O 3D tortah in fondantu

Mislim, da ni nihče tako čakal te objave, kot sem jo čakala sama. Naslednje objave bodo slane, obljubim, tudi samo z obdelavo fotk se človek lahko naveliča sladkorja. 😉

Tokrat ni spodaj nobenega recepta (so pa zato 3 galerije s skupno kar 93 slikami!), ampak objavljam samo nekaj osnovnih stvari o delanju 3D tort in o pokrivanju tort s fondantom. Za več informacij o vsem v zvezi s tortami ali pa samo za inspiracijo pa ti predlagam obisk strani http://cakecentral.com, stran je nekoliko počasna, je pa na njej zbranih največ informacij o tortah, kar jih človek lahko kje dobi, in galerija je gargantovska. 🙂

3D torte

  • Najprimernejše testo za take torte je kakšna zelo zbita torta, kot je recimo blatna torta iz prejšnje objave, ali pa prekmurska dobra pogača (vsaj jaz poznam recept pod takim imenom, gre za torto z orehi in različnimi maslenimi kremami). Rahlo biskvitno testo ni primerno za oblikovanje 3D tort, ker vedno izgubi boj z gravitacijo.
  • Najprimernejša krema za 3D torte je kakršna koli maslena krema. Iz podobnega razloga kot biskvit ne pride v poštev za testo, razni rahli moussi, stepena sladka smetana in sadni nadevi ne pridejo v poštev za nadev, rahle kreme ne bodo zdržale pod težo težkega testa in bodo polzele ven.
  • Preden torto začneš “kipariti”, jo prereži in namaži s poljubno masleno kremo. Če boš kiparil samo testo, pa ga potem rezal in premazal, se ti bodo proporci podrli, majhen avtobus lahko postane trinadstropen, kakšen čevelj pa se spremeni v velikanovo coklo.
  • Fino je tudi, da tako pripravljeno, prerezano in namazano torto, za vsaj nekaj ur, najboljše pa kar čez noč postaviš v hladilnik (lahko pa tudi za nekaj ur v zamzrovalnik), da torta postane kompaktna, ker jo je potem lažje oblikovati.
  • 3D torte nastajajo nekako tako, kot najbrž nastaja kakšen marmornat kip. Najprej imaš celo torto, ki jo izrezuješ tako, da dobiš želeno obliko. Spodaj so fotografije počasnega izrezovanja stepke za ilustracijo principa. 🙂 Za razliko od kiparja pa tudi to, da preveč odrežeš stran, ni taka katastrofa (čeprav ni priporočljivo! :mrgreen:), saj lahko vedno z malo maslene kreme prilepiš nazaj kak košček testa, ali pa kasneje na tistem mestu uporabiš več fondanta. Če nadaljujem analogijo s kiparstvom, tukaj prestopiš k tistim, ki kiparijo iz gline. 😉
  • Ko eno torto postavljamo na drugo (velja na splošno, ne le za postavljanje 3D tort na drugo torto), je fino, da pod torto postavimo oporo, da se ne bo zgornja torta pogreznila v spodnjo. To je sploh pomembno, če imamo zgoraj težje testo, kot pa spodaj: kot v primeru torte s stepko, kjer je bila spodaj rahla mens sana, zgoraj pa zbita blatna torta. Oporo lahko naredimo kar s pomočjo pristriženih slamic, ki jih zapičimo v spodnjo torto.

(Klikni na sliko za večjo različico.)

Polaganje fondanta

  • Fondant obarvaš tako, da v kepico fondanta kapneš nekaj kapelj jedilne barve, potem pa fondant gneteš toliko časa, da je enakomerno obarvan.
  • Ko valjaš fondant, naj bosta pult in valjar vedno fino posladkorjena s sladkorjem v prahu, da se fondant ne prime valjarja ali podlage.
  • Fondanta pri valjanju ne obračaj: zgornja stran naj bo vedno zgoraj in spodnja vedno spodaj. Pult potresi s sladkorjem, fondant razvaljaj, nato ga privzdigni in podenj spet posuj sladkor in tako nadaljuj z valjanjem in posipanjem pod fondantom, dokler ne dosežeš želene debeline (kar je navadno nekje med 3 in 5 mm). Če bi fondant obračal tako, da bi se spodnja in zgornja stran izmenjavali, zgornja stran ne bi bila lepo gladka, ampak bi se vanjo zažrl sladkor v prahu (kot se je zažrl v spodnjo stran).
  • Preden fondant položiš na torto, le-to povsem premaži z osnovno masleno kremo (maslo in sladkor v prahu). Ta postopek prepreči, da bi skozi fondant sekala barva torte spodaj, fondant se lepo oprime maslene kreme in se z njo združi, pa tudi pri glajenju fondanta se kakršne koli nepravilnosti (mali hribčki v testu ipd.) lepo zgladijo, ker maslena krema zapolni luknjice ipd.
  • Fondant lahko takoj položiš na z masleno kremo premazano torto, lahko pa torto pred tem postaviš v hladilnik, da se maslo strdi. V tem primeru torto rahlo pošpricaj z vodo, preden nanjo polagaš fondant.
  • Fondant položi na torto tako, da je tista stran, ki je bila pri valjanju spodaj, spodaj tudi pri polaganju na torto, gladka zgornja stran pa naj bo zgoraj. Na torto ga lahko preneseš z valjarjem, na katerega naviješ razvaljani fondant, ki ga nato razvijaš na torto, jaz pa sem ugotovila, da ga najlažje in najlepše prenesem tako, da potisnem dlani pod spodnjo stran in fondant prenesem kar tako. Če gre za večjo plahto, na pomoč pokličem še en par rok. 🙂
  • Če polagaš fondant na okroglo ali oglato torto, najprej zatrdi zgornje robove. To pomeni, da “rjuho” fondanta položiš na torto, nato pa z dlanmi zatrdiš fondant ob zgornji rob torte in nekaj centimetrov pod robom, preden se lotiš še zatrjevanja fondanta k stranicam torte. To narediš zato, da se ti fondant ne strga med nalaganjem, kar se drugače rado zgodi.
  • Fondant pritrdiš k stranicam torte tako, kot prikazujejo denimo ta, ta ali ta video. Kar Janezek vidi … 😉
  • Fondant nato zgladiš, če imaš kakšen zračni mehurček, ga preluknjaš z buciko in fondant zgladiš.
  • Odvečni fondant odrežeš z navadnim nožem ali nožem za pico.
  • Če nato pritrjuješ fondant na fondant, to storiš z malo vode.
  • Kakršen koli odvečni sladkor lahko s suhim čopičem pometeš s torte.
  • Pri okroglih ali oglatih tortah, za katere lahko uporabiš tudi biskvitno testo in katero koli kremo, lahko tudi stepeno sladko smetano, pazi samo na to, da pri sestavljanju torte na robove oblatov najprej nabrizgaš masleno kremo, ki bo delovala kot pregrada med sladko smetano, sadjem ipd. in fondantom … ta se namreč topi, če pride v stik z vodo.

Ko sem delala torto za prijateljičin rd, sem v spodnji del torte dala dve plasti reform torte, to sem prekrila z mens sano, ki sem jo nadevala s kremo za čokoladne tartufe, stepeno sladko smetano in višnjami, robove, da nadev ne bi polzel ven, pa sem naredila iz maslene kreme. Na koncu sem vso torto premazala z osnovno masleno kremo in jo pokrila s fondantom. Roka, ki dela samo sebe (zato je nalašč nisem popolnoma oblikovala), je bila narejena iz marcipana, stepka pa seveda iz blatne torte. Sicer pa naj spregovorijo slike … in komentarji k slikam ;):

(Klikni na sliko za večjo različico.)

Tako, to je bilo nekaj osnovnih vodil o 3D tortah in o polaganju fondanta na torte. Fondanta naj te be bo strah, vaja dela mojstra! In delanje s fondatom sumljivo spominja na igranje s plastelinom, tako da tudi, če še nikoli nisi uporabljal fondanta, nekajletne izkušnje z njim že imaš! Poleg tega lahko vsako napako vedno nekako prekriješ. Tako, kot sem jaz slabo polaganje fondanta na torto za teto zakrila z viticami:

(Klikni na sliko za večjo različico.)

Navodila o tem, kako se dela lilije iz fondanta, pa enkrat v prihodnosti. :mrgreen:

Print Friendly, PDF & Email

25 Comments

  1. Pingback: Fondant (tičino/tičina masa) : Huferka

  2. pozdrav,
    že nekaj časa prebiram tvoj blog in se mi zdi super in pišeš o vsem, kar tud mene zanima.
    ravno zaradi tega se nate obračam z vprašanjem… imaš morda kaj izkušenj z naslednjimi sestavinami:
    – vegetable shortening – predvsem, če obstaja tovrstna maščoba pri nas ali kako bi se jo dalo nadomestiti
    – koruzni sirup (corn syrup)
    – mineralno jedilno olje brez okusa,
    – vinski kamen.

    za rojstni dan sem dobil knjigo cake bible in recepti velikokrat zahtevajo tele sestavine.

    hvala vnaprej pa še veliko fajn pisanja želim,
    marko

  3. Zdravo, Marko,

    me zelo veseli, da deliva zanimanja. 🙂

    – vegetable shortening je rastlinska mast, dobi se v vsakem merkatorju, tam pri maslu jo prodajajo
    – koruzni sirup sicer prodajajo v kalčku, kadar ga, včasih imajo rižev sirup … ampak lahko ga pa popolnoma brez škode pri okusu (ker ga itak nima) in veliko bolj zdravo (koruzni sirup je menda zelo nezdrav) nadomestiš z invertnim sladkorjem, sem napisala recept zanj: http://huferka.dulmin.si/?p=278
    – vinski kamen prodajajo v lekarnah, sicer pa sem ga jaz nekaj časa nadomeščala s sodo bikarbono, potem s pecilnim praškom, potem sem se pa odločila, da ga večina receptov itak ne rabi … sem ga pa tudi popraskala z dna vinskega soda in ga uporabila takega, brez učinka :). Na kulslo so imeli debato na to temo: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11082
    – tistega mineralnega jedilnega olja pa še nisem zasledila, tako da ti žal ne vem nič povedati o njem 🙂

    Lep dan ti želim in hvala za dobre želje!

    Maja

    p. s.: in totalno ti zavidam Tortno biblijo! 😉 Veselo ustvarjanje!

    18. 3.: uf, no, kje so moje manire! Pa vse najboljše! 🙂

  4. Pingback: Tvorta (v njej pa torte opera, doboš in plazma) : Huferka

  5. Pingback: Fondant (tičino/tičina masa) – res enostaven recept :) : Huferka

  6. Pingback: Lilije iz fondanta : Huferka

  7. Pingback: V znamenju tort 4 : Huferka

  8. Supeca, res dobri nasveti. Danes delam mojo prvo torto. Figurice na temo musikla Predbožična mora s fontanta sem že naredila in po mojem zgledajo odlično, tako da hvala za vse nasvete in ideje. Res imaš super blog!

  9. Hvala za pohvale in super, Anja, tvoja torta se sliši fantastično, Predbožična mora rula! 🙂 Če bi se ti dalo poslati mi kakšno sliko, bi bila zelo vesela. 🙂

  10. Pingback: URL

  11. Pingback: Landscape Gardening in Crouch End

  12. Pingback: Landscape Gardeners London

  13. Zivjo, super lepe torte! Vsak dan bolj sem hvalezna, da sem naletela na tvoj blog super stvari so tule! 🙂
    Zanima me pa nekaj: pekla bi dvonadstropno torto in po mojih izkusnjah so ljudje bolj navduseni nad lahkim biskvitom. Sedaj pa sklepam, da mens sana ne more bit spodnji del, ker je prerahla. Zanima me, kak okus je tale blatna torta, ko jo prepojis. Se fajn cuti, da je zbita ali je ok? Saj vem, da je tole zelo subjektivno ampak bom mnenja vseeno vesela! Hvala in lp, Tanja

  14. živjo,

    najprej vse pohvala za spletno stran.

    mene pa zanima kakšen recept za masleno kremo.

    namreč želim naresti torto za sina v obliki avtomobila, polnjeno z čokoladno kremo.

    hvala za pomoč in lep pozdrav,

    tomaž

  15. Živijo, Tomaž,

    hvala. 🙂 Maslena krema je drugače taka, kakršno si poželiš :), če imaš kakšen svoj recept, ga mirno lahko uporabiš, sicer pa je najenostavnejša za podlogo fondanut npr. taka: zmehčano maslo (npr., da 250 gramov, da ne ostaja), 100 g sladkorja v prahu, za boljši okus pa žlica ali dve nutelle ali 50 g stopljene čokolade. Potem pa zadevo samo dobro zmiksaš, da je penasta in rahla, in to je to.

    Veliko ustvarjalskega užitka!
    Maja

  16. Pozdravljeni,
    sem zelo vesela, ko sem našla tole stran, namreč za vnukinjo moram narediti torto v obliki gradu. A ima kdo kak nasvet. hVALA

  17. Živijo!

    Kaj bi lahko uporabila namesto maslene kreme? Namreč pripravljam torto za prijateljico, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov (in posledično tudi masla ne)? razmišljala sem o marmeladi, samo nevem kako se bo to obneslo s fondantom? Ja vem, da tudi fondanta ne sme jesti, samo tega lahko da na stran in je problem rešen. 🙂

    Lep pozdrav,
    B.

  18. Blažka, pozdravljena,

    marmelada ne bo šla, je samo mokra. 🙂 Poanta masla je prav v maščobi, ki naredi pregrado med namočeno torto in fondantom, sicer bi se fondant stopil. Tako da razmišljajte kaj v tej smeri. Margarina mogoče? Nutella tudi deluje, pa najbrž lahko najdete kak tak kakavov namaz, ki nima mleka notri (se mi zdi, da bi v Kalčku utegnili imeti kaj takega). Nekaj z visoko koncentracijo maščobe skratka. 🙂

    Lp,

    Maja

  19. Pingback: Fondant oz. tičino masa v drugo | Huferka

  20. prebiram, prebiram forume po dolgem in počez..iščem kakšen pameten nasvet za uporabo tičine mase..in draga moja, kapo dol! v nekaj minutah sem izvedela vse potrebne informacije, ki jih kljub uram prebiranju forumov nisem vedela. hvala!

  21. še eno vprašanje..s čim lahko dekoriram (pišem, rišem) po tičini masi, ker sem slišala, da se v stiku s smetano stopi, jaz pa bi nujno rabila nekaj podobnega smetani za kakšne ‘kupčke’, itd 🙂

  22. Super slišat, da je uporabno! 🙂
    Ja, smetana topi, tako da uporabi raje kakršnokoli masleno kremo (maslo, sladkor, po možnosti jajca, lahko nutella … skratka stvari z malo (ali nič) vode). Lahko pa sicer narediš tako, da samo tam, kjer bi se smetana stikala s podlago, namažeš/nabrizgaš taaanko plast maslene kreme, potem pa lahko po mili volji brizgaš čez sladko smetano. 🙂
    Aja, če še nimaš fondanta in ga boš delala sama, si poglej še moj drugi recept za fondant.
    Pa takrat si še nisem upala, zdaj vem, da lahko zadevo razvaljaš na milimeter do dva debelo, moraš pa malo bolj paziti pri prenašanju na torto.
    Veselo tortanje, če bo še kaj nejasno, pa kar vprašaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *