Rižota s piščancem in pehtranom

Zadnjič se mi je zahotelo smetanovo-pehtranovega okusa, s katerim sem razdevičila obiskovanje Favole v študentskih letih. In sem pobrskala po shrambi in hladilniku in scomprala tale recept, ki nama je bil obema tako všeč, da sem ga v enem tednu pripravila trikrat. In glede na to, da Nejc pravi, da bojda ne mara pehtranove potice … zaradi pehtrana …, to nekaj pomeni.

Postopek je praktično enak kot pri kremni gobovi rižoti, samo vino sem opustila. Malček se izogibam alkoholu (in suhomesnatim izdelkom in plemenitim sirom in sploh vsem gurmanskostim, saj ne, da se pritožujem ;)), ampak če ti paše, lahko dodaš še pol kozarca belega vina, enako kot pri kremni gobovi rižoti.

Rižota s piščancem in pehtranom

Zahtevnost: enostavno.

Čas priprave: približno 25 minut.

Zadošča za: dva lakotnika.

Sestavine:

  • 1 strok česna
  • 1 manjša čebula
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 g na koščke narezanega piščančjega mesa
  • 150 g riža za rižoto (jaz sem uporabila arborio)
  • 1 jušna zelenjavna kocka + vroča voda po potrebi/zelenjavna jušna osnova (kakšne pol litra tekočine)
  • 200 ml sladke smetane
  • pol žlice posušenega pehtrana
  • 25 g masla
  • 30 gramov sveže naribanega parmezana

 

Postopek:

  • Na srednjem ognju pb. 2 minuti na olivnem olju praži narezana česen in čebulo. 
  • Dodaj nakockano piščančje meso in vse skupaj peci 2 minuti, občasno premešaj, toliko, da meso nekoliko zakrkne.
  • Dodaj riž in vse skupaj premešaj, kuhaj 2 minuti, da riž postekleni.
  • Na riž stri jušno zelenjavno kocko in vse skupaj zalij z zajemalko vroče vode. Ko se voda pokuha, dodaj novo zajemalko vroče vode, vse skupaj dobro premešaj in tako ponavljaj, dokler riž ni skoraj kuhan (pri meni je to vzelo 12 minut in vsega skupaj kakšne 4 zajemalke vode, odvisno je seveda vse skupaj od vrste riža.) Skoraj kuhan pomeni, da je, ko pregrizneš eno riževo zrno, v središču še mala trda pikica, ki se mora še skuhati, preostanek zrna pa je že mehak.
  • Zdaj dodaj sladko smetano in pehtran, premešaj in vse skupaj kuhaj še kakšno minutko ali dve, toliko, da se riž do konca skuha.
  • Odstavi z ognja, dodaj parmezan in kocko masla in vse skupaj hitro hitro mešaj pol minute, da dobiš lepo kremasto rižoto.

Pehtranova kremna rižota

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Čestitam 😉
    Drugače tudi sama nisem največja oboževalka pehtrana, ampak tole bi pa mogoče vseeno poskusila.

  2. Majci, sej ne morem verjet. Iscem recept po googlu, kaj bi naredila s pehtranom in me vrze na tvoj blog :))))))

    Recept se slisi mljask 🙂 bomo sprobali.

    PS Tudi David pravi, da ne je prehtrnove potice, upam, da to bo. Meni je naravnosti zakon okus pehtrana.

    lp Teja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *