Tole dokončujem že toliko časa, da sem vmes že enkrat povedala, kdaj sem objavo začela pisati. Dnevi so tako zapolnjeni, da se nimam časa obrniti, ne da bi trčila v kaj, kar moram še storiti.
Tole objavo sem začela pisati kak teden nazaj. Vmes se je zgodil Mercatorjev vinski izziv, ki ga še nisem uspela objaviti, čeprav sem ga realizirala (sladoled iz belega in sladoled iz kuhanega rdečega vina, slednji je kuhan in ohlajen štiri dni čakal, da najdem deset minut, da ga lahko fliknem v mašino za sladoled), vmes sem kuhala po Ferfudovi pastirski recepturi (ki je zakon in pride prav tako kmalu na vrsto), vmes sem naredila rabarbarino-jagodno-cimetovo pito za v improbeležke. Predvsem pa je bil vmes moj mali fantič doma, neki virusi so mu plesali po črevesju, in nisem imela časa za nič. Ne za dokončat to objavo, kaj šele za kaj drugega. Tudi ko sicer spi, se je zbujal, če me ni bilo zraven, tako da sem popoldanske spance in zgodnje jutranje ure preživela v spalnici, beroč novice na twitterju in facebooku pa knjige na kindlu. Vmes se mi je uspelo še mimogrede spreti s kom, ki v beguncih ne vidi pomoči potrebnih, prestrašenih, utrujenih, travmatiziranih ljudi, ampak predvsem grožnjo. In potem se je moj mali zbudil in me iztrgal iz sveta samomorilskih pohodov in bodečih žic.
Pri sosedovih raste kutina. Pri sosedovih v resnici raste tudi češnja. In ker so od lani lastniki sosedovega najini prijatelji, ki živijo na drugih koncih sveta, se midva trudiva, kolikor čas le dopušča, skrbeti še za njihovo zemljo. Ki je leta ni nihče obdeloval in je zdaj vsa zaraščena … Ampak kar zraste, se potrudiva pravočasno pobrati in uporabiti, pa potem sosedom v shrambi puščava kozarčke in steklenice ozimnice. Tako sem letos kuhala češnjevo marmelado, češnjev napitek odbitek in vložene okisane češnje, pa so le slednje prišle na blog, ostali dve kuhariji pa še ždita v draftih. In tako sem zdaj tri dni — ker ko so malčki pri hiši, si pač ne moreš privoščiti maratonskega kuhanja, kot sem si ga prej, ampak je treba delati po etapah –, kuhala naslovne zadeve iz kutin. In res ne bi rada, da spet vse pristanejo v draftih, vmes se pa oddalji spomin na to, kaj sem delala in kaj sem se naučila. In res se ne bi rada preklinjala drugo leto, ko bodo kutine spet klicale, da jih je treba pobrati. Tako da spodaj podajam vseh pet receptov hkrati.
Dve pomembni stvari, ki sem se ju naučila v teh treh dneh, ko sem vestno sledila nekaterim receptom, kar se je v dveh primerih izkazalo za napako:
- ne pasiraj kuhanih kutin, če hočeš odtočiti vodo, v kateri so se kuhale, ker bodo pasirane kutine z največjim veseljem vso vodo obdržale zase in se lahko pod nosom obrišeš za dragoceno tekočino, iz katerih si nameraval skuhati žele
- ker je največ pektina (kar poskrbi, da se stvari zgostijo) v olupkih in okoli pešk, meso kutin pa ga ima tudi veliko, da lahko samo iz mesa skuhaš marmelado ali sir, je za sirup ali žele potratno rezati kutine na kose, ne da bi jih pred tem olupil in odstranil semenje, ker potem lahko neolupjenje narezane kutine samo precediš in odvržeš — zato vedno kutine olupin in odstrani semenje in trde “kamenčke” okoli semenja, odrezke zavij v gazo in kuhaj skupaj z mesom kutin. Potem lahko odrezke enostavno odstraniš, ostaneta pa ti voda in meso, ki ju lahko oba nadalje uporabljaš.
S tema dvema stvarema v mislih spodaj podajam popravljene recepte za vseh pet jedi (khm, jedi?). Sebi v pomoč prihodnje leto, vam pa že zdaj, če se boste kakšnega lotili.
Kutinov sirupasti sok
Tale recept je bil objavljen kot sirup, ampak jaz sirupe navadno redčim v razmerju 1 : 5, tega je pa treba redčiti bolj v razmerju 1 : 1. Tako da ni čisto sok niti čisto sirup, torej sirupasti sok.
Sestavine:
- 3 kg kutin
- voda
- 1 kg sladkorja
- sok 1 (3, ampak jaz jih nisem imela dovolj) limone
Postopek:
- V posodo, v kateri boš kuhal kutine (6- do 7-litrski lonec naj bo) do polovice nalij vodo in vanjo daj sok limone.
- Kutine najprej dobro operi, da odstraniš puh, olupi, razreži na pol, polovičke pa spet na pol, odstrani semenje in trdi, kamenčkasti del zraven. Očiščene četrtinke meči v vodo z limono (da kutina ne oksidira), odrezke pa v drugo posodo. Ko tako porabiš vse kutine, odrezke zavij v gazo in jih dodaj v posodo.
- Dodaj toliko vode, da za dlan prekriva kutine (oz. do vrha lonca — ni treba biti zelo natančen), in kilo sladkorja.
- Vse skupaj zavri, nato pa počasi kuhaj 3 ure.
- Po treh urah odstrani gazo z odrezki in precedi kutinov sirup. Tekočino vstekleniči in pasteriziraj (glej navodila pri metinem sirupu, če boš sirup najprej ohladil. Če boš vstekleničil vroč sirup, glej navodila pri ribezovi marmeladi.)
- Meso pa uporabi za kutinovo marmelado ali kutinov sir. (Recepta spodaj.)
Kutinov žele
Za kutinov žele je začetni postopek podoben postopku za kutinov sirup, tako da tisti del, ki se ujema, kar kopiram. 🙂
Sestavine:
- 3 kg kutin
- voda
- sok 1 limone (*sok 3 limon bi bil boljši, žele je izreeeeedno sladek, bom vedela za drugič)
- sladkor (koliko, bo jasno, ko bomo videli, koliko kutinovega soka bomo skuhali, jaz sem ga rabila 3 ali 4 kg, nisem več čisto prepričana)
Postopek:
- V posodo, v kateri boš kuhal kutine (6- do 7-litrski lonec naj bo) do polovice nalij vodo in vanjo daj sok limone.
- Kutine najprej dobro operi, da odstraniš puh, olupi, razreži na pol, polovičke pa spet na pol, odstrani semenje in trdi, kamenčkasti del zraven. Očiščene četrtinke meči v vodo z limono (da kutina ne oksidira), odrezke pa v drugo posodo. Ko tako porabiš vse kutine, odrezke zavij v gazo in jih dodaj v posodo.
- Dodaj toliko vode, da so kutine prekrite z vodo (nič hudega, če odrezki z gazo gledajo ven, važno, da je meso kutin prekrito z vodo).
- Vse skupaj zavri in kuhaj uro in pol.
- V zamrzovalnik postavi prazen krožniček.
- Po uri in pol odstrani gazo z odrezki in sok precedi. Meso ohrani za kutinovo marmelado ali kutinov sir (recepta spodaj), precejeni sok pa stehtaj (ali izmeri volumen) in dodaj enako razmerje sladkorja (ni treba biti zelo natančen, 1 kg sladkorja zavzema malo manj kot 1 l prostora, ampak lahko zaokrožiš navzgor).
- V pečico postavi umite kozarce za vlaganje.
- Zdaj vse skupaj zavri in naj vre dooolgo, vmes tekočino občasno premešaj. Pri meni je trajalo skoraj tri ure, da je bil žele kuhan. Kako veš, kdaj je kuhan? Najprej bo barvo počasi zamenjal, od oranžne do rubinasto rdeče. Začel bo tudi dišati. In predvsem se bo nagubal, ko ga boš pol žličke kanil na zamrznjen krožniček in ga s prstom potisnil naprej. Če se žele ne naguba, potem krožniček umiješ in vrneš nazaj v zamrzovalnik, pa 15 minut kasneje poskusiš spet. Žal nisem slikala, kako je videti nagubani žele, ampak je pa lepa slika tule (poskrolaj malo dol, če hočeš videti sliko v kontekstu).
- Pečico ogrej na 100 stopinj, da se ogrejejo tudi kozarci za vlaganje.
- Vroč žele natoči v vroče kozarce in pasteriziraj (postopek sem takole opisala pri ribezovi marmeladi: V vroče kozarce iz pečice nadevaj vročo marmelado. Kozarce zapri s pokrovčki, v katere si prej nalil malo močnega alkohola (žganja, lahko pa tudi lekarniškega). Žganje prižgi z vžigalnikom/vžigalico in pusti, da plamen ugasne. Če v pokrovčku ostane še kaj tekočine, jo odlij stran, potem pa s tako očiščenim pokrovom zapri kozarec marmelade. Vroče kozarce z marmelado postavi v lonec z vrelo vodo, gladina vode naj sega čez pokrovčke, in naj vrejo 10 minut. Lahko pa tudi kozarec postaviš na glavo in počakaš, da se ohladi, ampak potem marmelada ne bo pasterizirana.)
Kutinova marmelada in kutinov sir
Ta dva recepta podajam skupaj, ker je v bistvu tako, da če marmelado kuhaš naprej, da spremeni barvo iz oranžne v rubinasto rdečo, dobiš kutinov sir. 🙂
Sestavine:
- kuhano meso od kutinovega želeja ali sirupastega soka (glej recept zgoraj) oz., če štartaš od začetka
- 3 kg kutin
- sladkor (koliko, bo jasno, ko boš videl, koliko kuhanega kutinovega mesa imaš)
- sok 1 (3, če jih imaš) limone
Postopek (začetni koraki so kot pri želeju ali sirupu, ker pri tistih dveh rabiš vodo, pri marmeladi/siru pa kutinovo meso, ki se je v tej vodi kuhalo :)):
- V posodo, v kateri boš kuhal kutine (6- do 7-litrski lonec naj bo) do polovice nalij vodo in vanjo daj sok limone.
- Kutine najprej dobro operi, da odstraniš puh, olupi, razreži na pol, polovičke pa spet na pol, odstrani semenje in trdi, kamenčkasti del zraven. Očiščene četrtinke meči v vodo z limono (da kutina ne oksidira), odrezke pa v drugo posodo. Ko tako porabiš vse kutine, odrezke zavij v gazo in jih dodaj v posodo.
- Dodaj toliko vode, da so kutine prekrite z vodo (nič hudega, če odrezki z gazo gledajo ven, važno, da je meso kutin prekrito z vodo).
- Vse skupaj zavri in kuhaj uro in pol.
- Vodo odcedi in uporabi za sirup/žele, gazo z odrezki odstrani, kutinovo meso pa zmiksaj v multipraktiku ali pretlači. Tako pretlačene/zmiksane kutine z zajemalko prestavi v lonec. Z zajemalko zato, da veš, koliko kutinove mase imaš. Toliko sladkorja namreč moraš dati. Pet zajemalk kutinove mase? Pet zajemalk sladkorja.
- Zdaj vse skupaj premešaj, dodaj sok limone in kuhaj na nizkem ognju, da se zgosti. Po pol ure je marmelada končana.
- Če želiš napraviti kutinov sir, pa vse skupaj kuhaj še nadaljno uro, potem pa prestavi v s peki papirjem obložen pekač (ali posodo), pogladi površino in postavi v pečico na 50 stopinj, kjer naj se sir suši še dolgo (pri meni je trajalo 4 ure). Naslednjič bom sicer naredila tako, kot sem naredila, ko sem prvič delala kutinov sir: nič kompliciranja s pečico, ampak sem sir kuhala in mešala, dokler ni toliko vode izparelo, da ga je bilo že težko premikati po posodi, potem sem ga pa prestavila v z maslom premazanim peki papirjem pokrit pekač, pogladila in počakala, da se je ohladil. Pa se je potem kutinov sir lepo rezal, ker tale, ki sem ga dajala sušiti v pečico, je še kar malo pacast.
- Kutinov sir gre super s sirom, takim, iz mleka :), tako da rezino kutinovega sira položiš na rezino sira, pa ham-ham. Lahko pa kutinov sir tudi narežeš na kocke in jih povaljaš v sladkorju, pa dobiš “žele bonbone”. 😉
Kutinov slatko
Sestavine:
- 3 kg kutin
- voda, da pokriva kutine
- 1,5 kg sladkorja
- 4 dl vode
- (koluti limone za v kozarec, to sem spustila, ker jih nisem imela zadosti)
Postopek:
- Kutine najprej dobro operi. Potem jih postavi v posodo, jih prelij s hladno vodo, vse skupaj postavi na štedilnik in zavri. Ko voda zavre, zadevo odstavi s štedilnika, vodo odlij (jaz sem jo shranila, ko se je ohladila, smo jo popili :)) in kutine ponovno prelij s hladno vodo.
- Tako malo pokuhane kutine zdaj olupi, nareži na četrtine in razsemeni. Očisti tudi “kamenčkaste” dele. Olupke in sredinski del ohrani, lahko jih uporabiš pri kuhanju želeja, ali pa jih spraviš v zamrzovalnik in jih uporabiš kdaj drugič, ko rabiš pektin. Kutinovo meso pa nareži na koščke.
- Iz 4 dcl vode in 1,5 kg sladkorja skuhaj gost sirup: vodo prelij čez sladkor, vse skupaj postavi na srednjo vročino, malo premešaj, da sladkorju pomagaš, da se stopi, in pusti, da zavre in vre 10 minut.
- Po 10 minutah vrenja noter stresi koščke kutinovega mesa in pusti, da vse skupaj vre še nadaljnjih 15 minut. Vmes pobiraj dol peno, kutin pa ne mešaj.
- Zdaj imaš dve možnosti: lahko pustiš, da se slatko ohladi, ga nadevaš v hladne kozarce in potem pasteriziraš tako, da hladne zaprte kozarce postaviš v visok lonec, preliješ s hladno vodo in vse skupaj zavreš in pustiš vreti 10 minut. Lahko pa pasteriziraš še vroč slatko, v tem primeru slediš temu postopku, ki sem opisala pri ribezovi marmeladi (in višje celo prekopirala v to objavo :)).
Zbilja je lijepo imati nekoga tko je voljan podijeliti svoje znanje s drugima!