nekaj philadelphije in jogurta)
  • plazma torta (za tole velikost sem komaj prišla skozi z enojnim receptom, za mirnejše živce priporočam, da recept pomnožite vsaj z 1,5)
  • fondant
  • barve za fondant
  • sladkor v prahu za posipanje pulta in valjanje fondanta

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Tortni biskvit prereži, prvi oblat premaži s sladko smetano, obloži s kosi sadja, prekrij z drugim oblatom, ki ga prav tako premažeš s sladko smetnao in prekriješ s sadjem, na koncu pa prekrij z zadnjim oblatom.
  • S plazmo najprej prekrij stranice torte, tam, kjer bi smetana sicer lahko prišla v stik s fondantom. To storiš tako, da za debel oreh veliko kepo plazme med dlanmi sploščiš na milimeter do dva debelo, s tankim in ostrim nožem tak list plazme previdno ločiš od dlani in pritrdiš ob stranico torte. Ponavljaš, dokler ne prideš vse naokoli.
  • S plazmo oblikuj zgornji del avtomobila, kot prikazujejo slike zgoraj. Ker je mehka bolj od plastelina, se jo da zelo lepo oblikovati.
  • Tako oblikovano torto postavi v hladilnik, da se plazma strdi. Po štirih urah bi morala biti že zelo trda, lahko pa si olajšaš življenje in jo daš v hladilnik čez noč. 🙂
  • Naslednji dan naredi preprosto masleno kremo (maslo, sladkor v prahu in malo ruma ali kakšnega podobnega alkohola zmiksaj, da dobiš mazljivo kremo) in jo z nožem na tenko namaži okoli torte.
  • Torto postavi v hladilnik, naj se maslena krema kar strdi, vmes pa pripravi fondant po temle receptu. Obarvani fondant (obarvaš ga lahko po navodilih pri receptu za fondant, ali pa narediš eno kepico fondanta že obarvano tako, da fruktozi in vodi dodaš za noževo konico jedilne barve v prahu) razvaljaj, kot je opisano pri navodilih za rokovanje s fondantom, in z njim prekrij torto (kot sem rekla že nekajkrat, vse podatke o rokovanju s fondantom lahko prebereš pri samem receptu za fondant in pri navodilih za rokovanje z njim :)). Ostanek fondanta odreži, zvaljaj ga v kepo (samo tisti del fondanta, ki je čist, če je kje kakšen del zamazan z maslom, ga odreži stran) in zavij v plastično vrečko, da se ne suši.
  • Iz belega fondanta izreži sprednjo šipo, z vlažnim čopičem jo premaži po eni strani in prilepi na avto. Prav tako iz belega fondanta lahko izrežeš majhne pravokotnike, ki bodo služili kot luči. Tudi te z v vodo pomočenim čopičem premažeš in prilepiš na avto.
  • Iz ostanka fondanta izreži stranska okna, prilepi jih ob stranice “kabine” in jih pobarvaj s črno*.
  • Iz ostanka fondanta naredi kolesa tako, da najprej zvaljaš kroglice, ki jih nato nežno sploščiš v obliko gum. Z vodo jih prilepi ob strani torte in jih nato pobarvaj s črno jedilno barvo. Pri tem lahko izkoristiš priložnost, slediš obliki gum in na avto narišeš še blatnike.
  • *Če želiš risati po fondantu, to storiš tako, da nekoliko barve zmešaš z nekaj kapljicami vode. Nekoliko barve je toliko, da prekriva dno jogurtovega lončka, nekaj kapljic vode pa je dobesedno nekaj kapljic, jaz navadno postavim kozarček z barvo v prahu pod zaprto pipo in pipo malo potresem, da prilezeta ven kaplja ali dve.
  • S črno barvo narišeš strelasto telo (tisto ob strani, karkoli to že je ;)), oči na šipe in ime slavljencev (ali slavljenca) napišeš na havbo.
Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Avto kot 3D torta s štukanjem : Huferka -- Topsy.com

  2. WAW!!! Točno tole sem rabila! Moj (skoraj) 3-letnik si ful želi torto – strelo za rojstni dan in zdaj mu jo bom celo lahko naredila. No, na fotkah zgleda enostavno 😉 bo pa treba eno za poskušino prej naredit, da malo povadim 😀

  3. No, da še poročam (čeprav malo pozno) … tortica uspela maksimalno, naš veliki fant je bil super zadovoljen, jaz pa tudi!!! Res hvala za tako fajna navodila, da sem se upala lotit česa takega 🙂
    zdaj iščem pa še ideje za tortico za 1-letnika 😉

  4. Pingback: getting rid of acne scars

  5. Pozdravljena !
    Čudovita torta, ne morem se je nagledati. Hvala za navodila. Moj ( kmalu ) 3 letnik si tudi želi torto avtek, pa me zanima tale plazma…je to odrezek torte ali je biskvit pečen posebej ?! Mogoče precej butasto vprašanje ampak vseeno. Rada bi ga presenetila. Hvala za odg.

  6. Hoj! Ooo, bo vesel tvoj triletnik. 🙂 Plazma so piškoti znamke plazma. 🙂 Ampak deluje tudi s kakšnimi drugi piškoti, ki jih zmelješ v piškotne drobtine. Veselo tortanje pa če bo še kakšno vprašanje, kar vprašaj. Pa sveda vse najboljše triletniku! 🙂

  7. Hvala za odg., se mi je zdelo, da so piškoti, samo se raje kr vprašala. Mi zaupate še recept te mase ?! Hvaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaala 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *