Humus

Prvič sva si s humusom podala roke daljnega leta 2003 v New Yorku, ko me je prijatelj Newyorčan v Villageu peljal v pajzelj, v katerem sva komaj stala dva človeka in kjer sva naročila neko ocvrto čudo v nekakšni shirani lepinji. Ocvrto čudo je bil seveda falafel, shirana lepinja je bil kruh pita in vse skupaj (in precej zelenjave) je bilo zvezano s humusom. Bila je ljubezen na prvi ugriz.

Humus sva s tem istim prijateljem nato veselo kupovala v deliju in ga mazala na bagels (bagle? bagele?) za zajtrk. In ko sem se po čudovito intenzivnem mesecu vrnila domov, sem ga najprej iskala v trgovinah, pa se obupano sprijaznila, da bo okus humusa živel le v mojem spominu na New York. Potem me je pa štiri leta kasneje (kreh slow much? kreh) le srečala pamet in sem šla na net po recept. :)

In odkrila, da je humus škandalozno enostaven! Spodaj na slikah je “komplicirana” verzija, ker se mi je zahotelo igranja z mojim novim možnarjem.

Humus

sestavine:

  • 1 mala konzerva čičerike
  • 2 do 3 veliiike žlice tahinija (to je omaka iz popečenega sezama, veliki merkatorji, tuši, špari, leklerki jo vsi imajo)
  • 2 žlici jogurta
  • 2 žlici kisle smetane
  • sok ene limone
  • 2 stroka česna
  • sol
  • poprova meta
  • sladka paprika v prahu* (za posip)

(Klikni na sliko za večjo različico.)

postopek:

  • Odcedi konzervo čičerike in čičeriko speri pod tekočo vodo.
  • (Stri stroka česna v možnarju.)
  • Vse sestavine (razen paprike) zmiksaj, da dobiš gladko maso.
  • Maso predeni na krožnik in jo za lepši videz posuj s papriko v prahu.

Humus lahko mirno narediš z več jogurta ali kisle smetane, lahko daš notri tudi samo jogurt ali samo kislo smetano, za redkejši humus daš notri manj, za gostejšega več tahinija … delaj po svojem okusu, humus odpušča. ;) Postrežeš ga lahko kot namaz na kruhu, s falafli, s slanimi krekerji, lahko pa enostavno narežeš papriko, korenje in kakšno drugo priročno zelenjavo na trakove in jih pomakaš v humus. Tek! :)

Print Friendly

Komentarjev: 26

  1. Hehe, humus je zakon. Jaz že od avgusta obljubljam, da ga bom naredila. Zdaj, ko imam pa še recept potisnjen pod nos, ga bom pa res mogla. :-)

  2. Aja, tahini pa jaz delam kar sama. Cca. 10 min pešem sezam v pečici, ga zmeljem in mu dodam sezamovo ali pa kar rastlinsko olje. Ne vem, če je to čisto uradno pravilno, ma kaj bi komplicirali. ;-) Najlažje si je spomagati s tem, kar je vedno na zalogi.

  3. Primorka, ja, jaz sem ga naredila na enak način, tahini namreč, kaj bi komplicirali! :D Kadar me popade lenoritis in ni mojega tahinija več v hladilniku, pride pa kupljeni zelo prav. Zdaj pa hitro naredit humus, nimaš več izgovora. ;)

  4. Krasno dobila sem recept v slovenscini.
    Sem gledala zadnjic v Jamie-jevi knjigi pa se mi ni ljubilo prevajati.
    Super, hvala.

  5. Ammmm, mmmm, njam, tok je dobr … Sicer sm pozabila kupit meto. Ma ga jem kar z žlico nimam sploh cajta ki vanj pomakat. :D

  6. To je bila dobrodošla ideja. Sem nardil danes in na prvi okus mi ni bilo najbolj, potem pa mi je postajalo vedno bolj všeč.
    Pohvala za te prispevke.

  7. Pingback: Tweets that mention Humus : Huferka -- Topsy.com

  8. odličen recept in slasten humus! tvoj post me je končno spodbudil, da ga naredim :) sem ga hotela narest za “podlago” na kruhu, pa zdaj jem kar samega … sem pa namesto česna uporabila čemaž (česna ne maram, čemaž pa zelo!) in namesto paprike kurkumo, ker jo obožujem. super je!

  9. OO, varianta s čemažem me muči, bom poskusila, čim dobim kaj čemaža v roke. :D Dober tek za nazaj! ;)

  10. Pingback: Tahini : Huferka

  11. Pingback: Falafli : Huferka

  12. Pingback: Gvakamole(molemolemolemole) : Huferka

  13. Pingback: GVACAMOLEMOLEMOLEOLEOLE PANČ ! | MOJCAS

  14. Pingback: Bučni kari (curry) : Huferka

  15. Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka

  16. Pingback: SLO-KUL-BLOG | MOJCAS

  17. Pingback: Kruhki pita | Huferka

  18. Pingback: Kostariška črna juha | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>