Sirovi štruklji s špinačo, parmezanom in posušenimi paradižnički

Tele štruklje sem naredila že nekajkrat. In vsakič zraven oham in aham. Pa če jih skuham v kropu ali spečem, zalite s kislo smetano, v pečici. Slednja različica je Nejcu ljubša. Nejc sicer ni nek ljubitelj štrukljev, mene pa včasih zgrabi taka zdolgočasenost nad krompirji, testenimi, riži, stročnicami, ješpreni, bučkami ipd., da moram jesti nekaj teksturno drugačnega za prilogo/glavno jed. In tako sem nekajkrat naredila sirove štruklje za prilogo, jaz sem ohala in ahala, minister Gregor pa nič. In sem si rekla, oh, tole moram spremeniti, dosti imam krompirjev, testenin, rižev, stročnic, ješprenov, bučk ipd. Pa sem v skuto zamešala špinačo, parmezan in posušene paradižničke. In zadela terno. Zdaj ohava in ahava oba.

Prvič sem štruklje delala lani, pehtranove, po receptu legitimne Urše. Vlekla sem testo do papirnate prosojnosti, bili so oh in ah dobri, kot sta potrdila tudi Mojca in Boštjan, ampak so potem reprizo doživeli samo še enkrat. Enostavno nimam več toliko časa, da bi lahko za neko torkovsko kosilo delala vlečeno testo, štrukljem se pa vseeno nisem hotela odpovedati. Pa sem si šla malo brat, če lahko zanje uporabim kupljeno vlečeno testo. In sem ugotovila, da ga lahko. Testiranje z eno, dvema in tremi plastmi kupljenega vlečenega testa je pokazalo, da v okusu ni nobene razlike (resno, nobene, potrjujeta obe babici in en dedek, ki so bili v času testiranja na kosilu), mi je pa po velikosti najbolj všeč tak štrukelj, kot pride iz dveh plasti testa, tako da največkrat delam take. In najboljše pri vsem skupaj je, da so tako s kupljenim testom štruklji pripravljeni v 10, 15 minutah, potem pa se samo kuhajo v kropu pol ure ali pečejo v pečici 50 minut. Navadno pripravim tri štruklje (enega pojemo vsi trije), pa jemo štruklje tri dni zapored, en dan v kropu, dva dneva iz pečice, ali pa odvečna dva, tesno zavita v folijo za živila, zamrznem in ju dam dan prej iz zamrzovalnika v hladilnik, da se imata čas odtajat, preden ju skuham ali spečem.

Sirovi štruklji s špinačo, parmezanom in posušenimi paradižnički

Sestavine:

  • 250 g sirarske skute (čeprav so mi ljubši s skuto skuto, ampak sem imela samo ricotto, torej sirarsko skuto, doma)
  • 2 veliki žlici kisle smetane
  • 70 g sveže naribanega parmezana
  • 2 jajci
  • ščep soli
  • pol žličke mletega pimenta
  • pol žličke mletega muškatnega oreška
  • 25 g masla
  • 2 stroka česna
  • 300 g zamrznjene špinače
  • ščep soli
  • ščep mletega muškatnega oreška
  • 200 g posušenih, v olje namočenih paradižničkov
  • 1 zavitek razvaljanega vlečenega testa v lističih (6 lističev = 3 štruklji, če je zavitek s 4, še vedno lahko narediš 3 štruklje, samo da bo le eden od teh imel 2 lističa za testo :))
  • krušne drobtine za posip po prtiču
  • ZA PEČENE V PEČICI: 1 kg kisle smetane

Postopek:

  • V velik lonec natoči vodo in vodo z nekaj soli zavri.
  • Skuto, kislo smetano, parmezan, sol, muškat in piment zmešaj.
  • Česen nasekljaj.
  • Maslo stopi v posodici, rahlo prepraži česen, dodaj špinačo, ko se malo odtaja, pa še muškatni orešček in sol. Kuhaj, dokler vsa voda ne povre.
  • Paradižničke nareži na velikost rozin.
  • Skutni mešanici dodaj kuhano špinačo in narezane paradižničke.
  • Kuhinjsko krpo zmoči pod vodo in jo dobro ožemi. Razprostri jo po pultu
  • Na vlažno krpo postavi en list vlečenega testa, ga polij z vodo in vodo z roko premaži po vsem listu testa. Zdaj list testa prekrij še z enim listom testa in ponovi vajo s premazovanjem z vodo. Vračaš namreč vlago testu, ki je dostikrat delno predpečeno, da postane spet mehko.
  • Zdaj testo premaži s tretjino nadeva, 1 četrtino testa pa pusti nepremazano, da ne bo fila uhajala ob zavijanju. Glej slike spodaj.
  • Najprej zavihaj robove testa čez filo, potem pa vse skupaj s pomočjo prtiča zavij v rolado.
  • Tako zavit štrukelj prestavi na prav tako vlažen prtič, ki pa si ga prej posul z drobtinami. Ta korak sem spustila, ker sem bila lačna in sem nanj pozabila :), pa se na srečo štrukelj ni prilepil na prtiček, ko sem ga vzela ven iz kropa … ampak nimam vedno te sreče, drobtine pa tako zoprnost preprečijo. Štrukelj zavij v prtiček in vse skupaj na treh mestih poveži z vrvico, kot prikazujejo slike.
  • Štrukelj v prtičku postavi v krop in kuhaj 30 minut.
  • Kuhan štrukelj prestavi iz kropa, prereži vrvice, in ga previdno odvij.
  • Nareži ga na pb. 1,5 cm debele kose in še vroče postrezi. Mimogrede, če štrukelj režeš, kot bi rezal sir, je razcefrano razrezan, če pa ga režeš tako, kot bi rezal kruh, so robovi gladki. Se vidi tudi na slikah spodaj.

Za pečene v pečici pa:

  • Vse do zavijanja štruklja ostane enako kot zgoraj, le da štruklja ne poviješ v prtiček, ampak ga prestaviš v pekač. Slike spodaj prikazujejo še, kako sem štruklja, ki ju nismo pojedli prvi dan, zavila v folijo, preden sem ju preložila (prevalila bi bil primernejši izraz) na desko in ju shranila v hladilniku. Lahko jih pa, tako zavite, shraniš tudi v zamrzovalnik. Če jih zaviješ v prozorno folijo za živila, ga menda lahko v njej tudi kuhaš, ampak tega pa še nisem preizkusila. 🙂
  • Kilo kisle smetane premešaš, da je čimbolj tekoča, in jo preliješ čez štrukelj v pekaču (dva štruklja, kot kažejo slike).
  • Pečeš na 180 stopinj 50 minut.
Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  1. Pingback: Sirn’ca, fiete, skutni namaz s postrvijo in kobariški štruklji | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *