Fondant (tičino/tičina masa, tudi ticino/ticina masa) – res enostaven recept :)

Ta in naslednje objave bodo vse vezane na izdelavo torte, ki sem jo za rojstni dan naredila za prijateljičinih 34. Torto sem ji bila dolžna že 4 leta, zaželela si jo je že za svoj 30. rojstni dan, pa sem bila takrat v Rimu, naslednja primerna številka se je tako prenesla na 33, vendar sem bila za njen 33. sredi končevanja diplome, naslednja velika številka bi bila pa čez 6 let. Tako sem končno vzela kuhalnico … in kile sladkorja … in masla … in jajc … in čokolade … in nekaj moke in orehov :mrgreen: v roke in naredila torto za številsko neposebni 34. 😉 Torta je predstavljala tri njene strasti: slikarstvo (okvir na torti predstavlja okvir za sliko, kar je znotraj okvirja pa tisto, kar naj bi bilo na sliki), step (step čevelj: čeprav sem ga postavila pokonci, sem spodaj vseeno naredila step ploščice, tako da ne gre kar za nek naključen čevelj :D) in na novo odkrito kiparstvo (marcipanova roka, ki aludira na Escherjeve roke, “kipari” (med prsti drži kiparsko orodje) samo sebe). (Spodnji del torte je bil ovit z rdečim ovojnim trakom, ki je bil zavezan v pentljo, spodnja fotka pa je še v predpentljarski fazi in se še lepo vidijo nekatere nepravilnosti pri izravnavanju fondanta … take nepravilnosti niso nikakršna katastrofa, na tak ali drugačen način jih je treba pač prikriti in to je to. :))

Tortica

Tortica

Največ h končnemu učinku torte pa pripomore prav fondant. Pred skoraj petimi leti še nisem vedela, kaj fondant sploh je. Zanj sem zvedela, ko sem pisala na vse konce sveta raznim tortarjem, ki sem jih našla na netu, in jih spraševala, kako lahko dobim tako gladek videz tort, kot sem ga občudovala v njihovih galerijah. Delala sem namreč step čevlje za Nejčev rojstni dan. Odgovori iz Avstralije, Amerike in Anglije so si bili enotni, potrebujem fondant. Takrat še nisem vedela, da se ga da kupiti pri Goljatu v Škofji Loki, niti nisem vedela, da se mu pri nas bojda pravi tičino/tičina masa, kar bi mi zelo pomagalo najti mojstra Goljata. Tako sem se delanja fondanta lotila sama. Precej neuspešno. Skuhala sem sladkor, ga prestavila na mizo in ga z lopatico kot zmešana premikala  dve uri, sladkor se je iz sirupa resda spremenil, vendar še zdaleč ne v plastelinasto zmes, ampak v navadno sladkorno kremo. Sladkorni sirup bi morala vrteti na marmorni plošči, temperatura ni bila prava in fondant se ni posrečil. Vseeno sem ga uporabila, čeprav torta ni imela takega spoliranega videza, kot sem si ga predstavljala.

Kasneje sem kupila marmorno ploščo in celo naredila pravi kuhani fondant, pa še vedno iskala recepte za lažjo verzijo. Tako sem našla marshmallowov fondant, ki je bil relativno preprost, čeprav se ga da tudi preveč zmikrovalovirati, vendar nisem bila zadovoljna vse do dne, ko sem na foodgawkerju zagledala neko otroško torto s fondantom, padla na tale blog in končno prišla do RES enostavnega recepta, ki se vsakokrat posreči. Mimogrede, fondant ima na torti res predvsem okrasno vlogo, večini ljudi (in jaz sem med njimi) njegov okus ni ravno všeč … kar je konec koncev razumljivo, ker je fondat en sam sladkor. Ampak en izredno gibljiv, prilagodljiv, oblikljiv 😛 sladkor. Narejen v pb. 7 minutah.

Dodatek: kdaj narediti fondant in shranjevanje fondanta: fondant je najbolj gibljiv in najlažje je rokovati z njim, ko je sveže narejen. Ker je narejen res hitro, kot rečeno spodaj, pb. 7 minut, je najlažje, da ga narediš, tik preden ga misliš valjati in postavljati na torto. Potencialni ostanek fondanta lahko tesno zaviješ v polivinilno vrečko, da ne pride zrak zraven, ker se na zraku izsušuje. Hraniš ga pa kar v shrambi, ne v hladilniku. Fondant, ki stoji dlje časa, začenja trdeti, že po nekaj urah postane trd kot kamen (razen če ga gneteš, toplota ga ohranja gibkega, tako da ni bojazni, da bo fondant postal pretrd, medtem ko delaš z njim). Zato ga moraš, če ga želiš uporabiti kasneje, npr. nekaj ur ali dan kasneje, ko si ga naredil, dati v mikrovalovko za 5 sekund (res 5, ne 10 ali 20, ker se drugače lahko zgodi, da se ti začne topiti, ko voda v njem postane vroča), ga čimbolj pregnesti (takrat gre malo težje), ga spet postaviti v mikrovalovko za 5 sekund in ga spet dobro pregnesti. Toliko navadno zadošča, da fondant spet postane gibljiv. Ampak, kot rečeno, jaz to počnem samo, če imam ostanek fondanta, veliko hitreje in lažje je narediti svež fondant, ko ga potrebuješ: ko je torta že nafilana, premazana z masleno kremo in počiva v hladilniku.

Pa še priporočljive povezane objave: ker se fondant na zraku suši, je dobro, če delaš kakšne figurice iz fondanta, da je tisti del fondanta, ki ga tisti trenutek ne gneteš v obliko bikca Ferdinanda ali glavo Ata Smrka, v vrečki, da ostane lepo plastelinast. Za več o fondantu in rokovanju z njim pa še tiledve objavi: http://huferka.dulmin.si/2010/03/05/o-3d-tortah-in-fondantu/ in http://huferka.dulmin.si/2010/04/22/torta-s-tulipani-prekrivanje-torte-s-fondantom-in-tulipani-iz-fondanta/ (za opis postopka polaganja fondanta na torto klikni na prvo sliko in si oglej opis postopka pod posamezno sliko v galeriji: http://huferka.dulmin.si/2010/04/22/torta-s-tulipani-prekrivanje-torte-s-fondantom-in-tulipani-iz-fondanta/#TuleZaOpis)

Fondant

sestavine

  • 1 (10-gramska) vrečka želatine v prahu
  • 50 ml hladne vode (za želatino)
  • 100 g fruktoze (jaz sem jo kupila v Kalčku, če se dobi pa še kje drugje, se pa priporočam za informacijo :))
  • 20 ml vode (za fruktozo)
  • 1 jedilna žlica glicerola (dobi se v vsaki lekarni)
  • 900 gr presajenega presejanega1 sladkorja v prahu

postopek

  • Vrečko želatine stresi v 50 ml hladne vode, da nabrekne.
  • Sladkor v prahu presej v globoko posodo.
  • Fruktozo in 20 ml vode zmešaj, postavi na štedilnik in počakaj, da zavre. Fruktozni sirup kuhaj še 30 sekund.
  • Fruktozni sirup odstavi z ognja in takoj vmešaj vanj žlico glicerola.
  • Vroč fruktozni sirup z glicerolom vmešaj v nabreklo želatino in mešaj, da se slednja stopi. (Če uporabiš premajhen kozarec za želatino, kot khm nekateri khm, obrni postopek in želatino flikni v fruktozni sirup. :D)
  • Tak sirup zdaj vlij v jamico sredi presajenega sladkorja in s kuhalnico mešaj, dokler se da, nato fondant prevrni na posladkorjeno delovno površino in ga gneti, dokler ne dobiš lepe okrogle kepe.

Tojto. 🙂 Kmalu napišem še, kako se pravilno polaga fondant na torto. Za barvni fondant se kepici fondanta po kapljicah dodajo jedilne barve (pri nas se dobijo samo tiste iz mercatorja, ki niso ravno profesionalne, imajo pa v Pekarni Vrhnika, trgovini za peke in slaščičarje, profesionalne barve, vendar so za moj žep zaenkrat še predrage, 9 evrov za eno samo barvo, ki bo poleg tega po vsej verjetnosti obležala na krožniku, se mi zdi pač malce preveč :P), potem pa se kepico dobro pregnete, dokler fondant nima enotnega videza. Ampak več o igračkanju s fondantom v eni od prihodnjih objav. 🙂

DODATEK O BARVAH: ko sem pisala to objavo, še nisem vedela za čudovito trgovinico v podhodu Ajdovščina, BonBon & Chocolate, kjer prodajajo profesionalne barve v prahu za slaščičarje, ampak ne v slaščičarskih dozah, temveč v malih vrečkah, tako da jih taki občasni tortopeki, kot sem sama, lahko mirne vesti kupimo: ena vrečka stane 1,62 evra (razen, če kupiš zlato barvo, ta je malo dražja, ali pa, če je v vrečki 5x več barve, kot sicer, taka je denimo črna), in glede na to, da je za obarvanje fondanta dovolj že za noževo konico barve, bi taka vrečka morala zdržati za vse leto … kolikor je tudi rok trajanja barve. Kot dodatni bonus pa sta stric in teta v trgovini tako prijazna, da imaš občutek, da si stopil k nekemu zelo gostoljubnemu človeku domov: čokolade v pokušino, vrečka bonbonov ob nakupu … ali pa tudi samo ob obisku in čisto prava pripravljenost pomagati. Zdaj imam za nujne primere, ko bi se recimo pripravljala na neko torto in z groozo ugotovila, da mi manjka zelena barva, tudi njuno vizitko s telefonom in emajlom. 😉 MALI DODATEK NA DODATEK: pri tvorti sem že uporabila te barve. Razlika je očitna.

Apdejt (25. 1. 2014): menda trgovine BonBon & Chocolate ni več v podhodhu Ajdovščina. 🙁 Te barve (pa tudi v gelasti obliki, s katero je še lažje delati :)) pa prodajajo tudi v Pekarni Vrhnika na Brnčičevi in v trgovini Peki (meka!) na Rudniku in spletu.

Še dva dodatka (2. 12. 2011):

Barve se dobi tudi v slovenski spletni trgovini na naslovu bakecake.eu.

Glicerol pa se dobi, kot je napisal DD v komentarju (še enkrat hvala za info! :)):
“Začel sem iskati manjše in zasebne lekarne (karkoli kar ni del večje verige), in našel eno v TPC Murgle, kjer imajo ustrezen glicerol. V L[jubljanskih]L[ekarnah] pa imajo samo takega, ki je označen kot “samo za zunanjo uporabo” in je 85%… nič pa ne piše kaj je preostalih 15% (lahko voda, lahko pa kaj drugega). Podobno velja tudi za Gorenjske Lekarne.”

In še en dodatek (26. 9. 2013): zdaj imam tudi recept za fondant brez glicerola, lahko ga narediš celo z medom, in je potem dejansko malo okusen. 😉 Priporočam, da si ga ogledaš: http://huferka.dulmin.si/2013/08/27/fondant-oz-ticino-masa-v-drugo/.

Print Friendly, PDF & Email
  1. hvala, Drfilomena, za opozorilo 😀 []

100 Comments

  1. Živjo!

    Najlepša hvala ker si nesebično delila recept z nami. Z tičino maso sem že delal, ampak s tem receptom še nisem poskusil.

    Lep pozdrav!

  2. meni je masa ratala bolj tekoča, dala sem vse kot je napisano, ter težko modelrna. tko da sem mogla jo razvaljat na peki papirju da sem pol vse skupaj lahko dala na torto :(…. no izgled je lep ratal…jutri je pa proba… javim kaj je ratalo….

  3. Darka, ste prepričani, da ste prav prebrali količino sestavin? 70 ml vode na 1 kg sladkorja je zelo malo, premalo, da bi bilo lahko tekoče. 🙂 Upam, da je potem torta vseeno uspela. 🙂

  4. Zdravo Maja 🙂

    Zasledila sem da imaš vizitko od trgovine BonBon & Chocolate. Zelo lepo bi te prosila za telefonsko številko (če je na vizitki katera druga številka kot tista, ki je javno objavljena – 01/620-87-39 – saj se nanjo nišče ne oglaša:))

    Sem iz štajerskega konca in bi nujno potrebovala barve v prahu, ki pa jih je pri nas zelo težko dobiti. Upam, da bodo mi jih poslali po pošti 🙂

    Lp,
    Sanja

  5. Zdravo, Sanja,

    vizitke trenutno nimam pri sebi (tegale ne pišem od doma pa do ponedeljka me ni doma :)), te pa lahko napotim na tole slovensko spletno stran, ki pošilja slaščičarsko robo na dom, imajo tudi barve:
    http://www.bakecake.eu 🙂

    Lp,

    Maja

  6. Hey

    Sem jih uspela dobit na tisto številko, tako da je že vse urejeno – dobim na dom 🙂

    Hvala za info – poznam tudi to spletno trgovino, ampak imajo precej višje cene.

    Lp,
    Sanja

  7. Superca…dobila barve iz trgovine BonBon…vse ostale sestavine in nardila Optimus Prime Transformerja za necaka…moj prvi projekt ko sem fondant nardila sama. Prej sem zivela v Angliji in sem ga vedno kupovala ze pobarvanega…tu pa je kr nemogoce vse to dobit ze narjeno, zato se je blo treba lotit zadeve od nule…jaz sem namesto zelatine v praju uporabila listice in pol v uni vodi ki bi jo sicer porabila za namakanje zelatine v prahu raztopila raje barve v prahu…sem pa naredila vsako barvo posebaj ker barvat bel narejen fondant je dosti tezje z barvami v prahu kot si zadevo razdelit in barve strest v sladkor ze med mesanjem…se to, zelo lepo se mesa ta zadeva tudi v masini…dosti manj packanja kot na roke…skratka mega!

  8. @Katja: upam, da sem prav razumela tvoj problemček z barvami ;P :
    če imaš barve v prahu, jih moraš najprej raztopiti v vodi (kapljica ali 2), da potem ne dobiš tistega marmorniranega efekta (temnejše pikice barve), tako da se ne boj dodajat barve že narejenemu Ticcinu ! ;)))
    Tako je potem (vsaj meni) veliko lažje delat… si pobarvam določeno količino ticcina, ki ga potrebujem v tistem trenutku, ostalo je belo in to lahko porabim in pobarvam kadarkoli in kakorkoli 😉
    LP

  9. Zivjo Pupika
    jaz za barvanje bele ticine uporabljam barve v gelu…vendar od kadar jo delam sama zahvaljujoc Huferki si vedno nardim vsako barvo posebaj v zadostni kolicini in nikoli ne shranjujem ostankov…nekako gledam da vse porabim. Z prahom barvat ze narjeno belo nisem na roke niti nikoli probala sam mi je rekla kolegica da je precej vec dela kot z gelom in kot z mesanjem v masini.

  10. Zdravo, Kati :),

    khm, poskusila nisem nikoli, ampak se mi zdi, da je nutella dovolj mastna (in brez vode), da bi šlo. Sem pa nutello že vmešala v maslo in s tem namazala torto, ki je bila prekrita s fondantom.

    lp,
    Maja

  11. Živjo,
    super blog mi je olajšal delo:)
    danes sem se lotila tičine mase po tvojem receptu in me zanima, koliko sladkorja potem, ko vse zmešam in maso gnetem na roke še dodam. Namreč dodala sem že 100 g pa se mi zdi, da je še zmerom preveč pacasta, se mi prijemlje na roke. Da ne bom slučajno dodala preveč in bo potem pretrdo za oblikovanje?
    Hvala

  12. Živijo, Katja,

    khm, sploh masa ne bi smela priti pacasta, je pa res, da se vsak mililiter vode preveč pozna. Lahko mirno dodajaš sladkor (pa priporočam, da si vmes umiješ roke, potreseš veliko sladkorja gor in najprej previdno gneteš, potem pa bolj pogumno, če imaš pacaste roke, potem je toliko vlage tam, da se fondant kar naprej paca na roke). Jaz imam ponavadi zraven še 1 kg sladkorja v prahu, nekaj ga gre včasih v gnetenje, nekaj pa na pult, ko fondant valjam. Kar po občutku stresaj, priti moraš do take malo trše plastelinske konsistence.

    Maja

  13. Poskusi bom narediti Tičino maso po tvojem receptu, pa imam trenutno probleme, ker najdem samo glicerol za zunanjo uporabo (vsaj v Ljubljanskih lekarnah je tako). Kakšen nasvet, kje bi ga lahko dobil.

  14. Hvala za odgovor, imam še eno vprašanje, namreč torto delam čokoladno in zdaj sem prebrala, da ne smem obmazati s smetano, margarine ne maramo ali lahko dam pod tičino maso sladkorni obliv iz sladkorja in beljakov kot je za medenjake, pride trdo in belo, kaj mi svetuješ? Ali se lahko oblije torta s čokolado in potem nanjo tičina masa?

  15. @Katja: naredi čokoladno masleno kremo: čokolado stopi (ali pa nutelo daj), pa stepi maslo in sladkor v prahu. Tako bo še vedno dobro pa ne bo bojazni, da se kaj pokvari. Oblivala s čokolado samo pa jaz ne bi, ker mislim, da se ne bi fondant na čokoladni preliv prijel, kot se prime na maslo.

    @DD: jaz sem ga dobila v lekarni, ne vem, če je bila Ljubljanska, tista pri bolnišnici Petra Držaja. Sicer so mi pa po telefonu povedali, da pri nas prodajajo takega, ki se ga da jesti (sem to tudi že napisala v komentarju v odgovoru Alenki: “meni so rekli v lekarni, da se ga da jesti, že takrat, ko sem ga prvič kupovala. Zdaj sem poklicala na centralno lekarno v Ljubljani, sem vprašala, če je glicerol, ki ga dobimo v lekarni pri nas, tak, ki se ga da jesti, ali tak, ki se ga ne da, in mi je farmacevt rekel, da je tak, ki se ga da jesti (ne vem niti, kje bi se dobilo takega, ki se ga ne da, niti, kakšna razlika je med njima), ker tudi oni iz njega delajo naprej zdravila, ki jih je treba jemati peroralno. Lahko pa jih pokličeš in vprašaš še sama, tole telefonsko številko so mi dali v tajništvu: 01 230 61 00 (glavno tajništvo ima pa na koncu 20). “). Upam, da to pomaga.

  16. Hvala….
    da bo pomagalo drugim:
    Mislim da lekarna v bolnišnici Petra Držaja ni del Lekarn Ljubljana.
    Začel sem iskati manjše in zasebne lekarne (karkoli kar ni del večje verige), in našel eno v TPC Murgle, kjer imajo ustrezen glicerol. V LL pa imajo samo takega, ki je označen kot “samo za zunanjo uporabo” in je 85%… nič pa ne piše kaj je preostalih 15% (lahko voda, lahko pa kaj drugega). Podobno velja tudi za Gorenjske Lekarne.

  17. Pingback: Buying Facebook Fans

  18. najprej eno zelo zelo veliko pohvalo. super;))))zanima me za to ticino maso-fondat. imam možnost kupiti to maso za 5 eur…1kg.kako je s ceno te mase, ki jo narediš sama.kolko prbližn stane.

  19. Zdravo, Damjana,
    hvala :), ne vem, koliko me stane fondant, vsekakor ne veliko. Navadno računam, da me stane toliko, kolikor je kila sladkorja v prahu, fruktozo, glicerol in želatino imam itak vedno doma na zalogi, porabi se pa tega tako malo, da računice res nisem šla delat. Če boš samo enkrat delala torto s fondantom, potem mogoče kar kupi tega za 5 evrov. 🙂
    Lp,
    Maja

  20. Pozdravljena,
    ta vikend sem se prvič preizkusila v izdelovanju fondanta / tičine mase, pa morm mal delit izkušnje :). Maso sem probala naredit po tvojem receptu, pa je ratala brez pripomb, edino z barvo sem mela mal problemov, je nisem prej raztopila v vodi, pa se masa ni ravno obarvala kot bi želela. Ampak sem jo zaradi tega kr kakšno uro gnetla (in dodajala barvo predvsem pa sladkor, dokler ni bla notr cela vrečka barev :P) na kar sem jo dala v hladilnik, ker se torte še sploh nisem lotila. Potem mi je ena prijateljica povedala, da ona dela maso po drugem receptu (ki mi je bil po sestavinah tudi bolj pri srcu) in ko se prva masa ni najbolje obnašala pri valjanju, sem kar še drugo probala narest. Recept je sledeč: 80 dag sladkorja v prahu, 40 dag mleka v prahu (polnomastna pomurka), 8 dag margarine (jaz sem dala maslo, k je blo pri roki), 15 dag beljakov. Mleko in sladkor zmešaš skupaj potem pa dodajaš margarino in beljak. Lahko narediš z 1/4 sestavin, pride ravno na en beljak. Jaz sem za svojo ogromno torto dala 3 beljake, pa mi je masa še ostala. Barve zmešaš kar v beljak. Po občutku masa ni občutljiva na to če fališ kakšen gram, še vedno dobro izpade. Na koncu ma pa tak okus kot so jih mele rožice na tortah k sem bla jaz majhna :). Morm rečt, da je najprej sploh nisem hotla probat, pol k sem pa jo, mi je bla pa bolš k torta 🙂

  21. Pozdravljena, Tanja, hvala za tvoj recept in za opozorilo. Vidim namreč, da res nisem nikjer, tudi v naslednji obsežni objavi o fondantu, napisala, da je fondant treba uporabiti takoj, ko ga narediš, ker je takrat najbolj gibek. Vsekakor ga ne daš shranit v hladilnik, ker še hitreje otrdi. Fondant sicer resda lahko zdrži, dobro zaprt v polivinilasto vrečko, tudi do dva meseca, samo je takrat že trd kot kamen in ga moraš najprej dati za 5 sekund v mikrovalovko, pa potem dobro pregnesti, pa potem spet za 5 sekund v mikrovalovko, pa spet dobro pregnesti, tako da je veliko lažje, da si ga narediš, tik preden ga misliš porabiti. Grem to še dodati k zgornji objavi. 🙂
    Lp, Maja

  22. Živjo.

    Je za izdelavo tičine mišljena fruktozni sladkor ali sirup? Glede na mešanje z vodo, domnevam, da sladkor – kristalni.
    Hvala 🙂

    P.s. Super stran in opisi, prav tako končne umetnine

  23. Živjo!
    Super, da nekdo deli svoje izkušnje tudi z nami, ki se le nekajkrat na leto lotimo peke tort, pa čeprav so moja velika strast imam premalo časa.
    Zanima pa me, če lahko maso zamesim v mikserju?

    Hvala

  24. @Petra od mašin sem jo jaz zamešala le s prostostoječim mikserjem, z nastavkom za gnetenje testa … z metlicami za stepanje ne bo šlo, ker zadeva postane zelo zelo gosta 🙂

  25. Hvala! Tudi jaz sem razmišljala, da bi uporabila tak mikser, ker na roke je ful packanja in je potem sladkor po celi kuhinji.

  26. Živjo,

    mene pa zanima sledeče: torta, na kateri bo tudi nekaj obarvanih figur iz tičine mase, bo jutri potovala dve uri iz Ljubljane. Skrbi me, da se ne bo vse skupaj začelo topiti in puščati barvo? Je bolj smiselno uporabiti marcipan?

    Hvala!!1

  27. Tjaša, hvala. 🙂 Okraske je vedno dobro narediti prej, da so čisto suhi, potem je manj skrbi. Tudi moje torte so potovale že dve uri, je vedno stresno, ker me je strah, da se vse skupaj ne sesede, ampak zaenkrat je bilo še vse v redu. Z okraski iz fondanta je sicer tako, da radi vsrkajo vlago v zraku, če je kakšen deževen dan, je potem res več skrbi s tem, ampak načeloma je ni. Pazi, da fondant ne pride v stik z vlago (obvezno mora biti maslena krema kot pregrada med torto in fondantom), pa pri barvanju fondanta dodajaj čim manj vode. Če te vseeno preveč skrbi in imaš marcipan pri roki (en recept imaš sicer tudi tukaj gor :)), pa mogoče vseeno naredi raje iz maarcipana. Če se mi ne bi enkrat, ko je bilo veliko deževje, zgodilo, da so se ponoči okraski stopili, bi ti brez slabe vesti rekla, da ne skrbi, tako pa žal lahko samo rečem, da poskušaj dodati čim manj vode. Khm, sem pa zdaj pomislila, da bi mogoče lahko okraske tudi poskušala umetno posušiti v pečici (prižgani pod najmanjšo nastavitev, ki je navadno 50 stopinj, torej na kakih 40), samo nisem pa še nikoli poskusila, da bi videla, kako se to obnese. Sem si dala idejo za prihodnjo torto. 😉 Upam, da ti to vsaj pomaga pri odločitvi.
    V vsakem primeru ti pa želim čim manj stresen transport! 🙂

  28. nevem če je že kdo napisal, nisem brala vseh obvestil, ampak goraj ko si pisala da ti je kupljeni “zašvical” mogoče je razlog tole (sem najdla na pekis.si
    uglavnem: Predno torto prekrijete z maso tičino, jo morate obmazati z masleno kremo, da iz biskvita ne uhaja vlaga, ki masi škoduje.

    Maslena krema:

    200 gr masla ali margarine (odvisno, kateri okus vam bolj odgovarja,lahko tudi pol/pol)
    100 gr sladkorja v prahu
    3 male žličke mleka

    po želji razni dodatki kot so: vanilijeva aroma, kakav, nad soparo stopljena čokolada.

    Maslo penasto umešamo in mu dodamo skozi sito presejan sladkor v prahu in žličko mleka.Z električnim mešalnikom mešamo, da masa postane gladka, nato dodamo po kapljicah še preostalo mleko in medtem stalno mešamo, da dobimo gladko in puhasto zmes.

    Količina zadostuje za zunanji obmaz torte premera 24 -26 cm

    Pomembno: ko torto premažete s kremo, jo za nekaj časa dajte v hladilnik da se krema strdi, šele potem jo oblecite v maso ticino.

    ni še izprobano, ampak upam da bo drug teden 😉

    drgač pa hvala hvala si full pomagala 🙂

  29. Pingback: Viteška torta in malinova krema (+ ponarejeni fruchtzwerge) : Huferka

  30. Enojna količina bo dovolj. Navadna okrogla torta (premer 24) naj bi itak bila za 16 kosov, pa zadošča za dve taki torti brez problema. 🙂

  31. Pingback: Fondant oz. tičino masa v drugo | Huferka

  32. Pingback: Wine jam, mehurčki in barve | Huferka

  33. It was hard for me to find your website in google search
    results. I found it on 20 spot, you should build some quality backlinks ,
    it will help you to increase traffic. I know how to help you, just search in google – k2 seo tricks

  34. Imam eno vprasanje. Vem, da je bilo ze veliko povedanega na to temo, vendar me zanimajo predvsem izkusnje. Moji ne marajo maslenih krem, zato zelo tezko delam s tem fondantom. Nekaj receptov sem poskusila z marshmallow fondantom, vendar se tudi ta cez cas zacne topit. Zanima me, glede na izkusnje, ali obstaja se kaka druga podlaga, na katero bi si upali polagati fondant? marmelada? puding? pariska krema? razumem pomen vsebnosti vode, vendar me zanima ce ste ze kdaj poskusili se s cim drugim… razen te obloge s plazma keksi?

    lep pozdrav,
    Darja

  35. Pozdravljeni, Darja,

    ja, uporabljam tudi druge stvari. Lahko uporabite nutello, ki ji lahko dodate malo masla, če bo vašim okus všeč. Sicer pa je moj najljubši podmaz čokoladni ganache, to je ista stvar, ki se uporablja za tartufe. Plus je, da je izredno enostaven za pripravit: http://huferka.dulmin.si/2009/11/17/cokoladni-tartufi/, minus pa, da za eno torto rabite kar veliko čokolade, tako da je to žal kar drag špas. Vem, da sem nazadnje porabila pol kile temne čokolade, pa ni bila velika torta. Marmelada in puding žal ne delujeta.
    Lp,
    Maja

  36. Pingback: Olaf, jagodna marmelada iz pečice, jagodni mousse, čokoladni mousse in vanilijevo-limonino tortno testo | Huferka

  37. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you
    can earn additional cash every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra bucks, search for:
    Boorfe’s tips best adsense alternative

  38. Hi there!

    I was told that you are using Yoggy’s Money Vault E-Mail Scraper. Would you recommend it? Is it good for gathering leads?

    I was given your site on an SEO forum.

    Cheers mate. Look forward to hearing from you as I want to buy the software.

  39. La compra de enlaces es una acción totalmente contraria a las
    directrices de Google, si lo haces y lo detecta PENGUIN,
    el castigo puede ir desde una caída en el posicionamiento hasta desaparecer de los resultados de búsqueda.

    Detectar enlaces comprados es muy fácil para google.
    Ya no es necesario tener miles de enlaces indiscriminados en miles
    de webs para posicionarse.
    Una buena estrategia de SEO viene marcada por una
    buena estrategia de enlaces.
    Existen muchos sitios que por poco dinero crearan miles de links a tu web
    con el texto que quieras… solo conseguiras hundir el termino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *