Kostariška črna juha

Tale fižolova juha je en tak comfort food, da je joj. Ko sem bila majhna, nisem marala fižola. Niti graha. Še najmanj pa fižolove juhe, kakršno sem včasih dobila na krožnik. Škrobnati prahci v redki temnorjavi juhi, pa nekako je bilo v njej ogromno trdih fižolovih lupin. Ampak tale fižolova juha … ne samo, da je narejena smešno hitro, ampak je že vmes, ko še ne dodaš tekočine, tako njam, da vsakič pomišljam, ali ne bi raje kar fižolovega pireja pojedla, namesto da juho delam. Enkrat se bom namensko ustavila pri tem fižolastopirejevskem koraku in ga uporabila za prilogo. In ne, ne morem reči matevžu, ker ni zraven krompirja. 😉

Tale juhica je narejena iz fižolov iz konzerve. Vem, da imajo nekateri zadržke pred fižoli in čičerikami iz konzerve, ampak jaz jih obožujem. Popolno so skuhani, samo odcediti in splakniti (včasih pa še to ne) jih je treba, in že so lahko humus ali čilijeva juha ali tale ne-morem-verjeti-da-je-to-fižolova-juha kostariška črna juha. Mulček, ki je nasploh mahnjen na fižol, jo obožuje. Brez tabaska sicer. Zaenkrat.

Kostariška črna juha (po receptu iz te knjige)

Sestavine:

  • 4 male konzerve rjavega (ali črnega, če ga kje stavhaš) fižola (shrani vodo, v kateri so bili)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 (koničasta) rdeča paprika
  • 1 strok česna
  • šop peteršilja/koriandrovih listov//žlica posušenega peteršilja/koriandrovih listov
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička mletega popra
  • 1 mala konzerva nasekljanega paradižnika
  • tabasko ali kakšna druga pekoča omaka
  • pol litra čiste juhe (zelenjavnje, kokošje ali goveje)
  • kisla smetana

Postopek:

  • Čebulo, česen in papriko nasekljaj.
  • V posodi na srednji vročini segrej olje. Dodaj nasekljane čebulo, česen in papriko in praži, dokler ne začnejo rjaveti, približno 5 minut.
  • Zdaj dodaj polovico fižola, koriander, sol in poper in vse skupaj kuhaj še nekaj minut, da se fižol ovročini.
  • V multipraktiku vse skupaj zmiksaj ali pa uporabi tlačilko (?) za pire. Lahko je čisto gladek ali pa pustiš še par ne povsem pretlačenih kosov.
  • Zdaj zadevo vrneš nazaj v lonec (če si jo pirejal v multipraktiku), dodaš preostalo polovico fižola, prišparano tekočino iz konzerve, paradižnik in čisto juho. Lonec pokrij in pusti, da vse skupaj vre pb. 10 minut.
  • Ko juho postrežeš, ji dodaj še žlico kisle smetane (in potres ali dva tabaska). Tek! 😀
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *