Brokolijeva juha s pšeničnim zdrobom in gorgonzolo

Zadnjič sva pri mojem dedu dobila domač brokoli, z listi in vsem. In menda morava pojesti tudi liste, ker da so dobri. Ok. Danes se spravim delati brokolijevo juho, grem na vrt še po zadnje korenčke, ki so delali družbo česnu, narežem brokoli (steblo na taaanke kolobarje, cvetke pustim skoraj cele, da se bo vse kuhalo pb. enako časa), potem mali zahteva svoje, tako da mami ostrga korenček, preden gre zabavat iDedka, in nazadnje Nejc naseklja korenček in nareže brokolijeve liste. Too many cooks spoil the broth ali kako že? Zalijemo z vodo, dodamo zelenjavno jušno kocko, kasneje dodam še origano in muškat, po 20-ih minutah, ko se brokoli kar noče zmehčati (gorenjska prst je pa gorenjska prst), pa se nad vse spravim s paličnim mešalnikom. Prekleti brokolijevi listi so pretrdi, prežilnati, prenitkasti in se nočejo lepo spasirati. In prekleto zelen okus imajo. Namesto toplote, ki te pogreje po vsem telesu, s kuhalnice sipam nekaj takega, kar najbrž prežvekujejo krave. Moraš biti razpoložen za jedi z zelenim okusom. Obnašam se, kot da še nikoli nisem skuhala nobene juhe, komentiram mami, ki spet pride v kuhinjo. Ok, čas je, da zboljšam tole zmešnjavo.

Pobrskam po hladilniku. Za pošten pljunek sladke smetane je ostalo od delanja tartufov. (Ne, nisem komplicirala, kot sem to počela tule, ganache sem kar nabrizgala v kupčke, jih zmrznila in potem prekrila s stopljeno čokolado.) Ok, notri s smetano. Bwah, za odtenek manj zeleno. V bistvu ravno toliko, da misliš, da te bo topla juha objela od znotraj navzven, ko udari travniška zelena. Tako ne bo šlo. Precedim vse skupaj, da nitkasti brokolijevi listi ostanejo zunaj. Tolažim se, da bo kakršen koli del dobrega brokolija in korenčka, ki je ostal na cedilu, dober kompost. Ok, nazaj v hladilnik, kaj lahko vržem notri? Gorgonzola in hrenovke. Maščobe itak nisem nobene dala, kje si, maslo. Ok, maslo. Spomnim se na mamo bivšega, ki je hrenovke potresla z muškatnim oreškom in jih popekla na maslu. To bom naredila. Pa zgostiti moram juho, zdaj ko sem praktično ves balast pobrala ven. Gustin, je gustin? Ni gustina. Vsujem nekaj moke v lonček, uh, to bo grozota, mokasto-zelena juha, ko opazim semolino. Zdrob. Seveda se mi vsuje preveč zdroba. Zelen grés, anyone? Dolijem vodo, posolim, narežem gorgonzolo, jo fliknem v juho, potresem z muškatnim oreškom, na tanko narežem dve hrenovki, narezanko potresem z muškatnim oreškom in popečem na maslu. Večino masla odlijem, potem pa koščke hrenovke s preostankom masla vlijem v juho. Pomešam. Poskusim.

Gorgonzola in grés sta rešila dan. Juha ni več na nivoju poješ, živ ostaneš, kot je govorila Nejčeva babica, pred njo pa mojster Ivačič. Je topla, taka, ki objame od znoter. In ko jo bom naslednjič delala, jo bom naredila takole:

Sestavine:

  • 1 brokolijeva glava (in za špagetnoletečastopošastno voljo, nikar ne uporabi listov!)
  • 2 velika korenčka (ali za toliko malih, spuljenih iz gredice)
  • 2 l vode
  • zelenjavna jušna kocka (ali namesto vode in kocke zelenjavna jušna osnova, če se ti jo ljubi delat)
  • 1 dl sladke smetane
  • pol žličke soli
  • pol žličke origana
  • pol žličke naribanega muškatnega oreška
  • 100 g gorgonzole
  • žlica pšeničnega zdroba
    • kot prikuha:
    • 20 g masla
    • dve hrenovki
    • 3 potresi muškatnega oreška

Postopek:

  • Hrenovke nareži na tanke kolobarje (3 mm, pb.). Posuj jih z muškatnim oreškom.
  • Maslo segrej in kolobarčke hrenovk popeči. (2 min)
  • Brokoli nasekljaj (steblo na tanke kolobarje, cvetke pusti kar cele). Nasekljaj tudi korenček.
  • Vse sestavine za juho, razen zdroba in gorgonzole, zavri in pusti vreti 15 minut.
  • S paličnim mešalnikom vse spasiraj, zdaj dodaj gorgonzolo in pšenični zdrob in dobro premešaj. Naj vre še par minutk.
  • Flikni pečene kolobarčke hrenovk v juho.
  • Uživaj.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *