Granola

Nekaj ti moram povedati, preden se lotiva recepta.

Granola je visoko zasvojljiva.

Tako, moja vest je zdaj čista.

Kaj sploh je granola? Granola je neke vrste pečen muesli. Kot muesli vsebuje kosmiče, zraven teh pa poljubne oreške, suho sadje, kokosovo moko ipd. … samo da je, za razliko od mueslija (no, nesladkanega mueslija), granola sladkana in nato spečena v pečici. Da se izogneš temu, da bi iz granole naredil žitno ploščico, pa tudi, da se mešanica povsod enakomerno zapeče, je treba pečico vsakih 15 minut odpreti in malo pomešati vse skupaj. Sicer pa si več o granoli lahko prebereš na wikipediji.

Midva sva malček zasvojena z granolo. Če obstaja kaj takega, kot biti malček zasvojen. Jeva jo za zajtrk skupaj z žitnimi kosmiči in mlekom, za prigrizek z jogurtom ali pa kar tako malo, ko že narediš obhod po stanovanju, pa je plastenka z granolo ravno pri roki, ki je ravno odprla vrata shrambe, ki so se ravno znašla pred tabo. :mrgreen: Spodaj so sestavine, ki so nama pri srcu, čar granole pa je tudi v tem, da mirno lahko uporabiš katero koli vrsto oreškov ali suhega sadja, ki ti je pogodu.

Granola

sestavine:

  • 300 g ovsenih kosmičev
  • 100 g nalistanih mandljev
  • 150 g indijskih oreškov
  • 70 g kokosove moke
  • 60 g temnega sladkorja muscovado
  • 100 g javorjevega sirupa
  • 35 g olivnega olja
  • 3/4 žličke soli
  • 200 g brusnic ali rozin ali narezanih datljev

postopek:

  • Pečico ogrej na 120 stopinj C.
  • V veliki skledi zmešaj kosmiče, mandlje, indijske oreške in kokos.
  • V skledici zmešaj sladkor, javorjev sirup, olje in sol, dokler ne dobiš homogene zmesi.
  • Suho in mokro mešanico mešaj, dokler ni prva enakomerno prekrita z drugo.
  • Dva pekača obloži s peki papirjem in granolo enakomerno razporedi po obeh pekačih.
  • Peci 1 uro in 15 minut, pri tem pa vsakih 15 minut granolo premešaj, da se kosmiči ne sprimejo in da se vse enakomerno zapeče.
  • Pečeno granolo prestavi v skledo, vmešaj zraven suho sadje po izbiri (midva imava najraje brusnice) in počakaj, da se granola ohladi, preden jo spraviš v posodo s pokrovom … ali, kot midva, v prazno plastenko ledenega čaja.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. kako bi pa prisla do zitne ploscice? z veliko gotovostjo, da bo stalo skupaj :)? samo brez mesanja, ostalo pa enako? in kaj bi lahko bilo namesto muscavado sladkorja, navadni rjavi katekoli? hvala!!!!

  2. Zdravo, Janica,
    se opravičujem za pozen odgovor. Muscovado sladkor za žitne ploščice lahko nadomestiš z medom, pa dodaš lahko še malo jabolčnega soka, da je vse skupaj bolj mokro, ko gre notri.

    Enkrat sem naredila žitne ploščice po temle receptu: 50 g kosmičev, 50 g sončničnih semen, 60 g mandljev, 100 g suhih marelic, 100 g suhih fig, 50 g suhega manga, 60 g polnozrnate moke, 60 ml jabolčnega soka, 4 žlice medu.

    Torej ne, samo ne premešati ne deluje, je treba še kaj dodati, da skupaj drži zadevo. Lahko je to moka, kot v zgoraj opisanem receptu, lahko pa tudi jajce. 🙂

    LP,
    Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *