Bučni pire

Bučni pire je izredno koristna stvar za celo vrsto bučnih receptov. Tisti, ki radi kaj pokukate na tuje kuharske bloge, veste, da ga čez lužo kupijo že kar pripravljenega v konzervi. Ampak čeprav ga pri nas ne prodajajo, vsaj kolikor je meni znano, ni za obupat. Pire je izredno enostavno narediti in od pireja naprej so možnosti neskončne. 🙂 Tule na blogu se bodo znašle bučna juha, bučno-puranov čili in bučno-čebulni kruh. Pa še kaj, kar bo narejeno iz najnovejšega bučnega pireja.

Ravnokar se mi namreč v pečici peče zadnja tretjina buče velikanke, ki se bo spremenila v bučni pire. Pa komaj sem dobro poskusila nekaj bučnih receptov! In še nekaj jih lahko bom, ampak k nobenemu se ne bom mogla vrniti, ker bo buče prej konec. Smrk. Se pa zdaj že veselim naslednje jeseni, ko bo tudi na najinem vrtu, upam, zrasla kakšna buča, in bom lahko poskusila še kakšnega iz množice receptov moje nove najljubše zelenjave.

Bučni pire (po temle receptu)

Zahtevnost: ekstra simpl

Čas priprave: če greš od začetka, toliko, kot rabiš, da bučo spraviš v dovolj velike kose, sicer 10 sekund, da bučo spraviš na pladenj, potem pa še pb. eno uro v pečici, pa maks 5 minut za miks 🙂

Zadošča za: odvisno od velikosti buče 🙂

Sestavine:

  • na večje kose narezana buča (lahko take, kot so na sliki, ali pa polovičke takih, kot so na sliki)
  • po potrebi nekaj žlic vode

Režnji buče za vrati pečice.

Postopek:

  • Pečico ogrej na 170 stopinj C.
  • Režnje buče postavi v pekač in peci v pečici pb. 50 minut. (Moja prva runda, ki jo vidite na sliki, se je pekla malo dlje, eno uro in še nekaj, moja druga pa točno 50, ker sem naredila pol manjše kose.) Buča je pečena, ko lahko vanjo zasadiš nož in gre ta brez težav skoznjo vse do lupine (ali tudi čez).
  • Počakaj, da se buča toliko ohladi, da lahko rokuješ z njo. Lahko pa tudi počakaš, da se čisto ohladi, ni panike. Zdaj odreži olupke in notranji del, kjer so nitke (če tega nisi storil že prej).
  • Pečeno bučo nareži na kose, ki gredo z lahkoto v mikser, in miksaj, dokler niso vsi kosi zmleti. Če se zatika, lahko dodaš nekaj žlic vode.
  • To je vse. 🙂 Recepti ena a s črtico — kot je govorila Aljina babica za nadodlične stvari –, narejeni iz bučnega pireja, pridejo kmalu.
  • Aja, bučni pire lahko nadevaš v kozarce za vlaganje, ga tesno zapreš in hraniš v hladilniku. Ko je tak kozarec enkrat odprt, ga moraš porabiti v roku dveh dni, zaprt kozarec pa preizkušeno zdrži v hladilniku en teden. Morda bi pasteriziran zdržal kaj dlje, ampak tega še nisem poskusila, sva bila preveč zasedena z jedenjem vsega bučnega. 😉

Bučni pire (in primer velikosti bučnega kosa, preden ga je rezilo dobilo v zobe).

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  1. Pingback: Začinjeni bučni sirup in pampkinspajslate ali bela kava s prav tem sirupom : Huferka

  2. Pingback: Bučna juha : Huferka

  3. Pingback: Cukermajster » Bučna rolada

  4. Pingback: Bučni mafini s cimetovo kremo | Zdrave slaščice

  5. Pingback: CukermajsterBučni čizkejk z ingverjem - Cukermajster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *