Fondant (tičino/tičina masa, tudi ticino/ticina masa) – res enostaven recept :)

Ta in naslednje objave bodo vse vezane na izdelavo torte, ki sem jo za rojstni dan naredila za prijateljičinih 34. Torto sem ji bila dolžna že 4 leta, zaželela si jo je že za svoj 30. rojstni dan, pa sem bila takrat v Rimu, naslednja primerna številka se je tako prenesla na 33, vendar sem bila za njen 33. sredi končevanja diplome, naslednja velika številka bi bila pa čez 6 let. Tako sem končno vzela kuhalnico … in kile sladkorja … in masla … in jajc … in čokolade … in nekaj moke in orehov :mrgreen: v roke in naredila torto za številsko neposebni 34. 😉 Torta je predstavljala tri njene strasti: slikarstvo (okvir na torti predstavlja okvir za sliko, kar je znotraj okvirja pa tisto, kar naj bi bilo na sliki), step (step čevelj: čeprav sem ga postavila pokonci, sem spodaj vseeno naredila step ploščice, tako da ne gre kar za nek naključen čevelj :D) in na novo odkrito kiparstvo (marcipanova roka, ki aludira na Escherjeve roke, “kipari” (med prsti drži kiparsko orodje) samo sebe). (Spodnji del torte je bil ovit z rdečim ovojnim trakom, ki je bil zavezan v pentljo, spodnja fotka pa je še v predpentljarski fazi in se še lepo vidijo nekatere nepravilnosti pri izravnavanju fondanta … take nepravilnosti niso nikakršna katastrofa, na tak ali drugačen način jih je treba pač prikriti in to je to. :))

Tortica

Tortica

Največ h končnemu učinku torte pa pripomore prav fondant. Pred skoraj petimi leti še nisem vedela, kaj fondant sploh je. Zanj sem zvedela, ko sem pisala na vse konce sveta raznim tortarjem, ki sem jih našla na netu, in jih spraševala, kako lahko dobim tako gladek videz tort, kot sem ga občudovala v njihovih galerijah. Delala sem namreč step čevlje za Nejčev rojstni dan. Odgovori iz Avstralije, Amerike in Anglije so si bili enotni, potrebujem fondant. Takrat še nisem vedela, da se ga da kupiti pri Goljatu v Škofji Loki, niti nisem vedela, da se mu pri nas bojda pravi tičino/tičina masa, kar bi mi zelo pomagalo najti mojstra Goljata. Tako sem se delanja fondanta lotila sama. Precej neuspešno. Skuhala sem sladkor, ga prestavila na mizo in ga z lopatico kot zmešana premikala  dve uri, sladkor se je iz sirupa resda spremenil, vendar še zdaleč ne v plastelinasto zmes, ampak v navadno sladkorno kremo. Sladkorni sirup bi morala vrteti na marmorni plošči, temperatura ni bila prava in fondant se ni posrečil. Vseeno sem ga uporabila, čeprav torta ni imela takega spoliranega videza, kot sem si ga predstavljala.

Kasneje sem kupila marmorno ploščo in celo naredila pravi kuhani fondant, pa še vedno iskala recepte za lažjo verzijo. Tako sem našla marshmallowov fondant, ki je bil relativno preprost, čeprav se ga da tudi preveč zmikrovalovirati, vendar nisem bila zadovoljna vse do dne, ko sem na foodgawkerju zagledala neko otroško torto s fondantom, padla na tale blog in končno prišla do RES enostavnega recepta, ki se vsakokrat posreči. Mimogrede, fondant ima na torti res predvsem okrasno vlogo, večini ljudi (in jaz sem med njimi) njegov okus ni ravno všeč … kar je konec koncev razumljivo, ker je fondat en sam sladkor. Ampak en izredno gibljiv, prilagodljiv, oblikljiv 😛 sladkor. Narejen v pb. 7 minutah.

Dodatek: kdaj narediti fondant in shranjevanje fondanta: fondant je najbolj gibljiv in najlažje je rokovati z njim, ko je sveže narejen. Ker je narejen res hitro, kot rečeno spodaj, pb. 7 minut, je najlažje, da ga narediš, tik preden ga misliš valjati in postavljati na torto. Potencialni ostanek fondanta lahko tesno zaviješ v polivinilno vrečko, da ne pride zrak zraven, ker se na zraku izsušuje. Hraniš ga pa kar v shrambi, ne v hladilniku. Fondant, ki stoji dlje časa, začenja trdeti, že po nekaj urah postane trd kot kamen (razen če ga gneteš, toplota ga ohranja gibkega, tako da ni bojazni, da bo fondant postal pretrd, medtem ko delaš z njim). Zato ga moraš, če ga želiš uporabiti kasneje, npr. nekaj ur ali dan kasneje, ko si ga naredil, dati v mikrovalovko za 5 sekund (res 5, ne 10 ali 20, ker se drugače lahko zgodi, da se ti začne topiti, ko voda v njem postane vroča), ga čimbolj pregnesti (takrat gre malo težje), ga spet postaviti v mikrovalovko za 5 sekund in ga spet dobro pregnesti. Toliko navadno zadošča, da fondant spet postane gibljiv. Ampak, kot rečeno, jaz to počnem samo, če imam ostanek fondanta, veliko hitreje in lažje je narediti svež fondant, ko ga potrebuješ: ko je torta že nafilana, premazana z masleno kremo in počiva v hladilniku.

Pa še priporočljive povezane objave: ker se fondant na zraku suši, je dobro, če delaš kakšne figurice iz fondanta, da je tisti del fondanta, ki ga tisti trenutek ne gneteš v obliko bikca Ferdinanda ali glavo Ata Smrka, v vrečki, da ostane lepo plastelinast. Za več o fondantu in rokovanju z njim pa še tiledve objavi: http://huferka.dulmin.si/2010/03/05/o-3d-tortah-in-fondantu/ in http://huferka.dulmin.si/2010/04/22/torta-s-tulipani-prekrivanje-torte-s-fondantom-in-tulipani-iz-fondanta/ (za opis postopka polaganja fondanta na torto klikni na prvo sliko in si oglej opis postopka pod posamezno sliko v galeriji: http://huferka.dulmin.si/2010/04/22/torta-s-tulipani-prekrivanje-torte-s-fondantom-in-tulipani-iz-fondanta/#TuleZaOpis)

Fondant

sestavine

  • 1 (10-gramska) vrečka želatine v prahu
  • 50 ml hladne vode (za želatino)
  • 100 g fruktoze (jaz sem jo kupila v Kalčku, če se dobi pa še kje drugje, se pa priporočam za informacijo :))
  • 20 ml vode (za fruktozo)
  • 1 jedilna žlica glicerola (dobi se v vsaki lekarni)
  • 900 gr presajenega presejanega1 sladkorja v prahu

postopek

  • Vrečko želatine stresi v 50 ml hladne vode, da nabrekne.
  • Sladkor v prahu presej v globoko posodo.
  • Fruktozo in 20 ml vode zmešaj, postavi na štedilnik in počakaj, da zavre. Fruktozni sirup kuhaj še 30 sekund.
  • Fruktozni sirup odstavi z ognja in takoj vmešaj vanj žlico glicerola.
  • Vroč fruktozni sirup z glicerolom vmešaj v nabreklo želatino in mešaj, da se slednja stopi. (Če uporabiš premajhen kozarec za želatino, kot khm nekateri khm, obrni postopek in želatino flikni v fruktozni sirup. :D)
  • Tak sirup zdaj vlij v jamico sredi presajenega sladkorja in s kuhalnico mešaj, dokler se da, nato fondant prevrni na posladkorjeno delovno površino in ga gneti, dokler ne dobiš lepe okrogle kepe.

Tojto. 🙂 Kmalu napišem še, kako se pravilno polaga fondant na torto. Za barvni fondant se kepici fondanta po kapljicah dodajo jedilne barve (pri nas se dobijo samo tiste iz mercatorja, ki niso ravno profesionalne, imajo pa v Pekarni Vrhnika, trgovini za peke in slaščičarje, profesionalne barve, vendar so za moj žep zaenkrat še predrage, 9 evrov za eno samo barvo, ki bo poleg tega po vsej verjetnosti obležala na krožniku, se mi zdi pač malce preveč :P), potem pa se kepico dobro pregnete, dokler fondant nima enotnega videza. Ampak več o igračkanju s fondantom v eni od prihodnjih objav. 🙂

DODATEK O BARVAH: ko sem pisala to objavo, še nisem vedela za čudovito trgovinico v podhodu Ajdovščina, BonBon & Chocolate, kjer prodajajo profesionalne barve v prahu za slaščičarje, ampak ne v slaščičarskih dozah, temveč v malih vrečkah, tako da jih taki občasni tortopeki, kot sem sama, lahko mirne vesti kupimo: ena vrečka stane 1,62 evra (razen, če kupiš zlato barvo, ta je malo dražja, ali pa, če je v vrečki 5x več barve, kot sicer, taka je denimo črna), in glede na to, da je za obarvanje fondanta dovolj že za noževo konico barve, bi taka vrečka morala zdržati za vse leto … kolikor je tudi rok trajanja barve. Kot dodatni bonus pa sta stric in teta v trgovini tako prijazna, da imaš občutek, da si stopil k nekemu zelo gostoljubnemu človeku domov: čokolade v pokušino, vrečka bonbonov ob nakupu … ali pa tudi samo ob obisku in čisto prava pripravljenost pomagati. Zdaj imam za nujne primere, ko bi se recimo pripravljala na neko torto in z groozo ugotovila, da mi manjka zelena barva, tudi njuno vizitko s telefonom in emajlom. 😉 MALI DODATEK NA DODATEK: pri tvorti sem že uporabila te barve. Razlika je očitna.

Apdejt (25. 1. 2014): menda trgovine BonBon & Chocolate ni več v podhodhu Ajdovščina. 🙁 Te barve (pa tudi v gelasti obliki, s katero je še lažje delati :)) pa prodajajo tudi v Pekarni Vrhnika na Brnčičevi in v trgovini Peki (meka!) na Rudniku in spletu.

Še dva dodatka (2. 12. 2011):

Barve se dobi tudi v slovenski spletni trgovini na naslovu bakecake.eu.

Glicerol pa se dobi, kot je napisal DD v komentarju (še enkrat hvala za info! :)):
“Začel sem iskati manjše in zasebne lekarne (karkoli kar ni del večje verige), in našel eno v TPC Murgle, kjer imajo ustrezen glicerol. V L[jubljanskih]L[ekarnah] pa imajo samo takega, ki je označen kot “samo za zunanjo uporabo” in je 85%… nič pa ne piše kaj je preostalih 15% (lahko voda, lahko pa kaj drugega). Podobno velja tudi za Gorenjske Lekarne.”

In še en dodatek (26. 9. 2013): zdaj imam tudi recept za fondant brez glicerola, lahko ga narediš celo z medom, in je potem dejansko malo okusen. 😉 Priporočam, da si ga ogledaš: http://huferka.dulmin.si/2013/08/27/fondant-oz-ticino-masa-v-drugo/.

Print Friendly, PDF & Email
  1. hvala, Drfilomena, za opozorilo 😀 []

100 Comments

  1. hu, šu je hud, res! … inu cela torta takisto, bravo! … fruktozo pa sicer drži vsak dm, pa merkič tut, na unih svojih dietetičnih oddelkih …

  2. Pingback: Reform torta : Huferka

  3. HUDO!
    Da, kjer je kaj za diabetike, je fruktoza (žal povsem narobe, ampak …)

    A si kdaj maso kupila? (Dobi se jo tudi v Črnučah v poslovalnici Žita oziroma nekdanje Pekarne Vrhnika)… Bi me namreč zanimala primerjava s tem tvojim fondantom.

  4. Hih, Tjaša, hvala. 🙂
    Ja, enkrat sem pri Goljatu kupila fondant (v Črnučah ga nisem) in je bil enako gibljiv in uporaben in enako dolgo ga je bilo treba gnesti z jedilnimi barvami, da se je obarval. Je pa tisti fondant potem, ker je bilo sredi avgusta, “zašvical”, čeprav smo ga takoj prenesli v hladilnico gostilne, kjer smo praznovali … s temle pa takih težav zaenkrat še nisem imela, čeprav so torte stale sredi ogrevanih sob. 🙂

  5. Uf, švicanje bi lahko zoprno ratalo…

    Tu pa še fruktoza, v vsakem malo boljšem Merkiju…
    http://www.mercator.si/trgovina/matik-sadni-sladkor-fruktoza_19802

    Sicer pa re: Črnuče… Tam so stvari načeloma vse cenejše kot v normalnih štacunah. Le količine so PRO. Papirnati “muffini” so recimo nekaj čez 7 € (1000 komadov 35 milimetrskih)… v normalnih štacunah, če se prav spomnim, je 100 komadov nekaj čez ali okrog 2 evra. Go figure.

  6. Hvala za info o fruktozi :). Črnuče so kulj, jaz sem tam kupila 2,5 kg olupljenih mandljev za precej normalno ceno. Ne bi o tem, koliko bi me to stalo v normalni štacuni. 🙂

  7. ALELUJA!!!!!!!!!!

    Uganka razkrita! Jaz bebček pa iščem pod bel marcipan, potem na Youtube zvem za fondant. Začnem iskati in pridem do vaše nesebične pomoči! Hvala!

  8. Hudo, ne moreš verjet, kakšna umetnica.
    Pismo, jaz pa komaj palačinke spečem.
    No, občasno tudi kakšno torto.
    In tole s fondatom…. me kar trese!
    Odlično, odlično. Poleg izvrstnih tort
    še zares nesebične objave na blogu, ZELO
    ZELO POHVALNO, NI KAJ.
    Najlepša hvala, hvala bogu, da sem odkrila
    tole vaše pisanje, ki me navdušuje. Srečno
    in veliko iskric tudi vnaprej.

  9. Pingback: Tvorta (v njej pa torte opera, doboš in plazma) : Huferka

  10. Pingback: O 3D tortah in fondantu : Huferka

  11. Ojla, Jasna,

    zdržal naj bi en mesec, hraniti ga moraš tesno tesno tesno zavitega v plastično folijo (na zraku se počasi izsuši), vrečke ipd., da se ne izsuši, in v shrambi, ne v hladilniku. Lahko ga, če je npr. po 14 dneh pretrd, za par sekund daš v mikrovalovko, preden ga pregneteš za nadaljnje delo, pomaga.

    Veselo tortanje! 🙂

  12. Pozdravljena!

    najprej pohvale k tej torti, zelo lepo izgleda.

    Zanima me, če nujno potrebujemo glicerin? Sem brala drugje po forumih, da ga ne rabiš.

    Sama bom poskusila fundant naredit drugič (prvič sem iz 1 beljaka in 400g sladkorja pa ni ratalo :D)in na srečo najdem tale recept. Upam da uspe 🙂

    Lep pozdrav

  13. Zdravo, Mateja,

    veš, ta recept tako lepo deluje, da nisem nikoli niti poskusila, če bi šlo brez. Glicerin ima, kolikor sem si prebrala, predvsem to vlogo, da nekoliko dlje ohranja površino fondanta elastično (da se ne začne prehitro sušiti in da ne razpoka … predvidevam, da brez njega nekako razpoka tako, kot mi je razpokala površina marcipana pri zmajčku: poskrolaj čisto do konca objave, tam je slika http://huferka.dulmin.si/2009/12/01/marcipan-marcevski-kruhek-ali-nepremicno-sedeci-kralj/ ). Že tako ga je treba vedno hraniti v plastični vrečki (če delaš z enim delom fondanta, mora biti preostali fondat, ki še čaka na uporabo, v vrečki). Tako da najbrž nujno potreben res ni, ampak jaz sem ga še vedno uporabila, tako da ti iz prve roke ne vem povedati, kako se fondant obnaša brez njega. Če boš poskusila brez, pa le javi, me zelo zanima, kaj se zgodi! 🙂

    Veselo tortanje! 🙂
    Maja

    p. s.: včeraj sem se spomnila, da invertni sladkor opravlja podobno vlogo v slaščicah, kot jo opravlja glicerin … sem šla preverit in kaže, da lahko nadomestiš glicerin z invertnim sladkorjem, kakšna je pa razlika v gnetljivosti fondanta, pa ne vem, bom preizkusila in javim 🙂 http://askville.amazon.com/Glycerin-make-Rolled-Fondant-substitute/AnswerViewer.do?requestId=29564658

  14. Hej Maja!

    Sem proizkusla brez glicerina in je blo pri razvaljanem fundantu katastrofa – se je ful trgalo. Tako da, ugotovitev da brez glicerina očitno ne gre. Sicer pa sem nardila iz te mase okraske 🙂

    Če boš pa delala, pa prosim sporoči 🙂

    LP

  15. Hojla, Mateja,

    najlepša hvala za info. 🙂
    Barvo v fondant jaz dodajam po tem, ko že imam kepo fondanta. Arome v fondant nisem dajala, sem jo pa dajala v marcipan (ki sem ga prav tako valjala), in sicer takrat, ko sem mandljem in sladkorju dolivala beljakov sirup. Tako bi enako, če bi jo dajala v fondant, aromo, če je v obliki tekočine, dolila/dokapljala v fruktozno-glicerinsko-želatinski zvarek, preden bi vse skupaj dala na sladkor v prahu. In imela bi pri roki še dovolj sladkorja v prahu, enkrat sem dala samo nekaj gramov več vode, pa je bilo že razmerje porušeno in sem morala dodati več sladkorja. Tako da: več tekočine, več sladkorja.
    Bom kmalu preizkusila narediti fondant z inverntim sladkorjem, pa sporočim, kaj se zgodi.

    Me veseli, da si lahko toliko rešila situacijo, da so iz fondanta nastale figurice! 🙂

    Lep dan!

  16. Pingback: Torta s tulipani: prekrivanje torte s fondantom in tulipani iz fondanta : Huferka

  17. Pingback: Lilije iz fondanta : Huferka

  18. ojla!

    ni sem se še lotila delat fondant:) me je kar malo strah:)
    sem pa kupila barve v podhodu ajdovščina, pa me zanima a je kakšna omejena količina koliko barve daš v fondant in ali barve samo na koncu ugneteš v testo?

    Iz fondanta bom izrezala različne motive.Ali se bodo , ko jih bom dala na smetano stopili?

    A glicerol je v tekoči obliki?

    HVALA za odgovore!!

    lp
    jasna

  19. Hojla, Jasna,

    fondanta naj te ne bo nič strah, če boš sledila navodilom, vedno rata! 🙂
    V temle postu imaš več napisano o polaganju fondanta na torte in o tem, kako se barva … klikni na sliko, da se ti odpre galerija, pa glej opise spodaj: http://huferka.dulmin.si/2010/04/22/torta-s-tulipani-prekrivanje-torte-s-fondantom-in-tulipani-iz-fondanta/
    Takoj na začetku vidiš, kako se obarva fondant. 🙂 Barva se ga vedno po tem, ko je že narejen.
    Glicerol je v tekoči obliki, ja.
    Fondanta na smetano ne smeš polagati, ker ga smetana topi. To ti tudi piše v tisti objavi zgoraj, do katere sem ti dala link. Če bi na vsak način rada ohranila prekritost torte s smetano, bi jaz potem poskusila situacijo rešiti tako, da bi naredila masleno kremo (maslo ga pa ne topi), pa bi tam, kjer se bo fondant dotikal torte, nabrizgala kupčke, tako da bi se figurice dotikale masla in ne smetane.
    Količina barve drugače ni omejena, odvisna je samo od tega, kako močno barvo želiš dobiti. Jaz sem hotela imeti roza barvo za torto s tulipani, zato sem dala malo rdeče barve, z veliko belega fondanta je potem ven prišla roza … če bi hotela rdečo, bi je dala več. Če daš za noževo konico, ne moreš sfalit. Če se ti zdi premalo intenzivna, je potem vedno še lahko nekaj dodaš. 🙂 Kar pogumno, boš videla, da ni nič takega. 😀
    Končni izdelek bi zelo rada videla, tako da mi ga lahko, če želiš, pošlješ (slikico, seveda, ne torte ;)) na huferka @ gmail. com. Pa kot vedno: veselo tortanje! 🙂
    Maja

  20. Pingback: Jasnina rojstnodnevna torta : Huferka

  21. Pingback: Supermama mams in njeno igranje s fondantom : Huferka

  22. Ojla,

    Nazadnje sem naredila tičino maso iz munchmellow-ov. Za valjanje je vredu, ampak ko sem pa hotela figurice delati se pa kar hitro strdi….zato sem se odločila, da tokrat poskusim s tvojim receptom. Predkratkim sem že kupila vse sestavine, danes sem šla še v lekarno po glicerol in ko sem povedala za kaj rabim mi je odsvetovala uporabo 🙁

    lp,
    alenka

  23. Pozdravljena, Alenka,

    meni so rekli v lekarni, da se ga da jesti, že takrat, ko sem ga prvič kupovala. Zdaj sem poklicala na centralno lekarno v Ljubljani, sem vprašala, če je glicerol, ki ga dobimo v lekarni pri nas, tak, ki se ga da jesti, ali tak, ki se ga ne da, in mi je farmacevt rekel, da je tak, ki se ga da jesti (ne vem niti, kje bi se dobilo takega, ki se ga ne da, niti, kakšna razlika je med njima), ker tudi oni iz njega delajo naprej zdravila, ki jih je treba jemati peroralno. Lahko pa jih pokličeš in vprašaš še sama, tole telefonsko številko so mi dali v tajništvu: 01 230 61 00 (glavno tajništvo ima pa na koncu 20). 🙂
    Veselo tortanje želim,
    Maja

  24. Pozdravljeni,

    samo toliko, da vam povem, kako sem srečna, da sem naletela na vaš blog. Ko bi le vedeli koliko časa sem iskala na netu, kako se naredi ta ”prevleka” za torto, ki zgleda tako kot jo pripravljajo slaščičarji. Sama občasno pečem torte, čisto ljubiteljsko, ki so bile sicer vedno dobre, vendar pa nikoli tako lepe kot so npr. vaše ali pa od nekaterih drugih ”umetnikov”, ki jih najdemo na spletu. 🙂 Skratka z velikim užitkom berem vaš blog in gledam mojstrovine, ki nastajajo izpod vaših rok. Še enkrat hvala, da delite svoje znanje in izkušnje z nami, manj spretnimi ljubitelji peke tort.

    Želim vam vse dobro.
    Anita

  25. Pozdravljena,
    hvala za recept za fondat.Že dolgo me je zanimalo, kako naredijo to maso, a sedaj mi je znanka priporočila tvojo stran in lahko sem se lotila stvari. Uspelo mi je narediti fondat, a mi je količina vode delala težave. Količina tekoče zmesi(želatina, fruktoza in glicerol)je bila majhna, zato sem morala dodati še nekaj tekočine, da sem dobila kepo skupaj. Ne vem zakaj je prišlo do tega. Morda je vzrok v želatini. Uporabila sem želirno sredstavo AGAR AGAR,a z želirnimi sredstvi nimam nobenih izkušenj. Uporabljam samo tega na rastlinski osnovi. Mi lahko daš kakšen nasvet? Tudi biskvitno testo delam brez jajc. Imaš kakšne izkušnje tudi s tega podrčja?

    Želim ti veliko ustvarjalnih idej še naprej :).

  26. @Anita Pozdravljeni na blogu in najlepša hvala za tako lepo sporočilo. 🙂 Tudi vam vse dobro, pa saj veste, vaja dela mojstra, tako da le veselo tortajte naprej! 🙂

    @Mojca najbrž je bilo res želirno sredstvo krivo, ker vode sicer ni nikoli premalo. Meni se je celo zgodilo, da sem dala kakšen gram vode več, pa sem potem morala tudi več sladkorja v prahu dodati. Agar agarja nisem še nikoli uporabila, tako da žal ne vem ničesar povedati o tem, kako se obnaša. Če pa odkriješ prave količine zanj, se pa priporočam za tako posodobljeno verzijo — jo bom z veseljem vključila k receptu, tako kot sem dodala tudi recept za marcipan brez beljakov. 🙂 Osebno sicer jem vse in na nič nisem alergična, imam pa okoli sebe ljudi, ki ne jedo živalskih izdelkov oz. so alergični na jajca, pšenico ipd., tako da vedno z veseljem preberem tudi kakšno drugo varianto. Biskvite brez jajc sem pekla, ko je bil moj bratec alergičen na jajca. Takrat sem mu tudi naredila čokoladno torto v obliki avtomobila. Uporabila sem tisto standardno mešanico kisa, olja in vode, če se prav spomnim, je bilo zraven tudi nekaj sode bikarbone. Če te zanimajo take bolj zdrave sladice, bi te napotila na knjigo Božanske sladice Marje Božič (http://www.emka.si/bozanske-sladice/PR/26956), knjigo imam doma in je polna zanimivih nasvetov … moram pa priznati, da me takrat, ko me zagrabi, da bi spekla kaj sladkega, vedno premamijo kakšne bogate čokoladne torte brez moke ali domači sladoled z jajci. :mrgreen: Tudi tebi veliko ustvarjalnih užitkov!

  27. Pingback: Majino igranje s fondantom : Huferka

  28. Pingback: Mančina mojstrovina : Huferka

  29. oj

    sem šla pogledat spletno stran http://www.zehrer.at/ navedeno od nekoga zgoraj. nisem profi ampak za identičen izdelek (pladenj-modelčki) za katerega sem v Kiku dala 1 eur, je v tej trgovini 4,8eur, tako da previdnost pri cenah ni odveč.

    lp

  30. Pingback: Avto kot 3D torta s štukanjem : Huferka

  31. Sama sem precej časa iskala tale recept in zdaj ko sem ga našla in poskusila narediti fondant mi le ta ni uspel, namreč težave imam s količino vode ali pa morda z želatino. Piše, da je potrebno uporabiti eno vrečko želatine, ali to pomeni 20g, 50g ali 100g.Jaz sem uporabila 100g želatine – jedilna mleta od Domača shramba in mislim, da je tu bila moja napaka. Prosim za informacijo koliko g želatine je potrebno uporabiti.
    Hvala

  32. Zdravo, Irena,

    ja, tu je bila napaka. Gre za 10 gramov želatine, za najmanjšo vrečko. Grem dopisat še v sam recept. 100-gramske želatine pa sploh še nisem videla. 🙂

    lp,

    Maja

  33. ja… jst sem pa pred kratkim dobila idejo, da bi zacela pect… razno razne stvari… in cisto slucajno naletela na tale blog in se mi je zdel res lahek recept in sem se ga lotila in je izpadlo vec kot super… 🙂 me pa zanima na kaksno podlago vse se da tole namazat (kolikor razumem se ne sme dajat na smetano – a v to spada tudi slag iz vode?) aja, pa se to… a imate kak dober recept za sadni ali cokoladni nadev za torte? ker tile masleni mi ne disijo ravno… pa da bi bli enostavni tudi 🙂 (sem tezek zacetnik) 🙂
    najlepsa hvala in lep pozdrav,
    Darja

  34. Zdravo, Darja,

    fondat se lahko polaga samo na z maslom premazano torto, ker ima maslo visoko vsebnost maščobe in ne topi fondanta, preprečuje pa tudi, da bi nadev iz torte prišel v stik s fondantom. Če maslenih krem ne marate (jaz jih tudi ne obožujem :)), si poglejte mojo trenutno zadnjo objavo: http://huferka.dulmin.si/2010/11/30/avto-kot-3d-torta-s-stukanjem/ = s plazma torto lahko obložite torto. Načeloma plazma torta sama po sebi ne potrebuje še maslenega premaza, čeprav ga jaz vedno dam, ker zgladi kakšno nepravilnost, ki je ostala pri oblikovanju plazme.
    Voda fondant topi, zato ga ne gre polagati na smetano, ne glede na to, kakšna ta smetana je.
    Sadnega nadeva nisem še nikoli delala, kadar delam sadne torte, navadno stepem sladko smetano in narežem veliko sadja, banane, kiviji, ananas, breskve, jagode, borovnice in maline gredo po mojem najbolje v torte, od vloženega sadja pa še višnje in že omenjene breskve, jagode in ananas.
    Hiter čokoladni nadev je tudi stopljena čokolada s smetano, ko se smetana ohladi, jo stepemo kot navadno smetano. Še hitrejše je pa spet stepena smetana, ki jo s tehniko zgibanja zmešate z nutelo ali kakšnim drugim čokoladnim namazom.
    Sicer pa ne dvomim, da bi se vam tudi čokoladni mousse, ki sem ga dala na tole torto, zdel enostaven, ko bi ga naredili ;): http://huferka.dulmin.si/2010/09/24/popolna-cokoladna-torta/
    Veliko zabave pri ustvarjanju vam želim,
    Maja

  35. pordravljeni! prebral sem vaso objavo in mi je zelo vsec!! lotiv se bom torte s fondantom in imam eno uprasanje v zvezi sestavino glicerol . napisali ste da se ga dobi v vsaki lekarni . namrec danes sem poklicav v lekarno in so mi povedali da imajo 20 % raztopino boraxa v glicerolu pakerano v 100 g pa me zanima ce je to ta zadeva?

  36. Živjo!
    Že nekaj časa se spravljam naredit torto obloženo s fondantom, drug vikend pa bo končno le napočil veliki trenutek. Ta recept zgoraj je za obložit eno torto ali več/manj?
    Odlična stran, moram pohvalit in krasni izdelki!
    Lp,
    Alja

  37. Pa še eno vprašanje – z marcipanom (po tvojem receptu) se da enako lepo okrasiti torto? Ker po mojem, bi tega vsi rajši tudi pojedli… 😉
    Kako je pa s kupljenimi marcipani za peko? So primerni?
    Hvala!
    Alja

  38. Pozdravljena, Alja,

    s količino fondanta se da pokriti eno tako veliko torto, kot je tule na sliki zgoraj. Za čevelj in ostalo rabiš pa še enkrat narediti fondant. Kar ostane, lahko potem spraviš v plastično vrečko, fino zapreš, da ne pride zrak do njega, in kak mesec zadeva počaka (otrdi kot kamen sicer). Ko ga spet rabiš, ga daš za 5 sekund v mikrovalovko, ga poskušaš malo pregnesti, potem pa spet za sekundico v mikrovalovko, in ga potem gneteš, da je spet lepo mehak in se ga da valjati. 🙂

    Za kupljen marcipan ne vem, ker še nisem poskusila, ampak če je še mehak v vrečki, bi se najbrž dalo. Da, z mojim marcipanom se da prekriti torte, ampak dve opozorili: marcipan je bolj nagnjen k trganju kot fondant, zato sem jaz takrat, ko sem z njim pokrivala večjo torto (ne le tistega zmajčka), v tekoči del dodala še glicerol in želatino, po zgledu recepta za fondant. 🙂 Druga stvar pa je, da marcipan nikakor ne more počakati, da ga razvaljaš drugi dan, prvi dan je plastelinast, če ga narediš vnaprej, češ da ga boš položila na torto drugi dan, se pa že začnejo dogajati čuda stvari, dobi tisto drobljivo marcipanasto strukturo in potem ga lahko samo še narežeš na koščke in ga ješ, medtem ko delaš novo marcipanovo maso. 😉

    Veliko uspeha pri tortanju! 🙂 Pa hvala za pohvalo! 😀

    Maja

  39. Sem vesela, da mi je gospodična Filomena tvojo sptan priporočila. Sem se včeraj zvečer lotila delat fondant po tvojem receptu. Nisem imela nobenih pomislekov glede glicerola (celo moževega za podmazovanje ribiških škornjev sem uporabila, je lekarniški 🙂 ).
    Edini komentar: sem porabila še precej sladkornega prahu pri gnetenju (se kepa še vedno malo lima, ampak ni bilo dovolj časa in zdaj v rečki čaka na nadaljno obdelavo). Koliko po občutku sladkorja še porabiš, da dobiš lepo gladko maso. Kupljena je bila na otip čisto gladka, moja kepica je nekje na 3/4 poti.

    Evo, tukaj je pa moj izdelek (že par let nazaj) iz marcipana in ni orimerjave s fondantom. Pa še hudo mi je bilo, ko je kila in pol marcipana v smeti šla, otroci ga ne marajo..

    http://www.shrani.si/?3B/1D/47TLuMkF/katjina-torta.jpg

  40. Živijo, Ajda,

    super lepa torta! Verjamem, da ti je bilo hudo, ko je potem marcipan šel v smeti!

    Sicer pa ne razumem čisto vprašanja, če se res točno držiš navodil (vsak gram vode več se blazno pozna), potem za dokončanje gnetenja rabiš le zagrabek ali dva sladkorja v prahu. Ga pa rabiš potem več pri samem valjanju fondanta. Ne vem, če sem ti odgovorila … Če mi lahko karkoli več poveš, povej, pa bom poskusila odgovoriti,

    lp,

    Maja

  41. Ja, saj v bistvu se je potem res ok valjalo. Edino ni mi tako lep gladek/elastičen kot kupljen ratal, pa robovi so se trgali. Na koncu sem malo štukala torto, ampak za prvič je ok. Je pa kar precej dela, pa še torta je bila velika, a vsaj končni rezultat okusen.

    Naslednji poskus bo že boljši, ima ta mala čez en mesec RD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *