Zeljna solata

Priznanje: odkar je mulček v najinem življenju, sem v kuhinji kolikor malo časa se da. Če je le mogoče, se vse, kar naredim, giblje v rangu Jamiejevih 15-minutnih receptov in Nigelle Express. Ko sva bila zadnjič povabljena na piknik k Mojci in Boštjanu in smo se zmenili, da bova prinesla s sabo solato, sem si zamislila dve, tole zeljno, in pa mlado špinačo, kozji sir in v pečici pečene paradižničke. Paradižnički so se na nizki temperaturi pekli 4 ure, pa so prišli ven skorajda tako sveži, kot so bili, preden so šli noter, tako da sem misel na drugo solato opustila, paradižničke pa smo z Nejcem in iDedkom pojedli pri kosilu.

Recept je tak skromen recept. Nič kaj preveč komplikacij. Tako da skoraj ne moreš verjeti, kako dobro je vse skupaj, za tako malo truda.

Druge solate na pikniku nihče ni pogrešal. Pa še redundantna bi bila, ker je Mojca pripravila eno noro dobro, krhko slano pito … s pečenimi paradižnički. Tale zeljna solata je bila pa cenjena in že od takrat dalje zanjo dolgujem recept. Ampak preden se lotim recepta, moraš nujno pogledati tale odlomek:

[Tule bi bil zdaj odlomek iz ene romantične komedije, kjer protagonistka peče … ali pa kuha. V svoji restavraciji. Ali pa v restavraciji nekega zoprnega strica. Oziroma slaščičarni. In ima blond lase. Ali pa rjave. Ne morem se spomniti. Vse, česar se spomnim, je obleka in so modri baloni. Ko protagonist hodi čez cesto k njej. Z blond ali rjavimi lasmi. In pa scene, v kateri protagonistka morda ravno vodi kuharski tečaj za odrasle, morda s kuho osvaja protagonista ali pa ima le glasni monolog, razlaga, kako je majoneza neupravičeno na slabem glasu. Kako je samo rumenjak, rastlinsko olje, malo gorčice in malo kisa. In kako to ni nič slabega. Skratka, najpomembnejše sporočilo filmčka mi je ostalo, drugega pa o njem ne vem. Najbrž ima oceno 4.3 na IMDB-ju. ;)]

Preliv sem naredila že s premalo grobozrnate gorčice in s premalo majoneze (na sliki je je 100 gramov premalo). Saj deluje, ampak prava razmerja so pa le prava razmerja. Solata je meni osebno vsak dan boljša, saj ponoči v hladilniku zelje in korenje spustita sok in postane vse skupaj noro mlaskavo. Glede na to, da velikost zeljnih glav variira, lahko povem, da mirno lahko porabiš samo pol preliva, ni treba, da vse skupaj plava v prelivu (kot je meni na spodnji sliki, porabila sem namreč drugo polovico zeljnih glav in se mi ni zdelo smiselno hraniti preliva za kdaj drugič), važno je le, da je vsa solata prekrita. Počakaj vsaj kakšno uro, preden se je lotiš, še boljša pa je, ko se v hladilniku fino ožmohti, drugi in tretji in četrti in peti dan … odvisno pač, za koliko ljudi jo delaš. Midva jo jeva ves teden. 🙂

Zeljna solata

Čas priprave: max 20 minut, če sekljaš na sekljalnik in ne na roko

Sestavine:

  • pol srednjevelike glave rdečega zelja
  • pol srednjevelike glave belega zelja
  • 4 do 5 velikih korenčkov
  • 450 g majoneze
  • 4 žlice gorčice
  • 3 žlice grobozrnate gorčice
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • sol in poper (navadno pol žličke soli in pol žličke popra, včasih pa dam popra tudi manj)
  • *lahko dodaš tudi fino narezan šopek peteršilja, ampak jaz ga navadno ne dam, ker ga Nejc ne mara

Postopek:

  • Korenček na tanko nastrgaj.
  • Obe polovici zeljnih glav na tenko nasekljaj. Če imaš multipraktik, pridejo rezila za sekljanje hudo prav, jaz zeljno solato narežem na ravno prav velike kose, da jih lahko spravim skozi odprtino multipraktika, rezilo nastavim tisto tanko za rezanje salame in je vse skupaj v par minutah končano.
  • Majonezo, navadno in grobozrnato gorčico, kis, sol in poper zmešaj skupaj.
  • Vsaj polovico preliva prelij čez solato in fino premešaj. Če je še suha, pa dodaj toliko preliva, kot ga rabiš, da je vse prekrito.

Simpl, ne? Uživaj. 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *