Ribezova marmelada

Na Dolenjskem imava en ribezov grm. Lani so ga pozobali ptiči. Letos sem jih prehitela.

Ko sem brskala za ribezovimi recepti, sta se mi v oko zahakljala dva. In tako sem kolebala med ribezovo pito, kjer ribezove jagode lebdijo v snegu beljakov, in ribezovo marmelado. In se odločila, da imam lahko oboje. Nekaj ribeza sem tako zamrznila za novoletno pito. Še nikoli nisem skoraj pol leta prej načrtovala novoletnega jedilnika. Vse je enkrat prvič. S preostalim ribezom sem naredila marmelado. Prišel je je ravno en kozarec. Za ozimnico. Za o-zim-nico.

Marmelada ni dočakala zime.

Ribezova marmelada (po receptu Davida Lebovitza)

Sestavine:

  • ribez
  • sladkor (količina odvisna od količine ribeza, če se pred kuho pripraviš z 1 : 1, ga ne bo zmanjkalo)
  • po želji špljuc1 kirša (češnjevega žganja), bojda ven potegne sadni okus ribeza

Postopek:

  • Ribez operi (Ribezovih jagod ni treba ločevati s pecljev. Jaz sem si malo otežila življenje.) in ga pretresi v lonec. Dolij toliko vode, da prekriva dno lonca.
  • Med mešanjem ribezove jagode kuhaj toliko časa, da postanejo mehke in dobijo uvel videz. Barva se bo iz živordeče spremenila v rozasto.
  • Kuhane jagode s pomočjo tlačilke/tolkača za krompir stlači skozi cedilo. Kar ostane na cedilu (semena in peclji), vrzi na kompost. (Btw, a ne bi bilo noro, ko bi biološke odpadke, ki jih v mestih ločeno mečemo stran, dobili kot zastonj kompost, kot to počnejo ponekod po svetu?)
  • Stehtaj precejeni ribezov pire. Kolikor tehta pire, toliko sladkorja rabiš.
  • V pečico postavi kozarce za vlaganje in pečico nastavi na 100 stopinj. V zamrzovalnik postavi čist krožnik. Na štedilnik daj vreti vodo v loncu, ki ti bo služil za pasteriziranje.
  • Ribezov pire in sladkor zmešaj in na srednji vročini med stalnim mešanjem kuhaj, dokler se sladkor ne raztopi.
  • Pusti, da zavre, in naj na polno, brez mešanja, vre 5 minut.
  • Zdaj naredi test, če je ribezova marmelada pripravljena. Iz zamrzovalnika vzameš ledenohladen krožnik in nanj kapneš žličko marmelade. Če lahko s prstom potegneš skoznjo in se bregova ne zapreta, je marmelada dovolj gosta, sicer jo kuhaj še 5 minut, takrat bo pa gotovo gotova. :)
  • Odstrani peno, če želiš (jaz je ne), in vmešaj kirš (jaz sem ga, domačega, sosedovega).
  • V vroče kozarce iz pečice nadevaj vročo marmelado. Kozarce zapri s pokrovčki, v katere si prej nalil malo močnega alkohola (žganja, lahko pa tudi lekarniškega). Žganje prižgi z vžigalnikom/vžigalico in pusti, da plamen ugasne. Če v pokrovčku ostane še kaj tekočine, jo odlij stran, potem pa s tako očiščenim pokrovom zapri kozarec marmelade. Vroče kozarce z marmelado postavi v lonec z vrelo vodo, gladina vode naj sega čez pokrovčke, in naj vrejo 10 minut. Lahko pa tudi kozarec postaviš na glavo in počakaš, da se ohladi, ampak potem marmelada ne bo pasterizirana. 
  • Jej namazano na kruhu, palačinkah, vmešano v jogurt, ali še bolje, v grški jogurt, po možnosti skupaj z nutello.
Print Friendly
  1. To je termin. Res. []

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>