Vegetarijanski hamburger

Včeraj smo delali štručke, danes dokončujemo sendvič. 🙂 Recept za tale vegetarijanski hamburger je iz knjige, v kateri predsodkovno človek ne bi pričakoval, da bo našel božansko dobre recepte … pa so se vsi po vrsti izkazali za take … pekoča afriška enolončnica pa teletina v gobovi omaki pa tunina solata pa mehiška solata pa goveja in ječmenova juha pa čokoladni puding pa prženice z borovnicami, pomarančno marmelado in javorjevim sirupom pa bučke z maslom in žajbljem pa pa pa pa … in kje sem našla vso to hrano za bogove? V knjižici z naslovom The “i” diet. Notri je tudi recept za “pravi” hamburger, ampak nama se je zaluštal vegetarijanski. 🙂

Vegetarijanski hamburger (za 8 zelenjavnih polpet)

sestavine:

  • 180 g čebule
  • 180 g korenja
  • 250 g šampinjonov
  • 60 g parmezana
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 4 žlice olivnega olja za peko

za sendvič:

(Klikni na sliko za večjo različico.)

postopek:

  • Čebulo in korenje čimbolj gladko zmelji v multipraktiku.
  • Dodaj gobe in nadaljuj z mletjem, dokler ne dobiš homogene mase.
  • V teflonsko posodi na srednji vročini kuhaj zelenjavno mešanico pb. 10 minut, da izpari odvečna voda.
  • Dodaj parmezan, sol in poper, dobro premešaj in oblikuj 8 polpet. (Bolje je, da počakaš, da se zmes ohladi, ker je potem polpete lažje premikati s peki papirja na ponev in v sami ponvi obračati.)
  • Na srednji vročini segrej olje in speci zelenjavne polpete, na vsaki strani se pečejo pb. 4 minute. *Polpeti so zelooo nagnjeni k razpadanju, tako da jih previdno obračaj. Drugič jih bom jaz oblikovala kar v ponvi, da se ne bo treba še s prestavljanjem s peki papirja v ponev zafrkavati.*
  • Odvečne polpete lahko posamični zaviješ v folijo in jih zamrzneš, ko jih rabiš, pa jih pogrevaš v pečici na 200 stopinjah pb. 7 minut.

sestavljanje:

  • Hamburgerjeve štručke prereži in jih popeci na teflonu po prerezani strani (dan stare štručke bodo tako spet dobile svojo izpečično mehkost).
  • Obloži jih s kečapom, polpeto, narezanimi kumaricami, čebulo in solato in dober tek.

Zraven se fino prileža solata s prelivom iz plemenitega sira (plemeniti sir, jogurt, sol, poper, olje, balzamični kis … mmmmm).

apdejt: sama sicer nisem dodala jajca, ampak najbrž lahko dodaš jajce pa malo moke kot vezivo, pa polpete ne bodo tako zlahka razpadale in bo lažje rokovati z njimi.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

  1. @Ena če tofu popečeš, da je povrhu zapečen, je za v vegiburger špica. med pečenjem mu lahko dodaš še določene začimbe in je sploh super. seitana sem se pa naveličal 🙁

    @huferka pohvalno!

  2. Bo potrebno preizkusit! Sama sicer delam zelenjavne polpetke iz bučk, korenčka, jajčka, malo moke in drobtin, pa seveda začimbe po okusu. Ob tem pa se mi dobesedno cedijo sline!

  3. Pingback: Pečeni paradižniki z umešanim jajcem in dimljenim lososom : Huferka

  4. Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka

  5. Pingback: Hrustljava solata s puranom, fižolom in mešanico začimb taco : Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *