Prejšnji teden, ko nas je mučila vročina, se mi je zahotelo ledene torte, kakršno sem enkrat že naredila. Sicer je bila odlična, ampak je zahtevala kuhanje rumenjakov s sladkorjem, dokler se ne zgostijo, ohlajanje kreme, posebej stepanje beljakov … kar vse ni nič tako zelo zahtevno, če imaš obe roki prosti in se lahko posvetiš samo sladici. Ker sem vedela, da moram torto narediti tako, da imam med posameznimi koraki lahko tudi kako uro pavze, sem si življenje poenostavila in kar lepo kupila banjico sladoleda.
V resnici sem pretiravala in kupila dve banjici. Posledično je čokoladni preliv, ki sem ga na koncu prelila čez torto, večinoma stekel dol in ga je pojedel Nejc kar tako, brez torte. Torta je bila tudi previsoka (zame, ki sem vedela, kaj hočem doseči, porabniki se niso nič pritoževali :)), preveč sladoleda na piškotno dno in, kot rečeno, s premalo preliva. Tako da vem za naslednjič: obvezno samo ena banjica sladoleda. Spodaj tako podajam že izboljšani recept. Ni za kaj. 😛
Ledena torta
Sestavine:
- 200 g poljubnih piškotov (jaz sem vzela Leibnizove maslene)
- 3 veliiike žlice arašidovega masla
- 50 g masla
- 1 banjica čokoladnega sladoleda (velikost banjice je odvisna od tega, kako visoko torto hočeš imeti, ampak izkazalo se je, da je že 500 ml sladoleda več kot dovolj, ker vanj vmešaš še druge sestavine, jaz sem vzela sparov premium čokoladno-karamelni tartuf)
- *3 banane (*če ne želiš mešati še tega okusa, jih lahko mirno opustiš)
- 250 g maskarponeja
- 400 ml sladke smetane (lahko tudi 500, ni panike :))
- 100 g navadne milke
- 100 g jedilne čokolade
- karamelni preliv (lahko ga narediš tudi sam, ni težko, ampak je pa treba tistih 10 minut stati zraven 🙂 — 50 g masla stopiš na srednji vročini, dodaš 110 g sladkorja (z rjavim pride še boljši) in 110 g sladke smetane, vse skupaj z metlico fino zmešaš, pustiš, da zavre in nežno vre pb. 5 minut, vmes občasno premešaš, in to je to. Lahko dodaš tudi vanilijo, če želiš.)
- vrečka arašidov (kar ne gre na/v torto, gre pa v usta ;))
Postopek:
- Pečico ogrej na 150 stopinj.
- Sladoled postavi v hladilnik.
- Piškote zmelji v drobtine.
- Maslo in dve žlici arašidovega masla na nizki vročini stopi.
- Masli vmešaj v piškotne drobtine in vse skupaj dobro premešaj, da so vse drobtine prekrite z maščobo.
- Pekač za torto obloži s peki papirjem. Vanj vsuj drobtine in jih najprej nežno porazporedi po vsem pekaču.
- Zdaj vzami v roke kozarec z ravnim dnom in drobtine pritisni ob dno. To sicer lahko počneš tudi z roko, če te ne motijo hribčki in vdolbinice, ki jih s takim teptanjem dosežeš.
- Peci v pečici 15 minut.
- Ohladi, preden gor vliješ kremo.
- Medtem ko se torta peče lahko pripraviš čokoladno-arašidov preliv.
- Mlečno in jedilno čokolado nakoščkaj in pretresi v posodo. Dodaj še veliko žlico arašidovega masla.
- 200 ml sladke smetane zavri.
- Z vrelo smetano prelij čokolado in arašidovo maslo. Počakaj 10 minut, da vročina opravi svoje, potem pa vse skupaj dobro premešaj, da dobiš gladko omako.
- Pusti, da se omaka ohladi.
- Zdaj stepi preostalih 200 ml sladke smetane.
- *Banane olupi in speštaj z vilico.
- Iz hladilnika vzemi zmehčani sladoled.
- V skledi zmiksaj skupaj zmehčani sladoled, maskarpone in *speštane banane.
- S tehniko zgibanja vmešaj stepeno sladko smetano. Če želiš, lahko vmešaš tudi pest ali dve arašidov, lahko pa arašide pustiš samo za na vrh torte.
- Zdaj kremo vlij v pekač na piškotno dno in vse skupaj postavi v zamrzovalnik za kako uro.
- Vzemi torto iz zamrzovalnika, jo prelij s karamelnim prelivom (jaz sem uporabila pol stekleničke kupljenega) in potresi z arašidi. Postavi jo nazaj v zamrzovalnik vsaj za 15 minut, da se karamelni preliv malo strdi in se ne bo mešal s čokolado.
- Vzemi torto iz zamrzovalnika in čez polij ohlajeni čokoladno-arašidov preliv.
- Zdaj spet vse skupaj postavi v zamrzovalnik za vsaj 4 ure. Po 4 urah ne pozabi torte prekriti s prozorno folijo.
- Ko želiš torto jesti, vzemi veliko kuhinjsko krpo in jo namoči v vročo vodo. Ožeto vročo krpo postavi okoli oboda pekača. Vročina bo ravno toliko stopila sladoledno kremo, da lahko pekač odpreš in obod odstraniš. Jaz navadno kuhinjsko krpo dam pod tekočo vročo vodo (pazi, da se ne opečeš :)) in postopek ponovim dvakrat. Obod pa odstranim najlaže tako, da ga zavrtim dol s torte. Če torte ne boš takoj jedel, jo zdaj vso zavij v prozorno kuhinjsko folijo. Ko je čas, da torto razrežeš, v visoko posodo nalij vroče vode in vanjo postavi nož, da je fino vroč, preden zarežeš v torto. Če je torta, ko jo vzameš iz zamrzovalnika, pretrda za ta podvig (odvisno je od moči zamrzovalnika, na vikendu skrinja šopa še pa še, tako da sem se naučila, da je torto uro prej, preden jo misliš jesti, dobro dati v hladilnik), si nikar ne zvijaj zapestij ob rezanju, raje počakaj petnajst, dvajset minut, da ne bo več trda kakor skalakamenkost.
- Pa dober tek.