Bučni kari (curry)

Z indijsko hrano, in kari je praktično sinonim zanjo, sem se prvič srečala v New Yorku. S prijateljem Newyorčanom, taistim, ki mi je predstavil humus in falafle, sva zavila v indijsko restavracijo z odličnim Zagat review-jem na oknu. In indijska hrana se je hitro povzpela na mojo lestvico najljubših vseh časov. Imena restavracije ne vem več, bila je nekje v Villageu in upam, da stoji še danes, s svojo rjavo toploto, botrskim čičom, ki mu ne morem reči natakar, ker je beseda preveč običajna za občutek stare elegantne domačnosti, ki ga je znal pričarati, in najboljšo hrano ewah.

Še vedno smo pri buči velikanki. Jeva jo že vsak dan, odkar sem naredila quiche, in še nekaj časa jo bova. In najbolje od vsega je, da se buče očitno ne moreš naveličati. Odkrivam namreč, da je buča tako vsestranska kot jajca. Zakaj mi tega prej nihče ni povedal, a a a? 🙂 Čisto resno, deluje v testu za kruh, deluje v quichu, deluje v kariju, deluje v čiliju, deluje v juhi. In v mafinih in podobnem, ampak sladkega iz buče zaenkrat še nisem delala. 🙂 In zaenkrat ima v juhi še najbolj okus po sebi, povsod drugod se pa buče same ne čuti toliko, ampak zadeva bolj pomaga povezati vse okuse in jim dodati nek topli kremni podton.

Tale kari je bil tako karijast, kot se od karija lahko pričakuje. Midva sva ga jedla kar s kuskusom, začinjenim z baziliko, soljo in žlico olivnega olja. A da kuskus ne sodi v indijsko kuhinjo? Ja in? :mrgreen:

Bučni kari (curry … da ga bodo iskalniki lažje našli :P), minimalno prirejeno po receptu s tele strani

Zahtevnost: preprosto

Čas priprave: 30 minut

Zadošča za: 6 oseb

Sestavine:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 kg buče
  • 2 čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 2 cm svežega ingverja
  • 2 čajni žlički karija v prahu
  • 2/3 žlice čilijevih kosmičev
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 1/2 čajne žličke limonine trave v prahu
  • 1 žlica gorčičnih semen (oz. 1 čajna žlička gorčice, če ampak-v-čisto-nobeni-od-petih-trgovin-v-katere-je-možiček-šel-po-službi-nimajo-preklemanih-gorčičnih-zrn-in-ja-vem-da-je-v-gorčici-še-kis-in-sploh-ampak-tri-pikice)
  • 200 ml zelenjavne jušne osnove (lahko iz kocke, ne bom nikomur povedala ;))
  • 1 srednje velika konzerva kokosovega mleka
  • sol
  • 1/4 žličke posušene mete
  • sok 1/2 limete

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Segrej jušno osnovo (oz. segrej vodo in vrzi vanjo zelenjavno kocko).
  • Bučo nareži na pb. 2 cm velike kocke.
  • Čebulo sesekljaj oz. nekajkrat zapulziraj v multipraktiku.
  • Olje ogrej in najprej prepraži gorčična semena (če jih imaš, sicer žličko gorčice) in čili.
  • Ko bodo semena začela pokati (če jih nimaš, kake pol minutke kasneje), dodaj sesekljano čebulo in praži na srednji vročini pb. 5 minut.
  • Vmes v multipraktiku zmiksaj paradižnik.
  • Naribaj česen in ingver in ju dodaj čebuli. Premešaj in pusti, da se praži še kakšno minutko.
  • Zdaj dodaj suhe začimbe: kumino, limonino travo in kari. Kuhaj 30 sekund.
  • Zdaj dodaj nakockano bučo, zmiksan paradižnik in kokosovo mleko ter dobro premešaj.
  • Zalij z jušno osnovo, posoli in dodaj meto. Kari naj naprej zavre, potem pa naj počasi vre 10 do 15 minut.
  • Ko se omaka zgosti in so bučne kocke kuhane (če je kocka mehka in jo lahko prebodeš z vilico, je kuhana), dodaj sok limete. (Priznam, da sem ga prvi dan spustila, ker nisva imela limete, pa je bil kari vseeno odličen. :))
Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  1. Hej, Baja. 🙂 Ne, če ga ribam, ga navadno ne olupim, ker kožica itak odstopa sproti in se ne riba zraven. Če ga pa sekljam, ga pa olupim. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *