Velikonočna gnezda s šunko, poširanim jajcem in hrenom

Tole je objava v okviru Mercatorjevega izziva Kuham. Ki se je tokrat podal v “zdrave” vode za skakalce. Kaj velikonočno zdravega bi postregli našim skakalcem. Dajmo nekaj razčistit. Količina je pomembna. Nobena jed sama po sebi ni ekstra zdrava in čisto vsaka je lahko nezdrava, če je poješ preveč. Pa če so to na pari kuhane piščančje prsi, korenčkova juha ali kivi. Ali olivno olje ali čokolada ali voda. Ali čips. Ali karkoli, kar damo v usta, ker je hrana ali pijača. Obstajajo pa seveda bolj zdrave izbire, v smislu polnozrnato je boljše od belega. In seveda ni zdravo, če bi človek jedel samo čips pri vsakem obroku. Ampak če si bo pri praznovanju rojstnega dneva ali kakšnega drugega, manj osebnega praznika, postregel z nekaj čipsa in v njem užival, potem bo hrana izpolnila eno od svojih primarnih vlog (preživetje, druženje, užitek, tolažba, ja, ljudje kot vrsta ne jemo samo zato, da bi ostali živi), kar je prav. Ta gonja po zdravem tako hitro privede v demonizacijo hrane (sladkor ni v redu! maščobe niso v redu! jajca niso v redu!), da se človek lahko začne bati določenih vrst hrane. Oprostite, ampak TO pa res ni zdravo.

KuhaM

Ok, zdaj, ko sem to dala ven — torej, nekaj zdravega za naše skakalce. Tudi moja bratca skačeta. Meni sta cela carja, jaz se še na smučkah komaj obdržim na nogah (nazadnje sem smučala pred 18, skoraj 19 leti, nisem velika fenica drvenja po hribu navzdol, ko imaš noge privezane na dile in ti pred nosom vijugajo neki adrenalinski džankiji, ki najraje ostro zavijejo naravnost pred tabo, da se moraš sredi drvenja ustaviti, ne da bi se zabil v bedaka ali se zrušil po tleh), tadva pa namenoma s smučkami na rami hodita po stopnicah, da se lahko potem po nekem toboganu spustita dol in poletita, preden se po 19 metrih (rekord starejšega) spet dotakneta tal. In sem ju tako vprašala, kaj naj bi bilo torej v njihovih skakalnih vodah “zdravo”. “Tko, nič maščob, nič mesa, nič jajc pa tako.”

Ko bi vsaj rekla “nič piškotov”. Dobro, s tem si ne morem dosti pomagati. Velikonočni prazniki: potica, šunka (halo, meso), jajca (halo, jajca) in hren. In tako sem si rekla, ok, bom naredila “bolj zdravo” potico. Pa pirhe, ampak na tisti zabavni, sodobikarbonski način. In sem se s tem v mislih tudi odpravila po nakupih. Ampak potem s filo za potico nisem bila zadovoljna. Hotela sem slano filo, ampak nič, česar sem se domislila, mi ni bilo všeč. In sem začela pisati na listek, potica, šunka, jajca — ham and eggs, sem se začela hahljati sama pri sebi. Ampak potem mi ta ideja sploh ni bila več tako smešna. Ja, to bom naredila. Ham & eggs, ampak malo bolj zdravo (kreh) in malo bolj velikonočno. In ker je Oki že rekel “nič maščob”, sem si rekla, da bo jajce brez dodatnih maščob — torej poširano. In potem me je spreletelo, da bi lahko to jajce položila v gnezdo. Testeno gnezdo. In ostala v okviru še ene slovenske tradicije za velikonoč, krašenih kruhkov. In ker je poširano jajce že izgubilo lupino, tako da ga nisem mogla rdeče (bojda simbol krvnih kapelj, potica naj bi simbolizirala pa krono) obarvati, sem se odločila uporabiti rdeč hren. To je, hren z rdečo peso. In tako so nastala tale velikonočna gnezda. In testo sem, ker gre le za praznik, pozdravila (polnozrnata moka, rjavi sladkor) in poprazničila (rumenjaki, olivno olje, mleko, rum, limonina lupinica). Kruhek je tako dober, da je gotovo nezdrav. 😛 Kar sili te, da bi pojedel še kakšnega. Ampak za praznik se glede tega ne bomo preveč sekirali, a ne? 😉

Pa še ena pripomba: pred letom ali dvema nas je Mercator peljal v njihovo pekarno, kjer smo med drugim tudi delali ptičke iz testa. Od tam mi je ostal podprstni spomin mehkega, gibkega, skoraj lepljivega testa. Tako sem, ko sem mesila testo za velikonočna gnezda, ciljala na mehko testo. In namenoma kot maščobo nisem uporabila masla, ker mi izkušenjski spomin pravi, da se masleno kvašeno testo obnaša super prvi dan, ostale dni pa precej manj super, medtem ko tiste fokače, ki so preživele do naslednjega dne, niso z enodnevnim staranjem nič bistvenega izgubile. In testo za fokače delam z olivnim oljem. Tako sem v testo mirno dodajala olivno olje, dokler ni bilo po mojem otipu. Ko sem potem, po vzhajanju, valjala svaljke, da bi iz njih naredila majhne ptičke, pa se je izkazalo, da je testo za miniptičke vseeno preveč lepljivo — ker so bili svaljki res majhni, nisem mogla spraviti repka skozi luknjo, ne da bi se ta prilepil v samo luknjo, ali pa sem morala luknjo tako povečati, da je bil ptiček neenakomeren, ogromen trup in miniminimini glava –, tako da sem ga samo za ptičke (ne pa tudi za sama gnezda) pomokala. Spekla sem tri taka gnezda in oblikovala še dodatnih sedem, ki sem jih zamrznila za takrat, ko bo dejansko velika noč. Kdaj je že to letos? 😀

Aja, pa tehtnica se mi je izgubila neznano kam. Od Hufnejevega slavja dalje je ne najdem. Imam občutek, da jo je nekdo hotel pospraviti, ampak je ni dal na običajna tri mesta, kjer se tehtnica navadno nahaja, in zdaj je nikakor najdem. Zato so mere spodaj žal samo približne. Cilj je mehko, malo lepljivo testo.

Velikonočna gnezda s šunko, poširanim jajcem in hrenom

Sestavine:

  • pb. 0,5 kg moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 2 velika ščepca soli
  • pb. 1 žlica rjavega sladkorja (ja, še ena, mogoče ga je bilo dovolj tudi za dve)
  • voda
  • mleko (vode in mleka skupaj nekje za 3 dcl)
  • 0,5 dcl olivnega olja
  • 1 zamašek ruma
  • naribana lupinica 1 limone
  • 1 rezina šunke*
  • 1 jajce*
  • 1 žlička hrena z rdečo peso*

* zadošča za eno testeno gnezdece

Postopek:

  • Zamesi kvašeno testo: v posodo stresi moko in v sredino naredi jamico. V jamico daj kvas, žličko rjavega sladkorja in vodo in pusti, da se naredi kvasec.
  • Ko se naredi kvasec, dodaj rumenjake, vodo, mleko, naribano limonino lupinico, rum in (spet) rjavi sladkor in vse skupaj najprej z vilico vmešaj, ko pa se z vilico ne da več mešati, pa pregneti. Postopoma dodajaj olivno olje in pri vsakem dodajanju vse skupaj dobro pregneti. Ko dobiš mehko, nekoliko lepljivo testo, ga premažeš z olivnim oljem, posodo pa pokriješ in postaviš v pečico, v kateri si prižgal lučko. Pusti, da vzhaja 1 uro, v tem času bo testo lepo naraslo.
  • V globok pekač vlij za 3, 4 cm vode, pekač postavi v spodnjo režo pečice, pečico pa prižgi na največ (pri meni je to 275, pa dala sem na žar in ventilator). Ko voda začne vreti, pa vročino nastaviš na 200 (lahko tudi na 180). Pri meni je bila danes na ta način nonstop para, tudi ko sem vmes odpirala pečico in preverjala, kaj se dogaja notri.
  • Na pultu oblikuj gnezda. Roke najprej malo naolji, da se testo ne bo lepilo nanje. Zdaj vzemi pest testa, ga na hitro pregneti v debel svaljek, odreži stran 1/3 testa, jo pregneti v žogico, žogico pa splošči in plošček postavi na s folijo za živila obložen pladenj. To bo dno gnezda, debelo naj bo kakšna 2 do 3 milimetre.
  • Preostanek debelega svaljka razreži na tri dele, vsakega posebej razvaljaj v tanek svaljek (debel slab centimeter, dolg pa kakih 15 do 20 cm), potem pa te tanke svaljke spleti skupaj v obliki kitke. Testo je zelo lepljivo, tako da lahko tako kitko samo položiš v krogu okoli ploščka in se ga bo že držalo.
  • Od kepe testa odščipni za oreh velik kos testa, ga zvaljaj v svaljek, pomokaj in ta svaljek zdaj zaveži, kot bi delal vozel. En del repka, ki gleda iz vozla, sploščiš in zarežeš (oblikuješ v repek), drug del repka naj bo ptičkova glava. S čopičem premaži spodnji del ptička in ga postavi na gnezdo. Medtem ko oblikuješ druga gnezda, naj že oblikovana počivajo pod čistim prtičem.
  • Gnezda postavi na s peki papirjem obložen pekač in peci na 200 stopinjah 20 minut. (Notranjost bo mehka in aromatična, zaradi pare pa se bo razvila hrustljava skorjica. Če bi rad svetlejši kruhek, potem naj ne bo prižgana funkcija žar, jaz sem jih namenoma bolj zapekla).
  • Rezino šunke nareži na trakce in jih razporedi po notranjosti gnezda.
  • V posodo daj vodo, posoli jo, dodaj žlico kisa in pusti, da zavre. Potem zmanjšaj ogenj, toliko da ravno malo vre.
  • Jajce ubij v skodelico. Vrelo vodo premešaj, da dobiš vrtinec na sredini, potem pa v ta sredinec vlij jajce iz skodelice. Kuhaj ga 3 minute, potem pa ga postavi na s kuhinjsko brisačko obložen krožnik, da brisačka vpije odvečno vodo.
  • Poširano jajce položi v gnezdo na šunkine rezine in na vrh položi hren.
  • Uživaj.

Kako to ješ? Nejc je gnezdece jedel z nožem in vilico, jaz sem pa tako naredila samo do polovice, potem sem pa vse skupaj prijela v roke. Zakon je bilo … in še bo, saj sedem gnezd čaka v zamrzovalniku. OkiJaki, vidva pa pridita na zdrav velikonočni zajtrk za (moje) skakalce! 😀

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *