Ferfudova pastirska pojedina

Že poznate Ferfud? Sploh ne vem, kje naj začnem. Odlična slovenska hrana, za kar poskrbijo profesionalci, chef Mitja, sous chef Janez in mentor Luka iz Jezerška. V Hoferju so jim priskrbeli sestavine. Tople jedi pa so Ferfudovci s hranjakom (hrana + tovornjak ;), upam, da se prime ;)) peljali po Sloveniji in lakotniki so obrok plačali s qr kodo ali po svoji presoji, ves izkupiček pa je šel za Botrstvo. Zdaj, ko jim vreme ni več tako naklonjeno, malo filajo baterije in nabirajo novih moči, jaz pa upam, da bodo naslednjo sezono projekt ponovili. 🙂 Meni so na začetku tega meseca poslali vrečo sestavin in recept za Kranjske pastirce. In sem jih, ko sem se spravila z bolniške postelje, pripravila. Navdušena. Nad preprostim receptom, primernim za takrat, ko je treba hitro imeti nekaj na mizi. Nekaj res okusnega. Kar je pri nama, samozaposlencema, vsak dan okoli enih. Včasih mi v nedeljo uspe skuhati kaj, kar potem jeva čez teden. Dostikrat pa mi žal ne. In v takih trenutkih sem še toliko bolj hvaležna za recepture, ki so pripravljene v minimalnem času in nudijo maksimalen užitek. 🙂

Ferfudovi kranjski pastirci (zadošča za dva, razen, če ste res veliki Lakotniki, potem morda lahko pojeste vse spodaj našteto :))

Sestavine:

  • 160 g jajčnih vlivancev
  • 80 g sladke smetane
  • 50 g maskarponeja
  • 3 jajca
  • 120 g naribanega parmezana (ali drugega trdega, bojda najboljše, da prekajenega sira)
  • 1 kranjska klobasa (torej dve polovički)
  • olivno olje
  • žlička masla
  • svež drobnjak
  • sol
  • poper
  • 2 leseni (ali kovinski) nabodali (za ražnjiče)

Postopek:

  • V večjo posodo daj vodo, sol in nekaj kapljic olivnega olja. Ko zavre, po navodilih skuhaj jajčne vlivance. Naj bodo al dente. 🙂
  • Medtem ko se voda za vlivance ogreva, 3/4 ene polovičke kranjske klobase nareži na koščke. Prepraži jih na koščku masla in žlici olivnega olja.
  • V drugi posodi skuhaj preostanek kranjske klobase.
  • Sladko smetano, maskarpone in jajca zmiksaj. Dodaj naribani trdi sir.
  • Drobnjak nasekljaj.
  • Kuhano kranjsko klobaso nareži na koščke in natakni na nabodali.
  • Kuhane vlivance odcedi in jih še vroče vrzi na pečene koščke klobase, vse pa prelij z jajčno mešanico. Hitro in dobro mešaj, dokler se sir ne stopi in vse skupaj ne segreje. (Če neprestano mešaš, se bo težko zgodilo, da bi v kakem delu mešanice jajce zakrknilo, namesto tega boš dobil gladko, kremasto omakico.)
  • Kranjske pastirce razporedi na dva krožnika, posuj s svežim drobnjakom in čez postavi nabodalo s kranjsko klobaso. In dober tek! 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *