Tahini

Se spomnite, da je bila, ko smo delali humus, ena od sestavin tahini, sezamova omaka, ki jo prodajajo na policah med zdravo hrano? No, imam super novico za vse pripadnike duitjurselfske filozofije in učence Pata in Mata iz A je to: to omako lahko prav preprosto naredimo tudi doma − ali na morju, ko se nam zalušta humusa, tako kot se ga je meni. 🙂 Obljubim, da pri tem noben cvetlični lonček ne pade s strehe in da je sploh edina posledica takega podviga tahini. :mrgreen:

Zdaj, ko sem končno našla slike z morja (ne bi o tem, da so bile ves čas v mapi, ki sem jo najmanj desetkrat odprla in pregledala (po 10 znamkastih slik na vrstico), ampak so se mi med vsemi rumenjaki in piškoti in sploh slike tahinija vsakič izmaknile!), je tu končno nov recept.

Tahini

čas priprave: pb. 15 minut                                                  zadošča za: 1 velik kozarec za vlaganje tahinija

zahtevnost: zelo preprosto

sestavine:

  • 500 g sezamovih semen
  • 225 g olja (olivnega, sezamovega, sončničnega …)

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Pečico ogrej na 200 stopinj.
  • Sezamova semena pretresi v pekač in jih enakomerno razporedi.
  • Pekač s semeni daj v pečico in semena peci pb. 7 minut, ravno toliko, da nekoliko zadišijo, ne smejo pa porjaveti. Semena dajemo v pečico samo zato, da se maščoba v sezamovih semenih nekoliko zmehča, zaradi česar jih lažje zmeljemo. Če imaš doma ronica ali kakšno podobno pošast, lahko ta korak tudi izpustiš.
  • Olje in topla semena daj v multipraktik in miksaj kakšnih 5 minut. Nekateri multipraktiki, kot npr. moj, zahtevajo, da se vmes dvakrat ustaviš in postrgaš nezmleta semena s sten posode.
  • To je to. 🙂

Tahini spravi v kozarec za vlaganje in ga dobro pokritega hrani v hladilniku. Na hladnem zdrži več mesecev (meni se ni še nikoli pokvaril, vedno ga je prej zmanjkalo). Jutri nadaljujemo s humusno-tahinsko obarvano objavo. Uganeš, kaj bo na vrsti? 🙂

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  1. Pingback: Falafli : Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *