Ponarejeni čokoladni mousse ali od tod do užitka v sedmih minutah

So ljudje, ki prisegajo na limonine sladice. In so ljudje, ki prisegajo na čokoladne.

Konec prejšnjega leta me je življenje radodarno obsipalo z limonami. Medtem ko sem tuhtala, ali naj iz njih naredim pregovorno limonado ali rajši nežno limonino kremo, je minil december. Nikoli prej še nisem bila tako hvaležna za besedno zvezo veseli december in kar ta prinese s sabo. Predvsem: kuhano vino in veselo druščino, ki me je ob večerih odvračala od razmišljanja o limonah. Potem sem prejšnji teden le prišla k sebi. Sodim v drugo kategorijo. K tistim, ki prisegamo na čokoladno sladice. Zato sem življenju rekla hvala za lekcijo, limone pa kar obdrži, in sem naredila svoj čokoladni mousse.

Kakšni dve leti in pol nazaj se mi je zahotelo rahle čokoladne pene, torej moussa. Ampak pravi mousse, ki je sicer narejen relativno hitro, potrebuje najmanj 4 ure v hladilniku, da dobi penasto strukturo. Meni pa se ni dalo tako dolgo čakati. V pravem moussu so jajca in sladka smetana. Za penavost poskrbita sladka smetana in do snega stepeni beljak. Za strukturo pa rumenjak. Khm. Ko bi lahko s čim nadomestila čvrstost, ki jo da jajce, in ohranila zrak v sladki smetani … in takrat se mi je posvetilo. Maskarpone. Maskarpone je namreč sir iz … sladke smetane. Torej je v svojem bistvu zgoščena, _čvrsta_ sladka smetana.

Tako je nastal spodnji recept za, Aličini želvji juhi na čast, ponarejeni čokoladni mousse. Tak, ki se obnaša ravno obratno od pravega. Če ima pravi po urah v hladilniku ravno pravo strukturo, moj ponarejeni mousse v hladilnku postane trd in potrebuje pol ure na sobni temperaturi, da je spet lepo penast. In če je na pravega treba čakati najmanj 4 ure, je moj ponarejeni mousse takoj pripravljen za použitje. Kar pomeni, da se lepo prileže tisti šabloni tipa ste po službi utrujeni in nimate časa, da bi ure in ure stali za štedilnikom? naš čokoladni mousse vas odreši muk! vam je zadišalo nekaj sladkega, pa ne morete strpeti niti pol ure več? naš čokoladni mousse vas odreši muk! so prišli nenajavljeni gostje ali pa je vaš otrok iz šole pripeljal prijatelje? z našim čokoladnim moussom na svojem repertoarju sladic boste postali popoln gospodinjec! in tudi *vstavi situaciji ustrezno* vam bodo hvaležni!

Dobro, morda mousse na splošno ni najboljša stvar po mehko kuhanem jajcu ;), ampak je pa tale res tako dober, da je po vsakem nakupovanju v mojem hladilniku vedno vsaj ena posodica maskarponeja. Za vsak slučaj.

Ponarejeni čokoladni mousse

čas priprave: 7 minut

zadošča za: največ 5 oseb

zahtevnost: nadpreprosto

sestavine:

  • 350 g temne čokolade s 70 % kakava (ko je nastal recept, je bilo to 250 g jedilne in 80 g 70-odstotne čokolade, kar je bilo takrat v shrambi)
  • 80 g masla (uspe tudi z manj)
  • 250 g maskarponeja
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 vanilijev sladkor (neobvezno)
  • 1 kremfix (neobvezno)

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Čokolado nadrobi na koščke, dodaj ji maslo in oboje za minuto postavi v mikrovalovko.
  • Medtem (skupaj z vanilijevim sladkorjem in kremfixom) stepi sladko smetano.
  • Stopljeno čokolado in maslo premešaj, da dobiš enakomerno čokoladno zmes.
  • Čokoladni zmesi dodaj maskarpone in vse skupaj zmiksaj samo toliko, da so vse sestavine združene.
  • S tehniko zgibanja čokoladno-maskarponejevi kremi dodaj stepeno sladko smetano.
  • Nadevaj v kozarce in dober tek!
Print Friendly, PDF & Email

16 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Ponarejeni čokoladni mousse ali od tod od užitka v sedmih minutah : Huferka -- Topsy.com

  2. Heeej, veš kako sem te pogrešala! Je minilo tooooliko časa od tvoje zadnje objave. 😛 Mmmm in tale mousse zgleda slastno! Se mi ob njem slikajo višnje. 😀

  3. Ooo, Primorka, to je pa lepo slišati! 😀 Višnje pa sladka smetana … pa prepraženi lešniki. Potem pa še kakšen brownie notri vtakneš, pa imaš skoraj razstavljeno torto! 😉

  4. Danes probal. Odlično, sam je za vsaj 6 ljudi:) kr velik tega rata. Pa mi smo bolj sladkosnedi, bomo naslednjic z mlecno cokolado:)

  5. Jaz sem prvič vzela samo jedilno čokolado in je izpadlo odlično. Največje presenečenje: ko kremo vso trdo vzameš iz hladilnika (nismo zmazali, je odlčno preveč za 2O+3o za posladek po obroku) je potem, ko se malo ogreje, spet taka, kot je bila. Kapo dol, tole je nadsuper.

  6. Reklama za mousse je kot bi jo napisal Don Draper
    (Mad men).
    Od sedaj bom tudi jaz kupovala 1 mascarpone za vsak slucaj.
    Bozansko je in tako zelo hitro. Prava instant razlicica.
    Za vse, ki se v nedeljo radi posladkajo po kosilu ampak ne vstajajo ob osmih zjutraj.
    A.

  7. Pingback: Tatjanine hude torte : Huferka

  8. Pingback: My Homepage

  9. Pingback: Buy Facebook Fans

  10. Pingback: Landscape Gardeners London

  11. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *