Začinjeni bučni sirup in pampkinspajslate ali bela kava s prav tem sirupom

Jesen je sezona buč, očitno, heh, in blogosfera s starbucksi na vsakem koraku gori od navdušenja nad njihovim pumpkin spice latte. Priznanje: nisem kavopivka in ne maram mafinov. Mafini sicer nimajo veze s to objavo, ampak če že priznavam stvari … No, da pojasnim: rada imam okus kave, ampak se nikoli nisem navlekla na jutranje pitje kave (še sreča, ker po njej postanem zaspana :P). Nekajkrat na leto mi kava zapaše in takrat jo pač pijem. Plus, obožujem kavne sladice, jasno. In ko pomislim na kavo, se spomnim na najboljšo kavo, kar sem jih kdaj pila, espresso v bolonjski kavarnici iz na licu mesta zmletih zrn kave jamaica blue mountain, ki sem jo po pitju še eno uro (1 uro!) čutila v ustih in jo prenašala po večerni Bologni.

In tudi ni čisto res, da ne maram mafinov. Ne maram prevelikih, suhih, neokusnih kep testa, ki sem jih tolikokrat morala jesti med faksom, ko sem študirala v NUK-u in nisem imela časa iti ven na kosilo, ker bi mi vmes kdo zasedel sedež, tako da sem lahko samo tekla dol v njihovo kavarno, kjer jim je največkrat že vsega zmanjkalo in so imeli samo še en velik mafin z nekaj osamljenimi koščki čokolade. Vmes sem jedla že tudi božanske mafine, rahle, manjše, čokoladne eksplozije, ki jih je spekla moja sestra. Ampak očitno jih še ni spekla dovoljkrat, da bi lahko rekla, da maram mafine (Aljonka, wink wink, nudge nudge). Niti še ne, da bi rekla, da ne čutim tako ali drugače do njih. Preveč suhih, ogromnih kep testa, ne samo NUK-ovih, je šlo skozi mene. :mrgreen:

(Apdejt: tehtnica se preveša na stran mafinov. :))

Ampak tale bela kava je tako pregrešno dobra, da bi jo človek pil vsak dan. Je bolj kavni napitek kot kava. Kavni koktelj. A to obstaja? Očitno ja. 🙂

Mimogrede, za sirup rabiš res malo bučnega pireja. Nejc se je čudil, zakaj ga sploh dajem noter, če ga je tako malo. Odkrivam, da je buča res kot jajca. Če jih daš v palačinke, torto, slano testo, čokoladno kremo, quiche, karkoli pač že, zadeva ne bo imela okusa po jajcih, bodo pa jajca vse okuse povezala skupaj in naredila boljše in bogatejše. In nekako tako se obnaša buča. Vezni člen, ki stvari ponese okus ali dva višje.

Začinjeni bučni sirup (po temle receptu)

Zahtevnost: zelo preprosto

Čas priprave: 15 minut

Zadošča za: pol steklenice (glej sliko spodaj) in najmanj kakih 30 belih kav

Sestavine:

  • 330 g vode
  • 300 g sladkorja
  • 4 cimetove palčke (menda lahko tudi žlica mletega cimeta, ampak potem je vse skupaj bolj gostljato in manj gladko)
  • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 1 čajna žlička mletega muškatnega oreška
  • 3 žlice bučnega pireja

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Vodo in sladkor postavi v posodo in na ogenj na srednjo vročino. Premešaj in kuhaj, dokler se sladkor popolnoma ne stopi (vmes mu sem in tja lahko malo pomagaš in ga premešaš).
  • Zdaj v sladkorni sirup vmešaj vse preostale sestavine in kuhaj 6 minut, pri tem pazi, da sirup ne zavre.
  • Skozi gosto cedilo sirup pretoči v steklenico (ali kozarec za vlaganje), ko se ohladi, ga shrani v hladilnik. Zadeva zdrži 2 tedna v hladilniku.

Bučno-kavni koktelj ali Pumpkinspajslate ali Bela kava z začinjenim bučnim sirupom ali Jesen v šalci (za razmerja sem se zatekla semle)

Zahtevnost: zelo preprosto

Čas priprave: ko imaš kavo skuhano, mleko ogreto in smetano stepeno, maksimalno 2 minuti, sicer pa, ne vem, 7 minut? tamo negdje

Zadošča za: 1 osebo

Sestavine:

  • pol kavne skodelice močne vroče kave (espressa, če imaš kafetjero, velikost skodelice si oglej na slikah spodaj)
  • 1 kavna skodelica in pol vročega mleka
  • 2 zvrhani žlici (ne žlički!) bučnega sirupa
  • 2 do 3 žlice stepene sladke smetane

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Skuhaj močno turško kavo oz. kavo v kafetjeri oz. zavri vodo in vanjo vmešaj dvakrat toliko kave, kot je za količino vode priporočeno.
  • Mleko segrej do vrenja (ali segrej do pare v mikrovalovki).
  • Sladko smetano stepi (oz. uporabi smetano pod pritiskom).
  • V najljubši, najlepši, najdomačnostni šalci zmešaj kavo, mleko in sirup (ne rabiš dodajati sladkorja, je že sirup dovolj sladek). Premešaj in dodaj dve (do tri) kepici, no, žlici stepene sladke smetane.
  • Menda lahko posuješ zadevo s cimetom ali jo preliješ s karamelno omako, ampak midva sva jo samo dobro zmešala s kavo, da se je na vrhu nabrala nežna, gosta pena, in uživala v toplih jesenskih okusih.

In stepena sladka smetana, ki se topi v nežno peno.

Namigci (heh ;)):

  • Sladko smetano stepi v posodi, ki jo lahko tesno zapreš s pokrovom. Tako ti je ni treba vsak dan posebej stepati, ko hočeš to kavo. (Če seveda itak ne kupiš smetane pod pritiskom.)
  • Če si zjutraj kot Nejc rad kavo vzameš za s sabo, lahko skuhaš več kave in jo daš v hladilnik. Zjutraj potem samo namešaš prave količine vseh sestavin (razen smetane, če pa smetana ni stepena in se ti zjutraj reees ne da tega delati, menda lahko vliješ tudi smetano kot tako … samo potem nimaš tiste fine, goste, nežne pene … in ne vem, kako lahko živiš brez tiste fine, goste, nežne pene, ampak če si Nejc, se očitno da ;)) v skodelici, zadevo postaviš v mikrovalovko in segreješ, potem pa pretočiš v svoj prenosni lonček.
  • I got nothing. Samo ko sem že napisala namigciiiii in ne namigcaaaa, sem morala dopisati še tretjo alinejo. Ne, popravljanje naslova NI opcija. :mrgreen: Zdaj pa le v kuhinjo in si privošči jesen v šalci. Ne bo ti žal, obljubim. 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Pingback: Bučni pire : Huferka

  2. Pingback: Slani bučni mafini s sirom : Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *