Gaspačo

Tudi pri nama se je začela sezona paradižnikov. V hladilniku pa sva imela še kg kupljenih, ki jih je bilo treba porabiti. Ne jaz ne Nejc nisva fena paradižnikove juhe. V bistvu je prav ne marava. Ne tič ne miš ni ne kisel ne sladek. Sladkoben je. Pocukran. Zafnan. Edina stvar, ki nama paradižnikovo juho lahko naredi še bolj priskutno, je kuhan riž kot zakuha. Kdor si je zamislil, da razpadli, razkuhani riž sodi v juho, si zasluži, da tako juho jé. Glede tega sva popolnoma enotna. 😉

Vseeno sumim, da tam zunaj nekje je recept za odlično toplo paradižnikovo juho. In slej ko prej se bom dokopala do njega. Zaenkrat se pa zadovoljim z rahlo pekočo hladno paradižnikovo juho. Boljši so paradižniki, boljša je juha. In dobra je tudi s kupljenimi paradižniki. To nekaj pove o juhi.

Glede na recepte sodi v juho tudi kis, pa kumara (ki je nisem imela), po možnosti še mandlji, sladkor, pehtran, bazilika, origano … skratka, juha očitno dosti dopušča in odpušča. Tole je osnova, na kateri lahko gradiš. Meni je čisto všeč točno taka, kot je, zaradi kruha in olivnega olja žametna, zaradi čebule, česna in feferona pikantna, predvsem pa neizumetničeno sveža, paradižnikova.

Gaspačo

Sestavine:

zadošča za: 5 krožnikov juhe

  • 1 kg paradižnikov
  • 1 manjša čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 do 2 sveža feferona (naravnost z vrta)
  • 1 rdeča paprika (tudi ta naravnost z vrta)
  • 2 kosa nekaj dni starega kruha
  • 1 dl olivnega olja
  • 1/2 žličke soli
  • poper po okusu
  • 1 dl vode (oz. voda po potrebi)
  • tortilja čips za hrustljavost

Postopek:

  • V manjši visoki posodi zavri vodo. Medtem ko voda prihaja do vretja, se loti ostalih postopkov.
  • V paradižnike na zgornji strani zareži križ.
  • Čebulo olupi, nareži na 4 dele in vrzi v multipraktik.
  • Papriko in feferon olupi, razsemeni, operi in vrzi v multipraktik.
  • 2 kosa kruha nareži na večje kocke in vrzi v multipraktik.
  • Dodaj sol, poper, olupljene stroke česna.
  • Ko voda zavre, v nezarezano stran paradižnika (tisto pri peclju) zabodi vilico in paradižnike za 5 sekund potopi v vodo (jaz štejem do 10 in še enkrat do 5, kar je pb. 4,5 s, če smo natančni ;)). Potem paradižnike olupi.
  • Olupljene paradižnike razčetveri in vrzi v multipraktik.
  • Zdaj v multipraktik dolij olivno olje.
  • Vse zmiksaj. (Kdo bi si mislil, kaj? ;))
  • Če je pregosto, kar najbrž bo, dolij pb. 1 dl vode.
  • Juho prestavi v servirno posodo (ha, kot da bereš kuharico izpred 100 let ;)) in jo postavi v hladilnik vsaj za pol ure.
  • Postrezi s hrustljavimi tortilja čipsi. (Fotka juhe v krožniku je bila narejena drugi dan, ko smo 5 krožnikov juhe raztegnili na 6, tako da je je vsak dobil čisto malo. :))
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *