Quiche s pečeno bučo, karamelizirano čebulo, žajbljem in gorgonzolo

Kot sem omenila pri prejšnji objavi, je čakanje z objavami receptov obrodilo samo množico slik, s katerimi nimam kaj početi. Zato zdaj objavljam dan za tem, ko sem pojedla zadnji grižljaj, quiche [kiš] s pečeno bučo, karamelizirano čebulo, gorgonzolo in žajbljem. Recept sem pobrala s tule in mu precej verno sledila.

Nejčev stric nama je prinesel bučo velikanko. Tehtala je dobrih 12 kg, preden sem se spravila nadnjo z vrsto nožev in žlico, ji potegnila ven peškasta čreva in jo nekaj predelala v tale quiche. Še vedno pa je 11,5 kg razrezane buče v dveh vrečkah za smeti (kaaaj, to so največje vrečke, kar jih imam!) v hladilniku. Ne vem, zakaj se mi zdaj prikazuje podoba Dexterja in njegovega Slice of life. 😉

S temle quichem ali slano pito je kar nekaj dela, časovno, to je, ampak če ga narediš za dve osebi, kot sem ga jaz, potem ga lahko tri dni ješ. Quiche sem drugače prvič naredila za najin prvi piknik na pečini neke jesenske zime pred skoraj sedmimi leti. Tisti, ki sem ga enkrat že omenila, za katerega sem pripravila toliko hrane, da smo jo tri jedle še ves teden. Takrat na pečini nisva niti prišla do njega. Doma pa se spomnim svojega razočaranja, ker je imela zadeva preveč jajčast okus zame. Ne spomnim se več, kaj točno je bilo notri, ampak se pa spomnim, da karkoli je že bilo, ni nič prispevalo k okusu quicha.

Previjmo naprej skoraj sedem let in med brskanjem za bučnimi recepti sem naletela na tegale. Dobil me je že na “pečeno”. Pa potem na “karamelizirano”. In je dišal iz pečice in ko sem prvič zagrizla vanj, ni imel okusa po jajčni omleti, ampak ravno prav po buči in čebuli in žajblju in gorgonzoli, ki so se povezali v eno čudovito izkušnjo za brbončice.

Quiche s pečeno bučo, karamelizirano čebulo, žajbljem in gorgonzolo

Sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 380 g buče (to je že mesa, brez lupine in pešk)
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlica olivnega olja
  • voda po potrebi
  • 300 g čebule
  • 500 g listnatega testa
  • pb. 3 žlice olivnega olja
  • 4 jajca
  • 110 g sladke smetane
  • 110 g mleka
  • 60 g gorgonzole ali kakšnega drugega plemenitega sira
  • 1 žlica tenko narezanega žajblja (če nimaš svežega, ga daj malo manj)

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Pečico ogrej na 175 stopinj C.
  • Čebulo nareži na polkolobarje. (Saj veš, ko daš čebulo najprej na pol, potem se pa obnašaš, kot če bi rezal kolobarje. ;))
  • V ponvi na srednji vročini ogrej žlico jedilnega olja.
  • Dodaj čebulo in jo praži do mehkega, 10 do 15 minut.
  • Vročino znižaj nekoliko pod polovico, dodaj za eno kavno skodelico vode, ponev pokrij in čebulo kuhaj 50 minut. Prve pol ure jo vsakih 10 minut pridi premešat in, če je potrebno, dodat še malo vode (jaz sem v resnici pri vsakem mešanju dolivala vodo). Zadnjih 20 minut pa čebulo premešaj (in po potrebi dodaj vodo) vsakih 5 minut.
  • Bučo nareži na pb. 2-centimetrske kocke. V posodi zmešaj žlico olivnega olja, kocke buče, sol in poper po okusu, tako da so vsi koščki buče prekriti. (Semen ne zavrzi, ampak jih speci v pečici.)
  • Bučine kocke pretresi v pekač in peci na 175 stopinjah pb. 30 do 40 minut. Vmes lahko zadevo enkrat premešaš.
  • Ko se bučke spečejo, temperaturo pečice povečaj na 190 stopinj.
  • Listnato testo razvaljaj, če imaš pa že razvaljano listnato testo, pa ga premaži z olivnim oljem, prepogni list testa na polovico in ga zdaj toliko razvaljaj, da bo lepo sedel v okrogel pekač (mislim, da je moj premera 28 cm) in da bodo robovi testa gledali čez rob pekača. Ponovi vajo, dokler ti ne zmanjka testa, vmes testo pomaži z olivnim oljem.
  • Pekač naj bo torej tako obložen, da robovi testa nekoliko gledajo čez rob pekača. Pri meni niso ravno viseli, samo držali so se ga.
  • Žajbelj nareži na trakove.
  • Jajca na hitro stepi, tako kot bi jih za omleto, in zmešaj karamelizirano čebulo, pečene kocke buč, sladko smetano, mleko, trakove žajblja in nadrobljeno gorgonzolo ali kakšen drug plemeniti sir. Mešanico vlij v pekač, obložen z listnatim testom.
  • Peci na 190 stopinjah 25 do 45 minut, toliko da bo zgornji del zlatorjav in da bo zapečen tudi v sredi (sredica se ne sme majati). Pri meni se je pekel 35 minut.
  • Postrezi še vroče in uživaj. 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Pingback: Bučni kari (curry) : Huferka

  2. Pingback: Solata z metinim puranom in mangom v skledici iz ocvrte tortilje | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *