Najin pikec pokec je bil star dve leti in imel je družinsko žurko, kot se spodobi. In rekel je, da bi torto Olafa iz Frozen (Ledeno kraljestvo). Pa sem sestavila načrt, naredila jagodno marmelado iz pečice, spekla tri torte (mens sano, vanilijevo-limonino, “funtno” torto iz New Best Recipe, v katero sem zamešala jagodne koščke iz pečice), skuhala kakavov preliv za mens sano, vanilijevo-limonin preliv za vanilijevo-limonino in naredila italijanski meringue, ki mi je služil za osnovo tako za jagodni kot tudi za čokoladni mousse. Hotela sem namreč narediti mousse brez jajčnih rumenjakov — ne zaradi kakšnih alergij na rumenjake ali česa podobnega, ampak preprosto zato, ker mi beljakov večkrat ostane kot rumenjakov in če lahko beljake porabim za čokoladni mousse, ki je še vedno čokoladnomoussovsko pregrešen, potem je to več kot dobro. Ko sem imela vse pečeno, ohlajeno, je mulček prišel iz vrtca in so se igrali s stricema, potem je šel spat, jaz in bratca/strica pa delat še kreme. Potem sta šla bratca spat, jaz pa sem do šestih zjutraj sestavljala in hladila in rezljala torto in delala fondant in se zafrkavala z Olafovimi rokami, ki so se kar naprej lomile. Ampak je uspel in bil je okusen in petnajst ljudi nas ga je skoraj vsega pojedlo takoj, samo nekaj kosov sem ga prihranila za nove prijatelje, ki naj bi prišli naslednji dan, pa je potem mulčica zbolela, tako da smo torto pojedli sami. 🙂
Jagodni džem iz pečice
To je taisti džem, ki sem ga omenila, ko sem rekla, da bi naslednjič za nutellino potico z jagodami naredila take jagode. In isti džem, ki je bil v hribčku ob hiški (poročni torti za prijatelja). Recept sem dobila tukaj in je bo-žan-ski. Hudičevo božanski! Če povem, da sem za Olafovo glavo porabila polovico teh jagod, ki sem jih zamešala v funtno torto, drugo polovico so pa v nekaj minutah pojedli Nejc, fotr in oba bratca, razen par žlic, ki sta jih nato pojedla mlajši bratec in sine skupaj z na mleku kuhanimi ovsenimi kosmiči in žlico nutelle, potem si lahko približno predstavljate, kako dober je.
Sestavine:
- 1 kg jagod
- 200 g sladkorja
- semena iz četrt stroka vanilije
Postopek:
- Pečico ogrej na 170 stopinj.
- Jagode umij in nareži na koščke (jaz sem jih rezala na osmine, v originalu so rezane na četrtine).
- V ognjevarni posodi jih zmešaj s sladkorjem in vanilijo.
- Peci jih na 170 stopinjah 1 uro (do uro pa pol, odvisno od tega, koliko soka jagode spustijo), vmes jih kdaj pa kdaj premešaj. Jagode so končane, ko se džem zgosti in je skoraj ves sok povrel. Proti koncu kuhanja ga je treba večkrat preveriti, ker se vsebnost vode tako zniža, da sladkor začne karamelizirati. Če malo sveeeetlosvetlorjavo skaramelizira, nič hudega, se pa lahko karamela hitro zažge.
To je bil prvi sadni mousse, ki sem ga kdaj naredila. In zdaj sem navdušena in moram eksperimentirati še z drugim sadjem in zaljubljena sem v italijanski meringue. Tudi tega sem naredila pol preveč (bi ga bilo pa najbrž ravno prav za normalno veliko okroglo torto, ki bi bila tudi na vrhu prekrita z moussom) in tudi tega so fotr in bratci hitro pomazali. 🙂 Recept sem dobila tule, odličen blog, čeprav najbrž za začetnike malo skop z informacijami, pa font, barva fonta in podlage so naravnost grozljivi, ampak na srečo se lepo sprinta. 😉
Sestavine:
- 500 g očiščenih jagod
- 200 g italijanskega meringuea
- 500 g sladke smetane
- 15 g želatine
- 10 g limoninega soka
Postopek:
- Očiščene jagode v mešalcu zmiksaj.
- 15 gramov želatine zmešaj z vodo po navodilih z vrečke. Pusti, da želatina nabrekne.
- Sladko smetano stepi.
- Nabreklo želatino v mikrovalovki segrej, da se stopi. (Ali pa jo segrej na ognju, saj je vseeno. :))
- V stopljeno želatino vlij limonin sok, to skupaj pa dodaj zmiksanim jagodam.
- Zmiksane jagode z želatino in limoninim sokom dodaj v italijanski meringue, s tehniko zgibanja zmešaj, nazadnje s tehniko zgibanja vmešaj še stepeno sladko smetano.
Čokoladni mousse brez rumenjakov
Sestavine:
- 400 g čokolade s 70 % kakava
- 400 g sladke smetane
- pb. 100 g italijanskega meringuea (pozabila stehtati, vsekakor sem ga dala manj kot v jagodni mousse)
Postopek:
- Čokolado nakoščkaj, smetano pa segrej skoraj do vretja.
- Vročo smetano zlij čez čokolado in počakaj nekaj minut, da se čokolada zaradi vročine strdi. Potem vse skupaj mešaj toliko časa, da dobiš enotno zmes. Ja, naredil si ganache. 😀
- Počakaj, da se ganache ohladi, nato pa s tehniko zgibanja dodaj italijanski meringue.
Tudi tale recept sem pobrala s prej omenjenega bloga z groznim fontom in tudi v tega sem se zaljubila. Lepo naraste, pečen biskvit je zelo lahek, pa diši po limonu. Blog se ne imenuje zastonj Čarovnija okusov in tag line ni zastonj profesionalno slaščičarstvo na tvojem domu. 😉 In ja, brez termometra za hrano ne bo šlo. 🙂
Sestavine:
- 5 jajc (oz. 300 g jajc)
- 4 rumenjaki (oz. 60 g rumenjakov)
- 300 g sladkorja
- 210 g moke
- 150 g škroba
- lupina dveh limon
- 1 strok vanilije
Postopek:
- Limonino lupinico naribaj.
- Pekač namaži z maslom in pomokaj.
- Semena vanilije postrgaj in dodaj naribani limoni.
- Pečico ogrej na 180 stopinj.
- V posodo daj za dva prsta vode in vodo segrej do vretja, potem pa ogenj zmanjšaj, da se para počasi dviga in da voda komaj vre.
- Jajca, rumenjake in sladkor na hitro zmešaj, potem pa posodo (kovinsko, da dobro prevaja toploto, ne plastične :)) postavi nad paro in med mešanjem segrej na 40 stopinj.
- Tako ogretim jajcem s sladkorjem hitro dodaj naribano limonino lupinico in postrgano vanilijo in vse dobro zmiksaj (zmiksajo se tako hitro, da je res čarovnija ;)), volumen se mora skoraj trikrat povečati.
- Moko in škrob z metlico zmešaj skupaj, potem pa s tehniko zgibanja dodaj narasli jajčni osnovi.
- Testo daj v pomokan pekač in torto peci na 180 stopinjah pb. 25 minut oz. dokler ni zobotrebec/nož, ki ga zapičiš v testo, čist. (Pri meni je trajalo 35 minut.)
Receptov za meringe je ogromno, ampak jaz sem seveda uporabila tistega s Čarovnije okusov. 😉
Sestavine:
- 400 g sladkorja
- 100 g vode
- 250 g beljakov (od pb. 5, 6 jajc)
- 100 g sladkorja
Postopek:
- V kozico daj 400 g sladkorja in 100 g vode in postavi na srednjo vročino.
- Beljake in 100 g sladkorja začni počasi miksati.
- Ko sirup doseže 114 stopinj C, povečaj hitrost mikserja na najvišjo, da dobiš sneg.
- Ko sirup doseže 121 stopinj C, ga odstavi z ognja in ga v taaankem curku med stalnim miksanjem vlivaj v beljake.
- Ko vkorporiraš ves sladkorni sirup, znižaj hitrost miksanja in pusti, da se miksa (če imaš ročni mikser, pa počasi miksaj :)), dokler se mešanica popolnoma ne ohladi. Pri meni je to trajalo kar kakih 20 minut.
- In zdaj najlepši del: zadeva se odlično zamrzne! Tako ni nobene potrebe po tem, da bi delal zadevo iz manj sestavin, ker tisto, česar ne porabiš, lahko zamrzneš, in ko boš zadevo rabil, se bo tako lepo odmrznila, kot da sploh nikoli ne bi bila zamrznjena. Preizkušeno! 🙂
Sirup za namočitev vanilijevo-limoninega biskvita:
Sestavine:
- 100 g vode
- 150 g sladkorja
- sok 1 limone
- semena 4 stroka vanilije
Postopek:
- Vse sestavine dobro zmešaj in zavri. Ohladi in z njimi med sestavljanjem torte namoči vanilijevo-limonin biskvit.
Sirup za namočitev čokoladnega biskvita:
Sestavine:
- 100 g vode
- 150 g sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu.
Postopek:
- Vse sestavine dobro zmešaj in zavri. Ohladi in z njimi med sestavljanjem torte namoči čokoladno testo.
V Olafovi glavi je bila funtna torta z jagodnim džemom, v zgornjem delu trupa in nogah je bila dvakrat prerezana mens sana, namočena s čokoladnim prelivom, nadevana s čokoladnim moussom in koščki banan, v spodnjem delu trupa pa je bil vanilijevo-limonin biskvit, namočen z vanilijevo-limoninim prelivom, nadevan z jagodnim moussom in narezanimi jagodami.
Fenomenalen Olaf!!!
Genialno! Pri nas tudi mali dve nori na Frozen in in ko sem jima pokazala Olafa torto, sta ostali brez besed, a z odprtimi usti, kar je pri nas redkost in nekaj posebnega. Dobra si! Lp,
Katja
Hvala obema! 🙂
Katja, lepo slišati, da je imel tortni Olaf tak učinek. 🙂
Pingback: Ena jagodna in ena bananina … tortica | Huferka
Pingback: Domači snickers | Huferka
Pingback: Olaf | Huferka