Kruhki pita

Ok, da sem fen falaflov, sem že povedala. In humusa, ki falafle z zelenjavo poveže v shirani lepinji. Zdaj je mogoče skrajni čas, da delim še najboljši recept za te shirane lepinje. Pite. 🙂 Prvič, leeeeeta nazaj, sem jih delala po receptu, ki sem ga videla pri Julii Child, ko so bili (morda so še, ampak mene tam že dolgo ni bilo) posnetki njenih kuharskih oddaj nekje v arhivu pbs. Tam ji je nek hipijevski parček razlagal, kako se naredijo kruhki, in njunemu receptu sem z relativnim uspehom sledila (spomin pravi, da se niso napihnile čiisto vse pite), ampak sta stvar zakomplicirala v božjo mater. Vse skupaj sta predstavila tako, kot bi te pite lahko najmanj ponesle na Mars, če ne še dlje.

Potem pride Bittman. Tisti, ki nam je predstavil no-knead bread oz. kruh lenuh. In mi v bittmanovski maniri pokaže eno čudovito bližnjico do kruhkov, ki se vedno, ampak vedno napihnejo. In ki so zdaj na mizi lahko tudi sredi tedna. In bližnjici se reče zamrzovanje.

Tako sem v soboto zamesila in vzhajala testo za kruhke. In potem sem ga razdelila na 4 dele in vsakega posebej zavila v folijo za živila, kepice testa pa zamrznila. Enako sem naredila s falafli, oblikovala sem jih sicer v polpetke, da sem jih lahko kasneje popekla na in ne ocvrla v olju, polpetke pa zamrznila. Eno tako zamrznjeno kepo testa za kruhke pita in falafle sem potem tisti dan, ko so bili na sporeduse mi zaluštali, zjutraj iz zamrzovalnika postavila v hladilnik, in v nekaj hitrih korakih (in po 40 minutah čakanja, ampak to ne šteje tako zelo) so bili falafli v piti, povezani s humusom in zelenjavo in česnovo-metino-jogurtovo omako na mizi.

Polnozrnati kruhki pita (količine zadoščajo za 6 oz. 12 kruhkov, odvisno od tega, ali bi rajši imel shirano ali neshirano lepinjo z luknjo — mi imamo rajši shirano, tanko in mehko :))

Sestavine:

  • 180 g polnozrnate moke
  • 180 g bele moke (ali pa 360 g bele, če nočeš polnozrnate moke)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 2 žlički soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 230 ml vode
  • stopljeno maslo za premaz pečenih pit
Lepotičke

Lepotičke

Postopek:

  • Vse sestavine, razen vode, stresi v multipraktik. Začni miksati in skozi cev dodaj vodo.
  • Miksaj 30 sekund in pomalem dodajaj vodo (če bo treba), dokler se mešanica ne sprime v na dotik nekoliko lepljivo kepo. (Če je suha, potem dodaj še žlico ali dve vode in miksaj še 10 sekund. Če je pa slučaaajno preveč lepljiva, pa dodaj moko, ampak po eno žlico naenkrat, pravi Bittman.)
  • Testo prestavi na pomokan pult, na hitro pregneti, da oblikuješ kepo, ki naj pokrita vzhaja 1 do 2 uri, toliko, da se volumen testa podvoji. Zdaj lahko testo (razparceliraš in) zaviješ v folijo za živila in ga zamrzneš, ali pa nadaljuješ z oblikovanjem kruhkov. Odmrzneš ga v pokriti posodi v hladilniku ali na sobni temperaturi. (Jaz sem ga razdelila na 4 dele, iz vsakega posameznega dela pa potem dobim 3 velike ali 2 veliki in 2 mali piti. Izkazalo se je namreč, da je za malega ena velika prevelika, za velikega pa premajhna. Tako zdaj Nejc dobi 1 veliko in 1 malo pito, Hufnej pa 1 malo pito, pa sta oba zadovoljna. :))
  • Iz testa (če uporabljaš vsega naenkrat) oblikuje 6 oz. 12 kroglic. Vsako kroglico položi na pomokano površino in pokrij s kuhinjsko krpo. Tako naj počivajo, dokler se malo ne napihnejo, kar je pb. 20 minut.
  • Zdaj vsako od kroglic zvaljaj na pomokani površini, Bittman pravi, da nekje na .5 cm debeline, ampak jaz jih razvaljam bolj na 2.5 mm. Ja, naše shirane lepinje so bližje tortiljam kot lepinjam. 😉 Testene ploščke pokrij in naj počivajo 20 minut. Vmes prižgi pečico na 170 stopinj (velja za ventilatorsko). V pečici na sredini pusti tavelik pekač, ki pa ga obrni na glavo, tako dobiš ravno površino, da zlahka rokuješ s kruhki. Ker bo pekač enako vroč kot pečica, se ti ni treba bati, da bi se pite sprijele ali kaj podobnega.
  • Kruhke peci (po dva in dva) 5 do 10 minut (moji, razvaljani na 2.5 mm, se pečejo natanko 5 minut), vmes jih enkrat obrni.
  • V posodo postavi kuhinjsko krpo, pečene kruhke tako polagaš v posodo in jih pokriješ s krpo, da se ne ohladijo, medtem ko se ostali še pečejo. Vmes, ko so ostali v pečici, lahko že pečene premažeš s stopljenim maslom. Ko sem tele na sliki slikala, sem na maslo pozabila. Naslednjič te napake nisem ponovila, sem jih pa pozabila slikati. Ups. 😀
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *