Pečeni paradižniki z umešanim jajcem in dimljenim lososom

Pri nekaterih stvareh, ki jih delam v kuhinji, se vsakič brez izjeme spomnim na isto stvar. Vsakič, ko lupim jabolko, se spomnim, kako sva z dedom Rudijem stala v kuhinji za Bežigradom, on je lupil svoje jabolko nad razprtim starim izvodom Dela in hrustljave sladke olupke sem mu zmikala s časopisa ali pa mi jih je sam dajal. Zato nikoli ne vržem jabolčnih olupkov stran, preden jih vsaj nekaj ne pojem s smehljajočim spominom na otroške dni. Ko pripravljam čokolado, v katero bom pomočila jagode, se vedno spomnim na sestrico, ki je pred nekaj leti postala že preveč odrasla, da bi hotela posebno obliko torte … zato sem ji za okras naredila jagode v belo-črnem čokoladnem smokingu — in zadela v polno. In ko žvrkljam jajca, se vedno spomnim na deda Milana, ki mi pravi, naj ne opletam s celo roko, ampak naj žvrkljam samo z zapestjem.

In pri pripravi tega zajtrka ni bilo nič drugače. Recept je sicer iz knjige “The i diet“, samo da ne gre za isto knjigo, kot sem jo omenjala pri vegiburgerjih. Tisto je napisala Susan Roberts, “i” nadomešča besedico “instinct”, tole pa je napisal Gino D’Acampo in “i” stoji namesto “italian”. Gino pravi, da je tole TISTI zajtrk, h kateremu se zatečeš, ko hočeš nekomu reči, oprosti, res mi je žal … ampak jaz pravim, da je to TISTI zajtrk, s katerim rečeš samemu sebi, ker se cenim. 😛

In glede na to, da nas čaka barvanje jajc, je tole idealen recept za tista jajca, ki jih nameravaš spihati.

Pečeni paradižniki z umešanim jajcem in dimljenim lososom

čas priprave: pb. 15 minut                        št. porcij: 2                                            zahtevnost: totalno simpl

sestavine:

  • 2 velika paradižnika
  • 2 jajci
  • 1 beljak
  • 2 žlici mleka
  • 60 g narezanega dimljenega lososa
  • sol
  • poper

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Pečico ogrej na 250 stopinj. (Ali pa, če si preveč lačen in ogrevanje pečice traja predolgo, na visoki vročini segrej ponev. Prva varianta je sicer boljša, ampak včasih lakota zmaga … kot se lepo vidi na slikicah. :))
  • Paradižnika prereži na pol in z žlico izdolbi meso in semena. Izdolbene paradižnike peci 2 do 3 minute. (Če hočeš doseči efekt žara v pečici, menda pomaga, da pečeš pri nekaj centimetrov odprtih vratih, da se v pečici ne nabira para in je hrana tako izpostavljena suhemu vročemu zraku … vsaj tako pravijo na lifehackerju. :))
  • Jajca, beljak, mleko, lososa, sol in poper v posodi z metlico zmešaj.
  • Jajčno mešanico vlij v srednje veliko posodo in med stalnim mešanjem kuhaj na srednji vročini. Kuhaj, dokler niso jajca skuhana tako, kot jih imaš rad (jaz ne maram tekočega beljaka, zato raje pomešam enkrat ali dvakrat več).
  • Tople paradižnike napolni z umešanimi jajci, jih še enkrat popopraj, če želiš, in takoj postrezi. Dober tek.
Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  1. Pingback: Tweets that mention Pečeni paradižniki z umešanim jajcem in dimljenim lososom : Huferka -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *