Odkar sem pred tednom začela s tem blogom, imam v kuhinji fotič neprestano ob sebi. Nejc potem negoduje, da je (fotoaparat, ne Nejc) ves od sladkorja, čokolade ali olja, ampak kaj bi se človek obremenjeval s takimi malenkostmi, ko se jih da takoj zbrisati. 😛
Na #ljtweetmeet smo jedli tudi čokoladne tartufe, prelite s čokolado, ki je služila kot trda lupinica za mehkejšo sredico. Takrat v kuhinji še nisem imela fotoaparata, zato žal nimam slikic delanja samih čokoladnih kroglic (a ni pomanjkanje slik bolj grozno od začasno zapacanega fotoaparata? Kajne? Saj sem rekla! :mrgreen:). Vendar pa ne dvomim, da bo vsak, ki je kdaj že delal breskvice, rafaelo ipd. ali pa se je preprosto igral s plastelinom, znal zavrteti čokolado med dlanmi v okroglo obliko, anede? 🙂 Ko sem prejšnjo soboto delala rojstnodnevno torto za čokoljubno teto, sem mestoma namesto kakšne maslene čokoladne kreme (ta je sicer tudi bila notri v vlogi obrambnega nasipa, ampak o tem več v prihodnjem zapisu) za filo uporabila kar recept za čokoladne tartufe. Takrat sem tudi slikala proces nastajanja tartufov. Vse skupaj je tako enostavno, da bolj ne bi moralo biti. Zakomplicira se šele, če hoče človek tartufe preliti s čokolado. Zato se bom enkrat v prihodnosti k tartufom še vrnila in pokazala tudi ta postopek (enrobing mu pravijo čez mlako in čez lužo), zaenkrat pa je tukaj enostavnejša verzija.
Čokoladni tartufi
sestavine
- 600 g temne (71 %) čokolade
- 500 g sladke smetane POSODOBITEV: za vegansko različico sladko smetano brez škode nadomestiš z enako količino kokosovega mleka, preizkušeno in z užitkom pojedeno za novo leto 🙂
za povaljat: kakav v prahu ALI prepraženi in nato narezani oreški ALI prepražena kokosova moka ALI vse troje 🙂
postopek
Čokolado nalomi na koščke:
Sladko smetano segrej do vretja (ampak naj ne vre):
Vročo sladko smetano prelij čez nakoščkano čokolado in počakaj minutko, da vročina naredi svoje, nato vzemi žlico in oboje mešaj, dokler ne izgine zadnja sled sladke smetane in ti ostane samo še Njena Čokoladnost:
(Zadevo lahko uporabiš kot filo za torte, samo kakšne pol urice počakaj, da se ohladi.) Zdaj posodo postaviš čez noč v hladilnik, naslednji dan pa oblikuješ kroglice. Te potem povaljaš v prepraženi kokosovi moki (kokosovo moko daš na peki papir in v na 180 stopinj ogreto pečico za 10 minut) ali v prepraženiš oreških (lešnike, mandlje ipd. daš na peki papir in v na 150 stopinj ogreto pečico za pol ure, potem jih pa z nožem grobo nasekljaš) ali preprosto v kakavu v prahu. Čokoladni tartufi so dobili svoje ime po tem, da se od njih ne zahteva lepotnega ideala, lahko so grdi in zmečkani kot tartufi, važno je, da so, kot tartufi, božanski. 😀
Še nasvet: hraniš jih lahko na sobni temperaturi, če pa jih daš v hladilnik, bodo čez nekaj časa sami “razvili” nekoliko tršo in hrustljavo skorjico, notranjost pa bo ostala mehka. Mimogrede, ko smo že pri nasvetih, tartufi zelo hvaležno sprejmejo kakršen koli močan alkohol, tako da lahko poleg smetane mirno vliješ poljubno količino (no, govorimo o žlicah, ne flašah ;)) ruma, viskija, absinta ipd. In še iPhonska fotka čokoladnih tartufov, prekritih s čokolado (lepo se vidi tartuf, pri katerem je imela kuverturna čokolada napačno temperaturo, ampak o tem, kot rečeno, enkrat drugič :mrgreen:) in prekritih s prepraženimi mandlji:
ajoooooj…… kak se mi sline cedijo, ej…. a nista vidva kao bliz mene doma? ce grem zajle od tu pes jih se dobim kaj, ko pridem tja? 😛
Pingback: Tweets that mention Čokoladni tartufi : Huferka -- Topsy.com
joooj, ja, sva blizu, ampak tartufov ni več, Nejc je pa pojedel zadnje ostanke torte s tartufno “kremo” predvčerajšnjim … se bom kdaj potrudila objavit recept še takrat, ko bo stvar dejansko še pri nama, da boš lahko pripeškala 🙂
Zakaj, o, zakaj sem kliknila sem! Laaačna 🙂
🙂 zanikam kakršno koli krivdo 😉
Pingback: Čokoladna torta mens sana : Huferka
No, to je prvi recept, ki si mi ga posredovala in tartufi so bili bozanski, tudi princeska je bila tega mnenja sva jih skupaj delali. Vmes sem seveda recept zalozila.
Jupi sedaj je tukaj.
Aicha
O, Aicha, pozdravljena na blogu. 😀 Me veseli, da sta se z receptom spet našla! 😉 In prav fino se mi zdi, da je bil tudi princeski všeč. 😀
Pingback: O 3D tortah in fondantu : Huferka
super stran!!!
odkrila sem jo šele danes, ko sem po internetu iskala čokoladne bombice
v glavnem brskam po kulinarika.net-u,
pa tam še nisem zasledila predloga za dostop do vaše strani,
ker nisem njihova članica, ne morem vpisovat mnenj in predlogov
bi bilo super, če bi se vaš www objavil na njihovem forumu, ki ga obiskuje dosti slo-kuharic
Hvala, Dora! 🙂 Me veseli, da vam je stran všeč, pa hvala tudi za nasvet v zvezi s KulSlo. 🙂
No, pa sem jih naredila.
Morala sem porabit eno ne najboljso 70% cokolado.
Nekaj ni bilo v redu, ko sem jo jedla, pa sem pomislila, bom pac tartufe naredila. Pa se smetano sem dobila znizano. 🙂
Joj, kako so dobri, prava simfonija okusov :).
A.
Odlično, Aicha! 🙂
Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka
Tudi – za možev RD, naslednji teden ; bom oplemenitila s francoskim konjakom…hihi, kaj bo penil, ker ga špara.
Hihihi. 😀 Ampak preveč pa tudi ne bo smel, ker ga bo vseeno konzumiral … samo v trdnejši obliki. 😉
Maja, odlični recepti! Sem iskala tunin sendvič, pa sem potem pogledala še kar nekaj drugih receptov, ker so tako lepo pregledno predstavljeni in mikavni 🙂 Bom probala tartufe narediti s kokosovim mlekom 🙂
Pingback: Landscape Gardeners North London
Pingback: fencing services North London
Pingback: Fencing Services in North London
Pingback: Garden Landscaper in Crouch End
Pingback: home remedies for ringworm
Pingback: homeopathic remedies for depression
Hvala, Damjana! 🙂
Meni so še boljši z mascarponejem namesto smetane, če pa delam s smetano pa dam pol kisle, zmešam in čez noč pustim v hladilniku, da vse skupaj malo fermentira 🙂
Za tiste ki imate radi pikantno čokolado pa še en predlog: v smetano daš celo suho pekočo papriko in jo greješ na malem ognju ali kopeli enih 15min, nato pa jo segreješ do konca in preliješ čokolado.
@Nejc hvala, same hude ideje! 🙂
To pa je taprava sladica za čokoholike! Priprava pa je presenetljivo preprosta, rada jih pripravljam tudi sama. Veliko veselega kuhanja še naprej! 🙂
Pingback: Brokolijeva juha s pšeničnim zdrobom in gorgonzolo | Huferka
Pingback: Fondant oz. tičino masa v drugo | Huferka
Pingback: Olaf, jagodna marmelada iz pečice, jagodni mousse, čokoladni mousse in vanilijevo-limonino tortno testo | Huferka
Pingback: Čokoladna torta mens sana | Huferka