Praznični kruh

Mercator nam je za decembrski Kuham zastavil kuhanje z otroki na silvestrovo. No, v bistvu nam je zastavil dva izziva, enega silvestrovskega in enega z-otroki-jevskega, ampak jaz sem združila prijetno s prijetnim pri obeh izzivih, tako sva skupaj z mladičem zamesila kruh in oblikovala kroglice za praznični kruh, in skupaj z mladičem sva tudi zamešala recept za piškote. Malo sva eksperimentirala in vesela sem, da sem bila toliko prisebna, da sem včeraj, ko sem pekla kruh, na gornji pekač, ki je služil kot pokrov, fliknila še en poskusni piškot. Ker je bil sicer hrustko-hrustljač in noro okusen, ampak oblike pa ni obdržal, tako da bova danes testu dodala jajce ali dva. Potem predvidevam, da bodo piškoti bolj žvečljive in manj hrustljave sorte, ampak bomo videli popoldne. Pa vrnimo se k prazničnemu kruhu.

KuhaM

Za praznike rada pretiravam. Enkrat sem povabila na novoletno večerjo cel kup prijateljev in bratrancev, mislim, da nas je bilo okoli dvajset, komaj smo se lahko vsi posedli za najino ogromno (ko je bila raztegnjena) mizo v jedilnici, vse ostalo pohištvo je moralo iz sobe ven. Takrat sem ves teden kuhala in pekla in še danes, skoraj deset let je od tega, mi kdaj omenijo to večerjo. Vem, da sem spekla kruhove skodelice, v katere sem dala špinačno juho z mandlji, da sem iz listnatega testa naredila posodo z listnatnotestnim pokrovom, v katero sem dala francosko solato, da sem prvič delala celega piščanca (ali pa je bil puran, ne spomnim se, ampak glede na velikost in to, da sem ga precej zafilala še kruhovo-brusničnim nadevom …), ki ga potem nismo znali razrezati, tako da je prijatelj, vegeterijanec, rekel, da ga bo on razrezal, ker ne more gledati, kako ga mrcvarimo. Vem, da sem naredila okoli sedem različnih vrst piškotov, med njimi so bile breskvice, neki cimetovi, sladkorne belo-rdeče palčke, neki vanilijevi, po receptu Marte Stewart, nad katerimi sem bila blazno razočarana, ker so bili tako umetnega okusa — takrat sem namreč prvič v receptu zasledila vanilijev ekstrakt, nisem še vedela, da ga je a) zelo lahko narediti (vsaj en mesec prej, preden ga rabiš sicer, heh), in b) da namesto ekstrakta kakopak lahko uporabiš pravo stvar, vanilijo, in c) da se je treba tistih stekleničk z “okusi” po ogibati bolj kot hudič križa –, vem, da sem naredila tudi nekaj kolačnega ali tortastega, da so bile tudi neke solate, ampak to je res že toliko daleč, da se čudim sama sebi, koliko jedi sem si dejansko zapomnila. 😉 Letos nimam časa vzeti si en teden in ne delati drugega kot kuhati. Zato je takle praznični kruhek, ki je videti čudovito in je okusen še pa še, ne zahteva pa veliko časa, super stvarca.

Ni treba uporabiti istega recepta za testo, lahko narediš katerokoli kvašeno testo, takega sem jaz naredila včeraj. Zahotelo se mi je pač masla v testu, običajno delam kruh le iz moke, kvasa, vode, malo sladkorja in soli. In naslednjič se bom vrnila k osnovam. 🙂

Praznični kruh

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 25 g kvasa
  • žlička sladkorja
  • 50 g masla
  • pb. dcl vode
  • pb. dcl mleka
  • žlička soli
  • 10 rezin pršuta
  • 1 glavica česna
  • 100 g masla
  • žlička rožmarina
  • 250 g mocarele ali kašnega drugega sira (včeraj sem ga pozabila dodati, čeprav sem ga, gavdo sicer, imela pripravljenega)

Postopek:

  • Maslo (50 g) stopi in postavi na stran.
  • Moko stresi v posodo in v sredino naredi jamico.
  • V jamico nadrobi kvas, čez posuj žličko sladkorja, in vse skupaj zalij s pol dcl vode. Pusti, da se kvas prebudi. Ko se ne vidi več vode in je vse ena sama pena, v jamico dodaj preostanek vode in mleko, sol in stopljeno maslo, vzemi vilico in v tekočino postopoma vmešavaj moko, dokler ne moreš več delati z vilico, potem pa le testo pod roke in ga pregneti.
  • Pusti, da testo vzhaja kakšno uro ali dve, ga spet pregneti, in spet pusti, da vzhaja kakšno uro ali dve (toliko, da pošteno naraste, če je kuhinja mrzla, bo trajalo dlje, če je topla, bo vzhajalo prej).
  • Pečico ogrej na 180 stopinj.
  • Pršut nareži na koščke in jih vgneti v testo (naslednjič bom koščke pršuta prej še malo popekla, so se kar stopili v kruhek).
  • Iz testa oblikuj kroglice, ki jih v obliki smrečice postavljaj v s peki papirjem obložen globok pekač. Midva s Hufnejem sva naredila bolj puščico kot smrečico, ampak podrobnosti podrobnosti. 😉 Pekač pokrij z drugim pekačem (plitvim) in vse skupaj postavi v pečico, kjer naj se, pokrito, peče pb. 30 minut.
  • Po 30 minutah odstrani pokrovni pekač in kruhek peci še 10 minut, da skorjica dobi barvo. (Finta pokrivanja je, da se kruhek tako peče v pari, zaradi česar potem dobiš hrustljavo-hrustljavo skorjico.)
  • Stopi 100 g masla, česen nasekljaj in sir naribaj. V maslo daj nasekljani česen in rožmarin. Če je maslo ohlajeno, dodaj tudi sir, sicer pa s sirom še malo počakaj.
  • Ko je kruhek zlatorjav, ga vzemi iz pečice, potresi s sirom in prelij z maslom, v katerem sta česen in rožmarin. (Jaz sem kar z žličko razporejala česnovo-rožmarinovo-masleno mešanico.)
  • Počakaj, da se malo ohladi, potem pa dober tek. 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *