Kajunska mešanica začimb

Ko brskam po receptih na netu, dostikrat naletim na navodila kot “dodaj en paketek mešanice začimb taco”, “povaljal v paketku kajunske mešanice začimb”, “zabeli z dvema žlicama nizkokaloričnega italijanskega preliva”. Takrat nekoliko pobentim nad drugačno založenostjo trgovin po svetu … popravek, takrat sem bentila nad drugačno založenostjo. Vmes sem si namreč rekla: kako težko pa je narediti eno mešanico začimb? Vzameš začimbe in jih zmešaš. In tako sem na about.com našla, katere začimbe točno sestavljajo kajunsko mešanico.

Z mešanico lahko pred peko natreš ribe, meso, jo uporabiš za pekočo juho, omake, solatne prelive … ali pa z njo začiniš sezamove krekerje, recept za katere se kmalu utegne znajti na tem blogu. :)

Kajunska mešanica začimb

čas priprave: 10 minut                    zadošča za: 2,5 stekleničk za začimbe                    zahtevnost: ni bolj nezahtevnega recepta

sestavine:

  • 65 g soli
  • 20 g čilija v prahu
  • 25 g madžarske pekoče paprike
  • 7 g čebule v prahu
  • 10 g mletega popra
  • 1 žlica posušene bazilike
  • 1 žlica posušenega origana
  • 4 g (1 žlica) mletega koriandra
  • 1/2 čajne žličke kajenskega popra
  • 2 čajni žlički posušenega timijana
  • 1/4 čajne žličke mlete kumine
  • 1/4 čajne žličke belega popra

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Nemlete sestavine zmelji (pri nas se vse dobi mleto, razen koriandra) v kavnem mlinčku.
  • Vse začimbe dobro premešaj in z njimi s pomočjo polmetrskega kozarca za margerito iz Vegasa, ki si mu odrezal zgornji del vratu z razširjenim stožcem in ga tako spremenil v lij, napolni prazne stekleničke za začimbe (ali kak prazen kozarec za vlaganje). Nimaš polmetrskega kozarca za margerito iz Vegasa, ki je delal družbo drugemu polmetrskemu kozarcu margerite, medtem ko sta se vsebini kozarcev po slamici praznili v tvoj in prijateljičin želodec in cel svet okoli spreminjali v veliko režečo cheshirsko mačko, Nejc pa je takrat spal (spal! in to že pred polnočjo! škandal, ti rečem!) v hotelski sobi na Stripu? Kako ne?! No, če že ne gre drugače, lahko uporabiš tudi kakšen lij, ki se je rodil kot tak v tovarni plastičnih posod in ni rabil operacije namembnosti. Ampak ni isto. I’m just sayin’.
  • Mešanico hrani v temnem prostoru, menda zdrži do 3 mesece, ampak pri nama je prej zmanjka.
Print Friendly

Komentarjev: 3

  1. Pingback: Tweets that mention Kajunska mešanica začimb : Huferka -- Topsy.com

  2. Pingback: Mešanica začimb taco : Huferka

  3. Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>