Domači snickers

Tale pregreha je nastala zaradi Mercatorjevega pustnega izziva za KuhaM. Presenečenje za šeme. Nisem hotela narediti krofov, prvič zato, ker sem lani naredila najboljše profe ewah, drugič zato, ker je za mano dolga zgodovina okroglooke peke krofov, kjer navsezgodaj zjutraj na pustno soboto spečem 50+ krofov za maškare, ves dan pričakujem zvok zvonca, pa nihče ne pozvoni, potem pa v nedeljo, ko so krofi že postani in pač ne več najboljši (in od maškar ne pričakujem, da nosijo s seboj mikrovalovko, da jih bodo pogrele in jih vsaj za nekaj trenutkov oživile), ko sta jih zvečer pol odnesli mami in sestra, ker spet ni bilo nobene maškare, nenadoma pridejo z vseh koncev in krajev in meni je nerodno dati postane krofe, ki jih zato še ves teden pogrevamo in namakamo v kavo, zato mrzlično brskam po vseh kotih in krajih za bonboni, dokler teh ne zmanjka, in potem osramočeno sedim v kuhinji pred napol prazno skledo včerajšnjih krofov in se pretvarjam, da me ni doma.

KuhaM

To se letos ne bo ponovilo. Zaradi mene lahko maškare pridejo ne le en dan kasneje (oprostite, kdaj smo se zmenili, da je pustna nedelja in ne pustna sobota? Kdaj? Hočem zapisnik črno na belem!), lahko pridejo en teden kasneje, pa jim bom z največjim veseljem odprla vrata. Samo naj ne iščejo zvonca, ko smo blok zamenjali za hiško, smo tudi zvonec za trkanje na vrata.

Pust naj bi bil tak pregrešen praznik, ker mu potem sledi post. In ko sem razmišljala, kaj pregrešnega in NEocvrtega, ker se presneto cvrtje rado obnaša tako, da je odlično prvi dan in nezadostno vse naslednje dni, kaj kaloričnobombastičnega in obstojnega naj naredim, so se mi sami ponudili snickersi. Enkrat sem snickers že delala, s piškotno osnovo, karamelo, arašidi in čokolado. Ampak tokrat sem hotela res cuker cuker. Tak, da ga lahko mirno daš šemi, ki stoji pred tabo, in veš, da ne bo razočarana, ker bo že enega komaj pojedla. In sem naletela na recept, ki se mi je zdel zanimiv, ker je obljubljal, da bom dejanko lahko doma naredila tisto sladkornopenasto plast pravega snickersa. Če imaš italijanski meringue (ali marshmallow fluff) in karamelo že doma, je zadeva pripravljena v pol ure. Glede na to, da smo že od četrtka na bolniški, je bila tudi preprostost recepta odločilen faktor. Tako sva zjutraj z mulčkom naredila italijanski meringue, zvečer pa nakoščkala čokolado — kakšen ponos vsakič, ko mu je uspelo prelomiti košček in ga dati v posodo! –, potem sem pa samo še skuhala karamelo in vse skupaj sestavila. Absolutno lahko italijanski meringue in karamelo narediš že kak dan ali dva prej, tako da potem dejansko vse samo sestaviš v pol urce. Aja, pa arašide obvezno dodaj slane, toliko je enega cukra, da tista sol zelooooo paše zraven. 😉

Domači snickers (po tem receptu)

Sestavine:

  • 175 g temne čokolade
  • 50 g arašidovega masla
  • 200 g italijanske meringue
  • 70 g arašidovega masla
  • 185 g sladkorja v prahu
  • 150 g slanih arašidov
  • 180 g sladkorja* (* = za karamelo, če že imaš karamelo, pa 300/350 g karamele)
  • 30 g masla*
  • 180 g sladke smetane*
  • 175 g čokolade
  • 50 g arašidovega masla

Postopek:

  • 175 g nakoščkane čokolade s 50 g arašidovega masla postavi v posodico in vse skupaj v mikrovalovko, za 1 minuto. Potem vse dobro premešaj, da se vsa čokolada stopi in dobiš gladko kremo.
  • Majhen pravokoten pekač (17 x 27 cm) obloži s peki papirjem ali s folijo za živilo in vanj vlij stopljeno čokolado. Vse skupaj postavi v zamrzovalnik za 2 minuti.
  • Italijanski meringue, 70 g arašidovega masla in sladkor v prahu zgneti v testo, lahko na roko, lahko pa z metlico za gnetenje testa v multipraktiku/kitchenaidu ipd.
  • Meringasto testo enakomerno razporedi po plasti čokolade, vse potresi z arašidi, ki jih nežno potisni v sladkorno peno.
  • Iz 180 g sladkorja, masla in smetane naredi karamelo: sladkor postavi v posodo z odebeljenim dnom in segrevaj na malem ognju. Po mnogih karamelnih žajbljevih čajih karamelo delam po občutku, če se z njo srečuješ prvič, je pa Ana super opisala postopek. Ko se ob robovih sladkor začne topiti, pomešaj (spodnja plast bo v resnici že tekoča in se bo začela karamelizirati), potem pa vse skupaj spet pusti, da se preostali sladkor spet malo stopi, in spet pomešaj, in tako nadaljuj, dokler ni ves sladkor stopljen. Potem notri vmešaj maslo, ko je vse maslo raztopljeno, pa še sladko smetano. Potem vse skupaj kuhaj 10 do 15 minut, jaz sem nestrpna, zato stojim zraven in kar naprej nekaj mešam karamelo in preverjam, ali je slučajno že prišla do prave temperature (108 na termometru, na uč pa, ko kaneš kapljico karamele v kozarec ledenomrzle vode, in potone v enem kosu, ko jo kaneš na krožniček, in se ohladi in obstane kot mazava krema, in ko s kuhalnice, ki jo dvigneš v zrak, nič več ne kaplja, ampak se začne leno spuščati dol do matere karamele v loncu in pri tem vleče za sabo repek).
  • Karamelno kremo lahko ohladiš, če nameravaš karamelo in italijanski meringue narediti prej. Potem jo samo toliko pogreješ, da je malo bolj tekoča in jo lažje enakomerno razporediš po sladkorni peni z arašidi. Če pa, kot jaz, karamelo delaš isti dan, jo pa še vročo lahko poliješ čez, le da je treba potem vse skupaj namesto za 5 min v hladilnik postaviti bolj za pol ure, da se res dobro shladi.
  • Iz 175 g čokolade in 50 g arašidovega masla kot na začetku recepta postavi v posodico in vse skupaj v mikrovalovko, za 1 minuto. Potem vse dobro premešaj, da se vsa čokolada stopi in dobiš gladko kremo. To poliješ čez karamelo in vse skupaj postaviš v hladilnik za 10 minut (lahko pa tudi v zamrzovalnik), da se čokolada strdi.
  • Potem samo še vse skupaj narežeš na kocke, ki jih lahko zaviješ v folijo za živila.

Mimogrede, razmišljam o odraslejši verziji, ker je sladkorne pene res ogrooomno in bi si je želela ravno toliko, da zadovolji željo po okusu, pa ne toliko, da te sladkor praska po grlu: praline, tiste ta nesrčkaste v tejle objavi, tako da je okoli temperirana čokolada, potem pa spodaj čokolada z arašidovim maslom, čez za ameriško borovnico velika kroglica sladkorne pene, čez arašid, na vrhu pod temperirano čokolado pa karamela.

Tisti, ki živite na vasi: a je huda kršitev etikete, če na oglasno desko dam sporočilo, da naj maškare potrkajo na naša vrata? Ali so oglasne deske namenjene samo “uradnejšim” obvestilom? Ne bi rada, da nobene ne bi bilo in bi morala sama pojesti celo škatlo snickersov. Mislim, ravno sem se osvobodila 4 kg, in čeprav se grem vsako leto pust, se posta ne grem. 😛

Apdejt: snickers je veliiiko boljši, če iz slanih arašidov sam narediš arašidovo maslo. Slane arašide flikneš v multipraktik in jih zmiksaš do gladkega, to je vsa umetnost. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *