Reform torta

Uh, sploh ne vem, kam šiba tale januar! Saj smo bili šele včeraj 21. in sem pisala o fondantu … Po drugi strani se je od tega “včeraj” do danes zgodilo intenzivno prevajanje, en končno napisan članek, ponudba za redno delo na mestu mojega prostovoljenja in ponovna uvedba dnevnega obiskovanja KOŽ-a. Pa sneg. Veliko snega. :D

In še vedno smo pri torti za prijateljičin rojstni dan. Spodnji del torte, na katerem sta stala čevelj in roka, je bil sestavljen iz dveh tort, čisto spodaj je bila reform torta, nanjo pa sem postavila čokoladno torto s smetano in višnjami. Tale objava je, kot že naslov nesramno izdaja ;) , o reform torti. Torta je bila vedno prisotna na vseh slavjih pri družini po očetovi strani, recept pa sem dobila od očeta, ki mu ga je dala (moja) babi, ki ji ga je dal (moj) deda, ki mu ga je dala (njegova) sestra (se mi zdi). :P In kolikor je meni znano, je to, če bi popolnoma sledila tem od enega družinskega člana do drugega predanim navodilom, edina nevegeterijanska sladica! Za pripravo pekača namreč recept terja, da ga (pekač, jasno) namažeš s svinjsko mastjo! :D Ampak jaz uporabljam kar in samo peki papir. :mrgreen: Tudi s kuhalnico ne vmešavam več masla v kremo, ampak lepo z mikserjem, pa še kakšno malenkost pri postopku sem spremenila, da gre vse skupaj lažje. Ampak razmerju med količinami pa pobožno sledim. ;)

Reform torta

sestavine

za testo:

  • 10 beljakov
  • 300 g mletih orehov (če je čas, priporočam, da orehe zmelješ sam, mi, ki reformco jemo že leta, opazimo razliko :P )
  • 165 g sladkorja (oz. 10 žlic sladkorja, pri tej zadnji peki reformce sem jih stehtala samo za blog :) )

za kremo:

  • 10 rumenjakov
  • 125 g mletega sladkorja (oz. 10 žlic :) )
  • 115 g jedilne čokolade (oz. 4 rebra)
  • 250 g masla

+ nekaj mletih orehov za posip

postopek:

za testo:

  • Pečico ogrej na 150 stopinj.
  • Beljake stepaj do trdega snega, vmes počasi dodajaj sladkor.
  • V sneg nežno vmešaj mlete orehe.
  • Dva velika pekača obloži s peki papirjem in nanju do roba enakomerno namaži orehovo testo. Testo se nič ne razleze, ne narašča ipd., tako da naj bo res razmazano enakomerno. :)
  • Peci 15 do 20 minut, toliko, da gre testo, ko nanj pritisneš s prstom, dokaj prožno nazaj gor.

za kremo:

  • V večjo posodo natoči vročo vodo in posodo postavi na vroč štedilnik. Pripravljaš namreč parno kopel. :)
  • V drugi posodi na hitro zmiksaj rumenjake in mleti sladkor.
  • Posodo z rumenjaki in sladkorjem postavi nad paro, dodaj nakoščkano jedilno čokolado in 15 do 20 minut (medtem, ko se testo peče) s kuhalnico neprestano mešaj.
  • Ko je krema skuhana (postala bo zelo gosta in barvo bo spremenila iz svetle- v temnorjavo), jo odstavi in nekoliko ohladi, nato čokoladni kremi dodaj maslo in vse skupaj miksaj samo toliko, da se maslo lepo vkorporira v čokoladno kremo.

sestavljanje: (pri prijateljičini rojstnodnevni torti testa seveda nisem rezala, navodila spodaj so za reform torto kot samostojno slaščico, tako, kot je prikazana na zadnji sliki (hvala, Nejc, za iskanje slike reformce med nesortiranimi slikami iz 2009! ;) )

  • Vsak “list” testa razreži na dva ali tri dele (testo lahko razrežeš samo na pol, meni je pač ljubše, če je reformca višja, zato testo navadno narežem na tri dele). Najprej z nožem prereži testo, potem pa kar s škarjami prereži še peki papir. Take manjše liste testa lahko nato enostavno prestavljaš skupaj s peki papirjem.
  • En tak list testa postavi s peki papirjem navzgor na pladenj, nato pa peki papir enostavno (in previdno) olupi s testa. Premaži s šestino kreme in ponavljaj vajo, dokler ni zadnji list testa premazan s kremo.
  • Robove lahko porežeš, če želiš, vsekakor pa vse skupaj potresi še s pestjo ali dvema mletih orehov. Torto nato čez noč postavi na hladno (babi v shrambo, jaz pa kar v hladilnik).

Torta je zelooo nasitna, tako da priporočam rezanje relativno tankih kosov (tam nekje 2 do 3 cm :) ) in kakšno žlico ali dve stepene sladke smetane zraven. :)

Print Friendly

Komentarjev: 9

  1. Pingback: Tweets that mention Reform torta : Huferka -- Topsy.com

  2. Pingback: Čokoladna torta mens sana : Huferka

  3. Pingback: O 3D tortah in fondantu : Huferka

  4. Pingback: V znamenju tort 3 : Huferka

  5. Pingback: Homepage

  6. Pingback: Buy Fans Facebook

  7. Pingback: fencing supplies uk

  8. Pingback: Fondant oz. tičino masa v drugo | Huferka

  9. Pingback: Najboljša orehova potica | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>