Tole je eden tistih preprostih in preprosto dobrih receptov za vsak dan, ko ni časa za dolge kuhancije. Hitro, okusno, in če najdeš slike recepta izpred petih mesecev, ti je še vedno popolnoma jasno, kaj si takrat pri receptu počel. Zdaj je uradno: množico slik priprave hrane sem prisiljena izbrisati, ker nimam pojma, kaj sem delala, natančno koliko sestavin sem dala notri in kje se eno začne in drugo konča. Vem, da je bilo nekaj tortastega z marmelado in čokolado. Pa nebroj stepenih snegov in rumenjakov imam. In stopljenih čokolad. Pa recept za tiramisujev sladoled po moje, kjer se mi očitno ni zdelo vredno fotografirati nekaj vmesnih korakov. Pa malo morje slik končnih rezultatov brez vmesnih postopkov. Ampak tale puran je poslikan od začetka do konca. In je res tako enostaven, kot kažejo slike. In takooo zelo okusen, saj limonina lupinica s svojo iskrivo nravjo zbalansira težo parmezana in slanine.
Puran s parmezanom po Jamiejevo
čas priprave: vsega skupaj (od priprave do končnega izdelka) od 5 do 10 minut, odvisno od debeline mesa
zadošča za: 1 osebo
zahtevnost: preprosto
Sestavine:
- 1 puranji zrezek
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- naribana lupina 1/4 limone
- ščep posušenega rožmarina ali timijana ali obojega
- 5 rezin slanine (ali dve rezini pršuta)
- sol
- poper
- žlica olivnega olja
- špric balzamičnega kisa
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)
Postopek:
- Ponev postavi na ogenj, da se ogreje.
- Puranji zrezek po eni strani potresi z rožmarinom in nanj naribaj lupino 1/4 limone.
- Naribaj parmezan, toliko, da bo za dve žlici, in parmezan položi na začinjeno stran purana. Kar nekoliko ga potlači k mesu.
- Na parmezan enega ob drugega tesno položi rezine prekajene slanine, pršuta ali kakšne podobne mesnine.
- Tako obloženega purana prekrij z vrečko/prozorno folijo in ga nekoliko potolči (lahko kar s spodnjo stranjo kake kozice), da bo zrezek na vseh koncih približno enako debel, da notri “vtisneš” vse okuse in da se bo zrezek enakomerno pekel.
- V ogreto ponev vlij žlico olivnega olja in nanjo z obloženo stranjo položi purana.
- Zdaj imaš priložnost začiniti še drugo stran purana, kar s soljo in poprom.
- Zrezek popeči kakšno minutko ali dve na eni obloženi strani, stopljeni parmezan bo pomagal, da se bo slanina (pršut) držala mesa.
- Obrni meso in ga popeci še na drugi strani (minutka do dve, če je tanek kos mesa).
- Ko zadevo flikneš na krožnik, jo lahko še malo pošpricaš z balzamičnim kisom (ali pa z malo soka limone).
- In to je to. Dober tek!
Super, tole bova pa probala. Bralci čestitajo in pozdravljajo. In čim več takšnih receptov, če sem lahko pristranski. Od slaščic se redim. 😉
Hehe, hvala. 🙂 In bom upoštevala željo. 🙂
Pingback: Buy Facebook Fans