Čokoladna torta brez moke (za idiote) ali Čokoladna zgubanka

Ko tole pišem, smo 19. 5., čez pol ure bom zakorakala v svoje novo leto. Tehnično gledano zakorakam vanj sicer šele jutri ob 20 do 20-ih. Da, ime mi je Maja in rojena sem dvajsetega maja ob dvajset do dvajsetih. Hih. Ko to pišem, se v pečici morda peče nadokusna čokoladna torta brez moke. Morda pa se pripravlja kulinarična katastrofa …

Ste gledali film 3 idioti? No, mi smo ga ravnokar. V resnici sem ga gledala 2,5-x, z Nejcem sva ga gledala dvakrat, zdaj pa smo drugo polovico pogledali še z mami in sestro, ki sta prišli z jagodami, smokiji, benjaminom za družbo drugemu benjaminu in z napol pogledanim filmom. In smo ga gledali in se jokali in smejali in sploh vse. In potem sem si rekla, da je čas, da si naredim torto. Čokoladno torto brez moke. Nobenih fondantov, nobenih oblik, nobenega kompliciranja, samo čista dekadenca z minimalno dela. In sem šla na foodgawker v lov. In seveda k Lebovitzu. Na foodgawkerju je bilo tort veliko, ampak ker padam na paralelizem (halo, naj vas napotim na drugo poved te objave, že rodila sem se z ljubeznijo do paralelizma :P ), je moral zmagati Lebovitz s svojo Chocolate idiot cake. Ja, idiot. Le kaj bi lahko šlo pri takem ekstrahitrem idiotproof receptu narobe?

In sem pripravljala testo, Ka je miksal jajca in sladkor, jaz sem vmes nakoščkala čokolado in maslo in vse skupaj dala v mikrovalovko. Medtem ko je Ka miksal čokolado z jajčno kremo, pa sem pripravila pekač, dala vreti vodo, pečica je bila že primerno ogreta … In sem vlila testo v pekač in že sanjarila o jutrišnjem trenutku, ko bodo na krožniku gladka, polnočokoladna torta, domač vanilijev sladoled, ki ga bom naredila jutri1, in jagode. Črna, bela, rdeča. Popolno. Preden sem dala pekač v drug pekač in tega v celoti v pečico, sem seveda morala naliti vrelo vodo v spodnji pekač. In seveda sem morala za blog tudi ta korak slikati. In seveda se je pekač naenkrat prevesil, padel na vrata pečice, vrela voda je špricnila na mojo boso nogo, iz grelnika za vodo pa sem še kar vlivala vodo tja, kjer je bil prej rob pekača, zdaj pa skoraj sredina čokoladnega testa, ker se je vse zgodilo tako hitro, da moji možgani še niso utegnili poslati signala, naj že neham zlivati vodo. Z nogo je vse v redu, mrzla voda in sol, pa je, ampak skrbi me torta. Vsa tista opozorila o tem, kako čokolada ne sme priti v stik z vodo, jaz pa vlijem vrelo vodo naravnost v čokolado. Idiot … -Ka (vidiš, paralelizem! ;) ).

Ampak, kot je rekel Nejc, ko je pritekel v kuhinjo reševat, kar bo rešiti pač treba, aal iz well. :) Torta je zdaj iz pečice, preden sem jo dala notri, sem popivnala vodo z vrha, kolikor se je dalo, zdaj je razpokala po vodnih šivih (tam, kjer so šli globoki curki iz vrelca), tako da spominja na tektonske plošče, ampak važno, da bo jutri dobra, čeprav ne bo najlepša. Sploh je pa to razlog, da se človek še enkrat loti recepta. ;) All _iz_ well.

Idiotsko2 lahka čokoladna torta brez moke (prirejena po receptu Davida in postopku Jen) ali Čokoladna zgubanka3

čas priprave: 10 minut dela, 30 minut peke/1 uro in 15 minut peke pri pokritem pekaču

zadošča za: najmanj 16 kosov

zahtevnost: če ne manevriraš s fotičem v eni in grelnikom za vodo v drugi roki in dejansko vliješ vrelo vodo samo v spodnji pekač in ne v samo torto, če ti pekač z vrelo vodo ne zdrsi dol z rešetke, ker je samo delno v pečici, ker se pač trudiš slikat postopek, pa ti potem še fotka ne uspe, in če te vrela voda ne pošprica po bosi nogi, potem menda idiotsko lahko … khm

sestavine:

  • 290 g čokolade s 70 % kakava
  • 200 g masla
  • 5 jajc
  • 200 g sladkorja
  • ščep soli4
  • maslo in kakav v prahu za pripravo pekača

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Pečico ogrej na 175 stopinj.
  • Maslo nareži na kose, čokolado nakoščkaj, vse skupaj pa flikni v mikrovalovko za minutko in pol in pusti, naj stoji in naj vročina stopljenega masla topi še neraztopljeno čokolado. (Lahko pa zadevo tudi stopiš na ognju, seveda.)
  • Jajca s ščepcem soli in sladkorjem 5 minut miksaj, da dobiš gosto, naraslo jajčno kremo.
  • Čokolado in maslo premešaj, da dobiš gladko zmes. Vlij jo k jajčni kremi in vse skupaj miksaj toliko, da se obe kremi združita v eno.
  • Pekač namaži z maslom in posuj s kakavom v prahu. Spodnji del pekača lahko oviješ v folijo, če nisi prepričan, da ne bo kakšna kapljica vode spolzela skozi in do čokoladnega testa (kreh kreh).
  • Zgornji del pekača prav tako tesno pokrij s kosom alu folije.
  • V pokakavljen (heh) pekač vlij čokoladno kremo, pekač pa postavi v drug pekač in v ta drugi pekač vlij vročo vodo, da sega do polovice pekača s torto (oz. vsaj 2 cm visoko). Vsekakor ne vlivaj vrele vode direktno v pekač s torto. :P
  • Vse skupaj peci pb. 30 minut (če je pekač odkrit), toliko, da se testo, ko se ga dotakneš, ne prime več na prste, torta pa se v sredini še vedno trese, če pekač, no, streseš. (Pri Lebovitzu se peče 1 uro in 15 minut, ker je pekač vedno tesno pokrit s folijo.)
  • Torta naj se na pultu popolnoma ohladi (med ohlajevanjem se bo kuhala še naprej). Menda je po 3 do 4 dneh v hladilniku še vedno dobra. Kakšna je po nepredvidenih kolobocijah prvi dan, povem še danes. :)

Torta je bila odlična! Kompaktna, fudgevska, skupaj z vanilijevim sladoledom, ki se topi na sliki, in jagodami … popolna. :)

Čokoladna torta, vanilijev sladoled in jagode ... Popolnost.

 

Print Friendly
  1. Sladoled je zdaj, ko končno objavljam tole, že v hladilniku in čaka na zamrzovanje. []
  2. Samo ne slikajte procesa dajanja torte v pečico, pa bi moralo biti vse ok. ;) []
  3. Zakaj zgubanka, vprašate? Ko sem peripetijo o najenostavnejši torti, ki se je ne da zajebati, razlagala Dr.
    Filomeni
    , je ugotovila, da je moja napihnjena in pol ure kasneje zgubana torta v resnici moja lastna slikadorianagraya, moj obraz bo večno mlad, gube pa bodo vsako leto samo na torti, ki jo moram seveda narediti ob letu osorej in tako naprej vsako leto. :D []
  4. Tega pri Lebovitzu sicer ni, ampak če me spomin ne vara, je bil prav on tisti, ki je nekoč nekje namignil, da ščep soli iz vsakega recepta s čokolado potegne ven intenzivnejši čokoladni okus. []

Komentarjev: 5

  1. @majcha hvala! :) in veš, da je res slastna! Taka, kot sem si jo predstavljala, da bo (minus zgubanost ;) ). :)

    @saily oho, grem takoj guglat, kaj je to. Preveč oblakasta ravno ni, ni puh, je zelo kompaktno vse skupaj, dobro pa res, kot bi plaval med oblaki. ;) In hvala! :D

  2. Pingback: Malca 2682 (l. 1989 je Viki Grošelj splezal na Šišo Pangmo) – Futrovnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>