Lilije iz fondanta

Že kar dolgo nazaj sem rekla, da bom objavila, kako se iz fondanta naredi lilije. Zdaj se grem spomladansko čiščenje in skrajni čas je, da tudi mapo s temi slikami pospravim. 🙂

Lilije iz fondanta

potrebuješ:

  • bel fondant
  • malo rumenega fondanta
  • lesene paličice za ražnjiče
  • suho viledo
  • okroglo modelirko
  • ploščato modelirko
  • nož
  • stožce iz papirja
  • nekaj, kar bo služilo kot podpora za ukrivljeni cvetni list

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Bel fondant pregneti in na 1-2 mm debelo razvaljaj.
  • Iz razvaljanega fondanta izreži za dlan veliko kapljičasto obliko. Ne reži srčaste, ker bo potem spodnji del cveta grši.
  • Tako kapljico prestavi na suho viledo in s pomočjo okrogle modelirke, ki jo vrtiš med prsti, stanjšaj robove cvetnega lista.
  • Z drugo modelirko zariši listne žile: najprej povleči sredinsko, potem pa naj gredo od spodnjega dela cveta proti vrhu žile čedalje bolj narazen.
  • Iz papirja izreži kroge in naredi dovolj velike stožce, da bodo lahko lilije stale na njih.
  • Kapljičasti cvetni list lilije zavij okoli stožca, z vodo prilepi en konec lista na drugega, tako pripravljen list pa naj se suši na stožcu, medtem ko oblikuješ pestič. Da bo lilija zavita navzven, zgornji konec lista tudi postavi na kakšno višjo podlago, kot prikazujejo slike.
  • Košček rumenega fondanta ovij okoli lesene paličice, tako da je polovica pestiča na palici, drugo polovico pa oblikuj v konico.
  • Zdaj odstrani beli lilijin cvet s stožca, tega pa ob vrhu pristrizi kakšen centimeter, da dobiš dovolj veliko luknjo, skozi katero bo lahko šel pestič na leseni paličici.
  • Pestič vstavi v beli cvet, dno lilijinega cveta lahko nekoliko premažeš z vodo, da se pestič in cvet zlepita skupaj.
  • Nato cvet skupaj s pestičem previdno postavi v prirezani stožec, postavi ga na podlago in zgornji del lilijinega cveta spodvij kot prej.
  • Tako naj se suši vsaj en dan.
  • Naslednji dan lahko lilije zapičiš v torto. Če so lesene paličice predolge, jih seveda prej poreži.

Lilije na torti.

Print Friendly, PDF & Email

13 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Lilije iz fondanta : Huferka -- Topsy.com

  2. Enostavno te občudujem. Vso srečo še naprej! Spremljam tvojo stran in te prosim, da čimprej
    še kaj objaviš.
    Res veliko uspeha v naprej,

    Bina

  3. Pingback: Majino igranje s fondantom : Huferka

  4. Pingback: Buy Facebook Fans

  5. Slučajno “naletela” na vašo stran in ostala brez besed. Take ponazoritve dela s peko, še nisem zasledila. Skratka karkoli je napisano, vse je izvirno in čudovito. Hvala avtorici.

  6. res vse pohvale in hvala za recept za tičino maso 🙂
    Samo mam pa en komentar na podatek, ki me kot naravoslovko zmoti 🙁
    Tole je roža, ki se ji po domače reče ” škrnicelj”, vsekakor pa ni lilija.
    PA nič zato-so pa krasno oblikovane 🙂
    Še veliko umetniškega navdiha želim!

  7. @Karolina hvala za pohvale 🙂
    @Barbara zavedlo me je, da se zadevi reče tudi kala lilija http://www.svetcebulic.si/product_info.php?products_id=704&osCsid=eb1516152bb81dd150995e85a4f38faf :), jaz sem pa poenostavila na lilija; wiki me pa obvešča, da ime kala lilija ni primerno, ker zadeva ni ne kala ne lilija http://en.wikipedia.org/wiki/Zantedeschia — pa vem nekaj več! 🙂 hvala za info, da se temu po domače reče škrnicelj, je kar primerno ime za tako zavito rožo 🙂

  8. čist po naključju sem kliknila. Pa saj ne more biti res. Prava mojstrica. Sem vizualni tip in mi nobena teorija ne pomaga… hvala, da deliš svoje znanje z nami

  9. Pingback: O 3D tortah in fondantu

  10. Throughout this grand scheme of things you’ll receive a B- just for hard work. Where you lost me was first on your particulars. You know, as the maxim goes, the devil is in the details… And that could not be more correct at this point. Having said that, allow me say to you just what exactly did deliver the results. Your authoring is definitely quite engaging and that is most likely the reason why I am taking the effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, while I can certainly notice the jumps in reasoning you make, I am not necessarily sure of how you seem to connect your ideas which in turn make the actual final result. For right now I will, no doubt yield to your issue however wish in the foreseeable future you link your facts better.

  11. An fascinating discussion is value comment. I believe that you must write more on this subject, it might not be a taboo topic but usually people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *