Anžetovi prva in druga torta s fondantom

Pri zadnji objavi iz te kategorije sem rekla, da so ena najlepših stvari v zvezi s pisanjem tega bloga emaili ustvarjalnih bralk in da se bralec doslej še noben ni javil. No, zdaj imamo tudi prvega bralca ;), ki je poslal slike svojih mojstrovin. Fant je očitno zelo nadarjen, pa kar njemu prepuščam besedo. In ja, v teh začetnih mejlih se še vikava. 😉

Ko sem gledal recepte za tičino maso sem naletel na vašega in se odločil da bom ga preizkusil. Sestra je pravkar dopolnila 18 let zato sem se odločil da ji bom naredil torto z motivom ene njenih najboljših knjig. Torta ima obliko knjige ki je Limited edition in je vredna 400$, seveda te knjige sestra nima, ona ima običajno za 15$ vendar pa ta ni tako lepo oblikovana in nima tistega starinskega videza kot jo ima ta, ki je odeta v pravo usnje in nasploh daje vtis neke čarobnosti, kot smo jo deležni v seriji Harry Potter. Če se vam ne sanja kaj točno je ta knjiga, to je knjiga ki govori o čarovniških pravljicah.

Ko sem oblikoval knjigo sem hotel da dobi nekakšen čaroben, starinski videz. Za barvo sem uporabljal kakav, ker še sedaj ne vem kje točno se dobijo v Ljubljani barve za tičino maso. Barvanje s kakavom je zahrbtno saj se tičina masa preveč strdi in ni več tako fleksibilna. No kar vidite na slikah, to je bil potem moj končni izdelek. Ob strani nisem hotel dati bele tičine mase, čeprav bi lepo izgledalo (listi knjige) ampak potem knjiga ne bi dajala vtisa, da je stara. Ob straneh se vidi tudi nutela, saj sem v torto vlival tekočo maso in sem potem z nutelo zaflikal luknjice, da ne bi torta duše (vanilijeva krema) spustila ven, še preden bi se ta strdila.

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No, in če mislite, da je ta torta fantastična, počakajte, da vidite naslednjo. Vmes sem Anžetu razložila, kako točno se pride do trgovinice BonBon & Chocolat, tako da je prišel do pravih jedilnih barv in takih težav s fondantom ni več imel.

Naredil torto za rd od bratranca sina. Začel delati v soboto ampak ker je bila liga prvakov sem dokončal v nedeljo. Sestra se je ponudila da naredi biskvit in kremo in sem si kar malo oddahnil, ker sam enostavno ne bi zmogel (cel dan sem sekal in bil zvečer že kar utrujen). Za oblikovanje torte sem porabil 8 ur plus eno uro (groba oblika torte) da sem vso zadevo prej oblikoval bagru podobno, nato sem dal čez fondant in začel z težjim delom. O kremi in testu podrobneje ne bom govoril, ker ga je delala sestra, je bila pa to čokoladna torta. […] Sprobal sem vaše nasvete o barvah in jih kupil v podhodu Ajdovščina. Ta torta pa je nato ratala, saj bi še dal kakšen podroben opis pa mi nekako ne gre z jezika. Bilo je osem najboljših (uživantskih) ur oblikovanja v moji tortarski zgodovini in na to torto sem prav ponosen. Za naslednjo bom probal narediti še kaj težjega in boljšega.

In ker me je zanimalo, kako je premagal gravitacijo, še tale Anžetova razlaga:

Gravitacijo sem premagal s tistimi palčkami za v sladoled, ki imajo notri tudi poljubno polnilo (kokosovo…), kiblo od bagerja ter streho pa sem sestavil iz napolitank, ki sem jih seštukal skupaj z nutelo in ovil potem v fondant.

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In naslednja Anžetova torta je že tik za vogalom. Več ne povem, morda je presenečenje. 🙂

Hvala, Anže, da si delil z mano in da si dovolil objavo na blogu. Veliko mi pomeni, ko dobim odziv ljudi, ki so na teh straneh dejansko našli nekaj znanja in navdiha, da so se lotili ustvarjanja s sladkorjem in sploh. In ja, 8 ur za oblikovanje je kar povprečen čas za oblikovanje ene take fondantske torte, ne glede na njeno velikost. Da boste vedeli, če bo kdo tako torto naredil za vas. 😉

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *