Solata z metinim puranom in mangom v skledici iz ocvrte tortilje

Tole je skorajda nekorektna objava. Prvič sem solato v ocvrti tortilji jedla na (prvem? malo so se mi že pomešali spomini) zmenku v ljubljanskem Peñasu. Takrat še niti fant niti bivši je poznal enega od natakarjev, pila sva vino, trgala kose ocvrte tortilje, malo recitirala, malo brala Prešerna (kaj pa pričakujete od slovenistov v prvem letniku faksa ;) ) in nasploh nama ni bilo hudega. Od tega je zdaj že kar dobro število let, vmes sva s tistim fantom postala par in se razšla in to ponovila še nekajkrat, preden je res zaleglo, in čez štiri mesece bo deset let, kar sva skupaj z Nejcem, ampak spomin na tortiljo in želja, da jo naredim sama doma, sta ostala. (Dobro, pa lekcije, naučene v viharnem odnosu, tudi. ;) )

In tako sva imela doma nekaj zavojčkov tortilj in obiske. Po dolgem času je spet prišel Nejčev dedek in hotela sem postreči nekaj, česar še nisem. Ko sem tako gledala tortilje, me je prešinila ideja o skodelicah. Na pinterestu sem dobila navodila, kako se zadeve lotiti, in tako je tu pred vami ta solata, ki si je prislužila tako hvalo, da mi jo je kar nerodno ponoviti, da me ne boste obdolžili bahanja. Recimo le, da se je nazdravljalo na moje zdravje. ;)

Solalta z metinim puranom in mangom v skledici iz ocvrte tortilje (za 7 porcij)

sestavine:1

  • 3 puranji zrezki
  • 2 veliki žlici kisle smetane
  • 2 ščepca posušenih metinih lističev
  • sol
  • poper
  • kos masla
  • 1 mala konzerva fižola (potrebuješ tako vsebino kot konzervo samo)
  • mango (250 g, če me spomin ne vara)
  • 2 paradižnika
  • 2 čebuli
  • 2 korenčka
  • 1 velika glava solate
  • sol
  • poper
  • olje
  • kis
  • 7 tortilj
  • olje za cvretje

postopek:

  • Solato operi in nakoščkaj (velikost kosov je odvisna od okusa. ;) )
  • Purana nakoščkaj in zmešaj s kislo smetano, posušeno meto, ščepcem soli in popra. Pusti, da se marinira.
  • Korenje nareži na tanke trakove.
  • Čebulo nareži na rezine.
  • V ponvi stopi maslo in na njej delno karameliziraj čebulo. (Lahko slediš temu postopku popolne karamelizacije, ampak traja 1 uro ;) , lahko pa čebulo pražiš in precej pogosto mešaš. Ko deli čebule postanejo res rjavi in so tik pred tem, da bodo črni, čebulo zalij z malo vode, ravno toliko, da je prekrita z njo, pusti, da voda izhlapi, in postopek še enkrat ponovi.)
  • Mango nareži na rezine.
  • Konzervo rdečega fižola odpri, fižol precedi, umij pod tekočo vodo in dodaj narezanemu mangu.
  • S konzerve odlepi papir, konzervo dobro umij in jo osuši. Služila ti bo za to, da bo tortilja pri cvrtju obdržala skodeličasto obliko.
  • Paradižnik nareži na kolobarje in jih dodaj mangu in fižolu. Dodaj karamelizirano čebulo, stopljeno maslo pa pusti v ponvi.
  • Pristavi lonec, v katerem boš pekel tortiljaste skodelice. Naj bo dovolj velik, da bo šla tortilja brez težav noter, olja rabiš pa kar dober decimeter, da je vsa tortilja naenkrat lahko potopljena v njem. Olje segrej.
  • V stopljeno maslo, v katerem se je pražila čebula, vrzi narezano korenje, posoli ga in prepraži ravno toliko, da malo uvene, je pa še vedno hrustljavo, kakšne pol minute.
  • Tako pripravljenemu korenju dodaj mango, paradižnik, fižol in čebulo in vse skupaj dobro premešaj, toliko, da se ostale sestavine malo pogrejejo, potem pa ogenj ugasni.
  • Oprano in nakoščkano solato zabeli s soljo, oljem in kisom, dobro zmešaj.
  • V drugi posodi na olivnem olju prepraži meso, ki se je ves ta čas mariniralo v kisli smetani z meto. Prepraženega dodaj posodi s korenjem, mangom, čebulo in fižolom in dobro premešaj.
  • Na pultu si pripravi kuhinjske brisačke, na katere boš odlagal ocvrte tortilje, da se odcedijo.
  • Prazno konzervo postavi na sredo tortilje, tortiljo primi tako, da konce zavihaš proti sredini in oblikuješ posodico. Zdaj vse skupaj postavi v vroče olje. Jaz sem to naredila z rokami, potem pa, ko sta bili konzerva in tortilja enkrat v olju, sem hitro vzela kuhinjske klešče, ki jih vidite na sliki, in z njimi tortiljo zadržala v olju (drugače sta tortilja in konzerva prelahki in splavata na površje, moraš ju potisniti dol). Pri prvi tortilji sem konzervo tiščala v dno tortilje, dokler tortilja ni nehala cvrčati (takrat je končana), ampak je bila potem skledica zelo majhna in ozka. Potem sem se naučila, da je bolje, da konzervo umaknem, ko tortilja še precej cvrči, ampak je že prevzela skodeličasto obliko. Tortilja se tako razpre (skodelica je širša), vendar ohrani skodeličasto dno. Potem sem tortiljo s kuhinjskimi kleščami obračala, da se je enakomerno ocvrla na vseh straneh. Vmes se pa konzerva zunaj spet dovolj ohladi, da jo lahko z rokami primeš in postaviš na novo tortiljo, ki jo potem položiš v olje. Zadeva gre kar hitro, morda minuta na tortiljo.
  • Ocvrto skodelico položi na pult na papirnate kuhinjske brisače, da se odcedi.
  • Ko so  vse tortiljaste skodelice pripravljene,  vanje najprej položi zabeljeno zeleno solato, čeznjo pa ostali nadev (torej mango, fižol, čebulo, paradižnik in purana v meti).
  • Dober tek!
Print Friendly
  1. Žal brez točnih mer, se pa iz slik približno vidi, koliko je česa bilo. []

En komentar

  1. Pingback: Špinačni kupčki | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>