Kvazilazanja ali v pečici pečeni polnozrnati špageti s puranom, gobicami, blitvo in gomoljiko (heh, ok, tartufom … da, enim :D)

Tole objavo sem začela pisati čez vikend, ko sva bila na Dolenjskem. Zdaj je teden naokoli, spet je vikend, tokrat Šiškariva, horizontala pa je še kar default. 😉

Zadnje dni sem zelo kartezijanska. Pa ne, da bi se me lotevali napadi filozofije. Z Descartesom zadnje dni delim nekaj drugega: ležanje v postelji. 😉 Eden ljubših srednješolskih spominov je učenje matematike. Teden pred testom sem najprej (aktivno, torej na postelji in z romanom v roki ;)) čakala, da pade noč, potem pa sedela za svojo pisalno mizo z velikim vrčem vode (ker voda redči možganski sirup, kot so to slikovito povedali v Pilu, se še spomnite Pila?) in krožnikom nakoščkane čokolade ali jagod, kivijev in češenj, odvisno od letnega časa. Prižgala sem namizno svetilko, okoli mene tema in mir, in začela delati vaje. Ampak ne, preden sem pregledala, koliko večjih naslovov je pred mano. Vsak večji naslov v knjigi je namreč prinašal dve do tri strani teksta o različnih matematikih in drugih mislecih, ki so pomembno vplivali na razvoj teme naslova. Ti teksti so bili za knjigožerko (kaaj, zakaj bi se omejili samo na hrano? :P) nagrada za predelane vaje, nekako tako kot presekovc v vinogradu. 😉 Užitek reševanja zapletene naloge (lahke so bile bedne in ne štejejo ;)) ali delo s trto je  super, ampak občasno paše kozarček močnega. In eden takih besedilnih presekovcev je bil kratek Descartesov življenjepis, iz katerega sem si seveda zapomnila najvažnejše: da je tako rekoč pol življenja preležal v postelji. Razmišljujoč, delujoč, to že, ampak … v postelji.

In ko takole ležim v postelji na Dolenjskem in brskam po starih slikah, naletim na recept, na katerega sem skoraj povsem pozabila. V njem nastopajo doma narejeni špageti, ki sva jih naredila s KA-jem (KA je bil najino poročno darilo, je ognjeno rdeč in je Kitchen Aid, zato KA; Ka je namreč ogenj, je čudovita ognjena predstava Sončnega cirkusa, in so prve črke Kitchen Aida), puran, gobice, blitva, gomolj gomoljike 😛 ipd. Zadevica je bila prav okusna, tako da jo spodaj delim z vami (v malo manj natančni obliki, kot so sicer recepti na tej strani, je bil impro in si nisem zapisala čisto vseh podrobnosti … ups :D).

Polnozrnate testenine

čas priprave: 12 minut

zadošča za: 4 osebe

zahtevnost: s KA-jem otročje lahko 😉

sestavine:

  • 300 g polnozrnate moke
  • 2 jajci
  • pol žličke soli
  • 1 žlica olivnega olja

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Jajca, sol in olivno olje zmešaj z vilico, da dobiš enakomerno umešana jajca.
  • Umešana jajca dodaj moki in na hitro premešaj (s KA-jem delaš s ploščato metlico in miksaš toliko časa, da dobiš kepice testa).
  • Na roko pregneti le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo. Testo mora biti bolj suho, sicer se bodo špageti sprijeli, ko bodo šli skozi nastavek za testenine.
  • Na KA pritrdi nastavek za sestavine, nastavi hitrost na 6 in v nastavek dodajaj testo velikosti oreha. Novo kepico testa dodaš šele, ko prve ne vidiš več.

Razstavljena kvazilazanja s puranom, gobicami, blitvo in tartufom/gomoljiko

čas priprave: 20 minut dela in 1 ura peke

zadošča za: 6 oseb

zahtevnost: preprosto

sestavine:

  • polnozrnati špageti iz 300 g moke ipd.
  • ena blitva
  • 250 g šampinjonov
  • 500 g puranjih prsi
  • 1 tartuf/gomoljika
  • 70 g masla
  • nekaj žlic moke
  • nekje pol do 3/4 litra mleka
  • pb. 100 g sveže naribanega parmezana
  • žlica kisle smetane
  • nariban muškatni orešček
  • sol
  • poper
  • olje

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Blitvo, šampinjone in purana nareži na koščke in jih v posodi zmešaj.
  • Naribaj parmezan in tartuf.
  • Maslo segrej na srednji vročini, dodaj nekaj žlic moke in moko med mešanjem praži toliko časa, da lepo zarumeni.
  • Zarumenjeno moko zalij z mlekom in nenehno mešaj.
  • Ko se bešamel začne gostiti, dodaj nariban muškatni orešček in sol po okusu, spet dobro premešaj in ga odstavi z ognja. (Mimogrede, če bi se ti zgodilo, da bi se v bešamelu pojavile grudice, kar brez panike. Palični mešalnik reši situacijo (ali pa blender, če nimaš paličnega mešalnika). In ne skrbi, nikomur ne bom povedala. ;))
  • Bešamelu dodaj naribana parmezan in tartuf ter žlico kisle smetane in vse skupaj spet dobro premešaj. Tako obogaten bešamel postavi nazaj na ogenj samo toliko, da spet začne vreti.
  • V srednje velik pekač daj najprej žlico olivnega olja, nato pa dno prekrij z bešamelom.
  • Na bešamel razporedi pb. polovico svežih polnozrnatih rezancev, te prekrij s pb. polovico narezanih šampinjonov, blitve in purana, vse skupaj dobro popopraj (lahko pa začiniš tudi s kakšnimi drugimi začimbami, pač po okusu) in vse skupaj prekrij z novo plastjo bešamela.
  • Še enkrat ponovi vajo, na koncu naj bo plast bešamela, na katero lahko naribaš še malo dodatnega parmezana.
  • Peci v pečici na 180 stopinjah C pb. 1 uro.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *