Čilijeva juha

Ta čilijeva juha je take vrste juha, ki paše, ko človek hodi šest ur iz Novega mesta v Gradišče. Vsaj tako lahko potrdita prijatelja, ki sta bila minulo soboto ravno prav nora, da sta pešačila šest ur na obisk.

Ta čilijeva juha je take vrste juha, ki paše, ko jo človek v službi pogreje in poje. V sredo, četrtek in petek. Vsaj tako lahko potrdi Nejc, ki jo je minuli teden nosil s sabo v službo.

Ta čilijeva juha je take vrste juha, ki paše, ko je človek zvečer lačen toplega obroka in si želi hitrega recepta, po katerem bo zadovoljno predel. Vsaj tako lahko potrdim jaz, ko sem se prejšnji torek lačna znašla v trgovini in se mi je volja neizmerno izboljšala, ko sem se spomnila, da lahko pripravim tole čilijevo juho.

Od začetka sekljanja čebule do zajemalkanja traja samo pol ure. Postopek je tako nekompliciran, da se človek skorajda počuti krivo, ko odpira konzerve s fižolom in paradižnikom. In potem ničesar ne splakuje. (Bogovi kuhinjskega snobovstva, usmilite se me, ne odvzemite mi še kuhalnice, saj znam tudi komplicirati, ko je treba. Častna!) Dobra pa tako, kot bi se pacala najmanj pol dneva. (Saj ne, da mislim, da so dobre stvari v kuhinji nujno komplicirane in da potrebuješ zanje pol dneva. To pravim samo zato, da se prikupim bogovom kuhinjskega snobovstva. Ampak, pssst, naj to ostane med nama!)

Čilijeva juha (nekoliko prirejena po temle receptu)

Zahtevnost: tako enostavno, da se z veseljem lotiš kuhanja in ne grizljaš vmes packarij, čeprav ti v želodcu že davno več ne kruli in odmeva, ampak ti v njem pajki že pletejo mreže

Čas priprave: 30 minut

Zadošča za: 12 porcij

Sestavine:

  • žlica olivnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 750 g puranjega ali piščančjega mesa1
  • 1 rdeča paprika
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 1 mala konzerva rjavega fižola
  • 1 mala konzerva belega fižola
  • 1 mala konzerva nasekljanih pelatov
  • 1 mala konzerva koruze
  • 250 g paradižnikove omake
  • 1 liter jušne osnove
  • 3 žličke čilija v prahu
  • 1 žlička posušenega origana
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke sveže mletega popra
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Čebulo in česen nasekljaj.
  • V posodi segrej olje na srednji vročini in na njej 5 minut kuhaj čebulo in česen, dokler rahlo ne porjavita.
  • Medtem nareži purana in rdečo papriko na pb. 2-centimetrske koščke.
  • Purana in papriko dodaj prepraženima čebuli in česnu in kuhaj nekaj minut, toliko, da meso postane belo.
  • Žlico škroba zmešaj z nekaj žlicami jušne osnove (ali vode), da je brez grudic. (Medtem ko čakaš, da puranje meso obeli, lahko odpreš konzerve fižola, koruze in pelatov in kar nanje nameriš žličke začimb. Ko je človek lačen, se vsaka minuta pozna. To ni hec.)
  • Ko puranje meso postane belo, dodaj notri vse ostalo: neodcejana rjavi in beli fižol, koruzo, narezane pelate, paradižnikovo omako, jušno osnovo, škrobovo tekočino, čili, origano, kumino, sol in poper.
  • Juho občasno pomešaj, dokler ne zavre, potem jo pokrij s pokrovko in naj počasi vre 10 minut (toliko, da se meso skuha skoz in skoz).
  • Dober tek.

 

Print Friendly
  1. Ali gobic za vegi varianto, nasekljane dodaš prepraženi čebuli in dodaš papriko šele, ko gobice porjavijo. []

Komentarjev: 5

  1. Tole zgleda fantastično…ker se mi res ne da 2 uri pacat cilli con govedina…Daj, pliiis, povej mi, kaj je parad. omaka? Je to pasiran paradižnik iz tetrapaka ali kaj bolj sofisticiranega? Hvala za namig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>