Čokoladni piškoti

Tile piškoti so fantastični, ne samo zaradi okusa in hrustljavosti (spekla sva jih z malim včeraj, v nedeljo, danes ni več nobenega. Zvečer sta resda prišla na obisk še prijatelja, ampak sta bila naravnost s kosila v restavraciji, kjer sta se na polno nabutala … pa vseeno nista mogla nehati jesti teh piškotov. :)), ampak predvsem zato, ker testo ne potrebuje ohlajevanja v hladilniku. Eden od razlogov, zakaj se redko spravim na piškote, je tudi ta, da se mi, ko sem sredi pekarskoustvarjalne vročice, res ne da dve uri čakati, da lahko nadaljujem s peko. In pri teh piškotih čakanja ni.

Hufnej postaja moj nepogrešljivi pomočnik v kuhinji. Lepo zalaufa kitchen aid, ga drži, “da ne bi zletel s pulta” (kar mimogrede prepreči tudi, da bi vmes prstki kaj raziskovali vrteče metlice), z vso resnostjo meče sestavine noter, se zadrži in ne poliže metlic, enkrat ko je dodano surovo jajce … Edino, česar se ne moreva zmeniti, je, da bi počasi dodajal moko/jajca/pecilni. Vse strese noter tako hitro, da nimam časa niti odpreti fotiča. Tile piškoti so bili v resnici najin skupen trud, tudi če slike tega ne odražajo. Sploh izrezovanje z modelčki je bilo čisto v njegovi domeni, jaz sem pa izrezane piškote z nožem dvigovala z mize in jih postavljala na pekipapir. In danes, ko sva se lotila še bele variante takih hitrih piškotov, je testo tudi valjal. Ne vem, kdo je bil bolj ponosen, on ali jaz. 😉

Čokoladni piškoti (po tem receptu)

Sestavine (zadošča za 2 do 3 pekače piškotov, odvisno od tega, kako daleč vsaksebi jih postaviš):

  • 140 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke suhe vanilije ali 1/2 postrganega stroka vanilije
  • 1/2 žličke soli
  • slaba 1/2 žličke pecilnega praška
  • 40 g kakava v prahu
  • 220 g moke (190 g, če piškotov ne narediš takoj, ampak daš testo za čez noč v hladilnik. Samo potem zgrešiš vso poanto teh piškotov, namreč, da so lahko narejeni takoj.)

Postopek:

  • Pečico ogrej na 185 stopinj C.
  • Maslo in sladkor penasto vmešaj.
  • Dodaj vanilijo in jajce in vse skupaj dobro zmiksaj.
  • Dodaj sol in pecilni prašek in spet vse skupaj dobro zmiksaj.
  • Vmešaj kakav v prahu. (Pri mešalcu metlice za stepanje zamenjaj s tistimi za gnetenje testa.)
  • Vmešaj polovičko moke, potem pa še drugo polovičko moke.
  • Testo malo pregneti še na roke, potem pa ga razvaljaj na pb. 3 mm debelo na rahlo pomokani površini. (Z malim sva naredila piškote različnih debelin, od 1 mm do 3, najtanjši so bili najbolj hrustljavi, kakopak, in meni tudi najljubši.)
  • Z modelčki za piškote izreži iz njega piškote, ki jih postaviš na s peki papirjem obložen pekač.
  • Peci v pečici na 185 stopinjah, in sicer 6 minut in pol. (Nastaviš si uro na šest minut, pa ne skočiš takoj, ko zazvoni.)
  • Preostanke testa lahko ponovno pregneteš in razvaljaš in ponoviš vajo z izrezovanjem piškotov. Če testo razpoka med valjanjem, ga enostavno kakšno minutko gneti in spet bo postalo voljno.
  • Georganne, od katere sem pobrala recept, pravi med drugim tudi, da lahko piškote, ki jih pustiš v pečici predolgo, zdrobiš in uporabiš kot čokoladno testo za pito, da lahko, če namesto 190/220 g moke dodaš le 130 g moke, testo pečeš v pravokotnem, 20 x 20 cm pekaču, in v 25 minutah dobiš ven rjavkote, torej, brownije.
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  1. Ful fajn recept. Sem imela v eni uri narejeno maso, narejene piškote pa še spečene 🙂
    Res fino k ni treba čakat par ur na test.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *