Zgibanje (folding)

Preden objavim recept za čokoladno torto, ki je igrala vlogo stojala za čevelj in roko, moram povedati še nekaj o tehniki zgibanja. Gre za zelo uporabno tehniko mešanja dveh krem (izraz uporabljam zelo ohlapno, tehnično sneg ali pa mascarpone ni ravno krema :) ), od katerih je ena zbita, druga pa rahla, pa bi radi ohranili rahlost tudi v sestavljeni kremi, testu ipd. Odkar sem se podučila o njej na blogu, ki sem ga enkrat že omenila, se mi je odprl cel svet receptov, tehniko uporabljam pri tortah, pri svojem super-ekstra-enostavnem receptu za čokoladni mousse, pri tiramisuju … skratka, povsod, kjer si želim lahne strukture. :)

sestavini:

  • gosta, kompaktna krema (npr. stopljena čokolada, maslena krema z rumenjaki, mascarpone …)
  • lahna, zračna krema (npr. stepena sladka smetana, trd sneg iz beljakov …)

postopek:

  • Četrtino lahne kreme vmešaj v gosto kremo, da gosta krema postane nekoliko rahlejša.
  • Nekoliko zrahljano gosto kremo nato flikni na lahno kremo (ali obratno, ampak prva varianta je bolj košer :) ).
  • S kuhalnico ali s plastično lopatico zareži v sredino obeh krem in eno polovico mešanice prevrni na drugo, kot prikazuje video.*
  • Obračaj posodo in ponavljaj postopek, dokler ne dobiš (dokaj) enotne rahle kreme. Bolje je, da kremi nista povsem zmešani (da se v črni čokoladni kremi denimo še vidjo beli laski stepene sladke smetane ali snega), kot da mešaš predolgo in izničiš učinek zgibanja.

* Tu sem delala neko čokoladno torto. Čokoladni del kreme sem pred posnetkom že zmešala z nekaj beljakove kreme, zato je plastična lopatka nekoliko zapacana s čokolado, pa tudi čokoladna krema sama ni več tako zbita.

Print Friendly

Komentarjev: 9

  1. Pingback: Čokoladna torta mens sana : Huferka

  2. Pingback: Blatna torta (mud cake) : Huferka

  3. Pingback: Tvorta (v njej pa torte opera, doboš in plazma) : Huferka

  4. Pingback: Popolna čokoladna torta : Huferka

  5. Pingback: Ponarejeni čokoladni mousse ali od tod od užitka v sedmih minutah : Huferka

  6. Pingback: Dr. Filomena » Tiramisu (ker je preprosto najboljše)

  7. Pingback: Olaf, jagodna marmelada iz pečice, jagodni mousse, čokoladni mousse in vanilijevo-limonino tortno testo | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>