Prženice (pohane šnite, ocvrte kruhove rezine in kar je še izrazov) z borovnicami

Ko sem bila otrok, so bile prženice eden mojih najljubših zajtrkov. Pri nas smo jih vedno delali samo z jajcem in mlekom, tako da si jih lahko naredil sladke ali slane, kot se ti je pač zaluštalo. Meni so bile najljubše s pašteto, ki je postala tako lepo topla ob stiku s kruhom … Ampak tokrat bomo govorili o božaaanski (in ne pre-)sladki varianti, ki je zadnja dva meseca dokaj pogosto na mizi. Jutra gredo namreč nekako takole: M: Kaj bova jedla? N: A narediš tiste pəəəəəəərženice? Ja, tudi polglasnik se da lepo vleči. 🙂 In kaj preostane človeku drugega, ko ga tako lepo prosijo … pač naredi prženice. 🙂

Spodnji recept je spet zakrivila S. Roberts, moja iz lenobe izvirajoča modifikacija pa je, da namesto naribane pomarančne lupinice, pomešane s sladkorjem v prahu, uporabim pomarančno marmelado. Ko kje spet najdem bio pomaranče, bom pomarančno marmelado iz lupinic naredila sama, do takrat je pa tudi kupljena v redu. Sicer pa tu velja: manj je sladka marmelada, boljše je. Druga stvar, ki sem jo spremenila, je, da sem namesto jagod uporabila borovnice. Z jagodami je namreč zadeva za moj okus presladka, z borovnicami pa božanska. In ne izpuščaj pomarančne lupinice/pomarančne marmelade, ker brez nje ni isto. 😀 Grenkoba pomarančne lupinice fino zbalansira sladkost sirupa, pa pomaga, da so borovnice še bolj … borovničaste. 😉

Prženice z borovnicami

čas priprave: 15 minut                   št. porcij: 2                       zahtevnost: zelo enostavno

sestavine:

  • 3 do 4 polnozrnati toasti (ali kak drug, lahko seveda star kruh)
  • 1 jajce
  • 4 žlice mleka
  • žlica do dve olivnega olja ALI 25 g masla
  • dve žlici pomarančne marmelade ALI naribana lupinica dveh majhnih pomaranč, pomešana z zvrhano žlico sladkorja v prahu
  • 80 g borovnic (lahko kar zamrznjenih, ki jih za 30 sekund flikneš na rahlo odtajanje v mikrovalovko oz. jih daš že prej ven)
  • 4 žličke javorjevega sirupa

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Jajce in mleko z vilico stepi v enotno mešanico.
  • Toaste drugega za drugim pomoči v mešanico.
  • Na srednji vročini v široki ponvi stopi maslo oz. segrej olje, nato prženice peci najprej 3 minute na eni in nato 3 minute na drugi strani.
  • Pečene prženice premaži z marmelado, prekrij z borovnicami in prelij z javorjevim sirupom.
  • Uživaj. 😀
Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Prženice (pohane šnite, ocvrte kruhove rezine in kar je še izrazov) z borovnicami : Huferka -- Topsy.com

  2. Pingback: Hrustljava solata s puranom, fižolom in mešanico začimb taco : Huferka

  3. Pingback: Facebook Fans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *