So nekateri recepti, ki so prav preprosti, pa vedno dosežejo tisti ooo, a to si sama naredila?! Taki so rjavkoti, taki so čokoladni tartufi in taki so tudi tile sezamovi krekerji. Razen tega, da je nekoliko zamudno (pa še to se človek hitro zverzira), ko jih prestavljaš s pulta na pekač, je njihova priprava prav enostavna.
Tile sezamovi krekerji so nekoliko bolj zdrava varianta, ker vsebujejo pšenične otrobe. Ja, saj vem, ne sliši se ravno božansko, ne poznam človeka, ki bi se mu ob besedi otrobi pocedile sline ;), ampak zagotavljam ti, da so tile krekerji odlični! 🙂
Pšenični otrobi vsebujejo netopne vlaknine, ki so dobre za vse mogoče, pomagajo pa tudi pri občutku sitosti. Jaz jih, odkar sem se od že omenjene S. Roberts, katere prirejeno verzijo recepta podajam spodaj, naučila pomena netopnih vlaknin, dodajam v testo za pico ali kruh, mika pa me, da bi jih dodala v čokoladno torto. Čokolada za srce in vlaknine za prebavo, pa naj potem še kdo reče, da torte niso zdrave! 😛
Preden se lotim samega recepta, ki bo uporabil mešanico začimb, o kateri sem pisala zadnjič, pa še opozorilo. Kupi “prave” pšenične otrobe in ne instant otrobov. Razliko med enimi in drugimi si lahko pogledaš na spodnjih slikah.
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)
Pekoči sezamovi krekerji
čas priprave: 1 ura (skupaj s pečenjem) zadošča za: pb. 80 krekerjev
zahtevnost: bolj preprosto, kot bi si človek mislil, traja le zaradi prestavljanja krekerjev na pekač
sestavine:
- 100 g polnozrnate ALI bele moke
- 100 g pšeničnih otrobov
- 20 g sezama
- 3 g (pol vrečke) suhega kvasa
- 5 g (1 čajna žlička) sladkorja
- 80 g masla (ali margarine, če jo uporabljaš)
- 2 do 3 žlice kajunske mešanice začimb
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)
postopek:
- Pečico ogrej na 160 stopinj C.
- Moko, otrobe, sezam, kvas in sladkor zmešaj v multipraktiku.
- Dodaj na koščke narezano hladno maslo in mešaj v multipraktiku toliko časa, da se maslo enakomerno razporedi in struktura mešanice spominja na moker pesek (saj se spomniš, kakšen je bil, ko smo delali potičke, kajne? :D).
- Med nenehnim mešanjem počasi vlivaj vodo. Ko se testo sprime skupaj, ga predeni na pult.
- Minuto do dve ga gneti, da postane manj lepljivo.
- Testo razdeli na tri dele (ali pa tudi ne, samo je manjše kepice lažje valjati) in ga razvaljal karseda na tenko, na pb. 1.5 mm. Moj pult zelo sodeluje z mano, tako da sem pomokala samo valjar, krekerje pa sem potem enostavno postrgala dol (glej sliko z lopatko za torto). Če misliš, da ti bo tvoj pult povzročal težave, testo lahko razvaljaš tudi na peki papirju, ga kar tam začiniš in razrežeš in daš vse skupaj v pečico. Potem pa pridi poročat, kako se je obnesel postopek. 😉
- Razvaljano testo potresi s kajunsko mešanico začimb. Lahko vse potreseš po eni strani, kot sem naredila jaz, lahko pa potreseš po eni strani le polovico začimb, ko krekerje predeneš na pekač, pa jih obrneš s potreseno stranjo navzdol in nato zgornjo stran prekriješ z drugo polovico začimb.
- Razvaljano in z začimbami potreseno testo nareži na pb. 3 x 4 cm velike pravokotnike.
- Krekerje s širokim nožem, lopatko za torto ali čim podobnim loči od pulta in jih položi na s peki papirjem obložen pekač.
- Peci jih na srednji višini pb. 17 minut (odvisno od pečice, lahko tudi 25), dokler krekerji ne postanejo rahlo rjavi in hrustljavi.
- Sestavin je dovolj za 3 pekače (ali 2.5, odvisno od tega, kako blizu postavljaš gor krekerje), ti pa priporočam, da vsak pekač spečeš posebej, medtem ko se en peče, lahko na drugega postavljaš krekerje. Samo enkrat sem naredila to napako, da sem dala vse tri pekače naenkrat v pečico: lahko rečeš zažgano do neprepoznavnosti? Taka je bila namreč kar polovica krekerjev. 🙂
- Naj se krekerji dobro ohladijo, preden jih predeneš v plastično vrečko. Tako shranjeni zdržijo kakšen mesec v shrambi (če seveda prej ne poidejo).
In še namig: krekerji se odlično podajo k humusu. 😀
Pingback: Tweets that mention Pekoči sezamovi krekerji : Huferka -- Topsy.com
Pingback: Hrustljava solata s puranom, fižolom in mešanico začimb taco : Huferka