Domača nutella (lešnikovo-kakavov namaz) v štirih/petih različicah in recept za kondenzirano mleko

Pridejo taki dnevi, dnevi žalovanja in skrbi, ko se ne zdi prav pisati o veselih trenutkih in čokoladi. In potem pridejo bolečine, zaradi katerih človek nenadoma pristane v bolnišnici in na operacijski mizi. In takrat se še globlje zave, kako krhki smo in kako lepo je življenje. Še enkrat in napol javno moram reči hvala zdravnicam, kirurgu in sestram (oz. medicinskim tehnicam, kot je pisalo na njihovih značkah :)) Splošne bolnišnice Novo mesto, tako za strokovno pomoč kot  za neverjetno prijaznost in skrb, ki ste mi jo, tujki, izkazovali. Pa preden me zanese predaleč ;), človek, torej jaz :P, se tudi ponovno zave, da je treba življenje zajemati z veliko žlico. In kaj je bolj dekadentnega od štirih domačih nutell, ki se jih, pripravno, da zajemati z žlico? Dobro, pet domačih nutel, ampak …

Vse se je začelo s pomaganjem pri torti za @spetra(/- a, + o ;)). Rekla je, da ima rada lešnike in čokolado in jaz ne bi bila jaz, če ne bi vzela tega kot iztočnico za domačo nutello. Potem je @nejcd tvitnil, da sem naredila domačo nutello. In @tetapoli se je oglasila, da pridejo poskusit. Ta prvi recept je bil kar tako, na oko, @tetapoli mi je posredovala tale recept Davida Lebovitza, sama pa sem zbrskala še tri druge. In smo tako kakšen teden kasneje @drfilomena, #pengomena (ta sicer kasneje in le posredno :)), @tetapoli in jazst imeli testiranje več receptov za domačo nutello (ki se uradno imenuje lešnikovo-kakavov namaz, kot nas je kasneje podučil @davey007).

Po tistem testiranju je bilo testiranj še več, nutelle so poskusili in o njih podali svoje izvedensko mnenje še moj najdražji možiček :P, sestra, mami, prijateljica in njena štiriletna hčerka, prijatelj stepar, @th0r in @allina_. In tule so rezultati v številkah:

nutella_razpredelnica

Med prvim in drugim receptom je bilo torej kar na tesno (drugi je bil slajši od prvega), 3. recept pa je bil vsem prepričljivo najmanj všeč. Ampak nutelle ali lešnikovo-kakavovi namazi so bile v resnici precej različne med seboj, tako da so moji dragi pokuševalci podajali tudi svoja opisna mnenja, ki jih boste lahko prebrali pri vsakem receptu posebej. Za menoj! 😉

Nutella, recept št. 1 (nekoliko prirejeno po Davidu Lebovitzu)

sestavine:

  • 200 g lešnikov
  • 150 g mleka
  • 120 g kondenziranega mleka (recept zanj najdete spodaj :))
  • 2 žlici medu
  • ščepec soli
  • 170 g čokolade s 70 % kakava
  • 140 g mlečne čokolade

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Lešnike praži pri 180 stopinjah C 10 do 15 minut, vmes jih dvakrat premešaj. Pripravljeni so, ko so zlatorjavi, če so rjavorjavi, si šel predaleč. 😉
  • Obe vrsti mleka, med in sol segrevaj samo toliko, da začne vreti.
  • Obe čokoladi stopi (lahko ju daš v eno kovinsko posodo, ki jo položiš na drugo z vrelo vodo, in mešaš čokolado, da se stopi nad paro, lahko pa jo flikneš v mikrovalovko za 10 sekund, premešaš, še enkrat flikneš za 10 sekund, še enkrat premešaš in navadno še zadnjič flikneš notri za 10 sekund — več kot 10 sekund hkrati čokolade ne mikrovaloviziraj, ker se lahko zažge).
  • Prepražene lešnike zavij v kuhinjsko krpo in jih toliko časa gneti, da z večine odpade tanka lupinica. Ne sekiraj se, nekateri se bodo lupinice trdovratno oklepali.
  • Še vroče lešnike daj v multipraktik/blender in miksaj toliko časa, da dobiš lešnikovo maslo. Najprej bo lešnike raztrančiralo na kose, potem koščke, potem skoraj prah (odvisno od zmogljivosti multipraktika), potem se bo začelo ven spuščati olje, kar se bo videlo v tem, da bodo mleti lešniki postali nekoliko vlažni in bodo spominjali na moker pesek, nazadnje pa se bo vse skupaj spremenilo v lešnikovo maslo. Za nutello ga lahko miksaš še kakih 5 minut, da postane čimbolj tekoče. Ne sekiraj se, če ne bo povsem gladko. Industrijski stroji, s katerimi pridelujejo lešnikovo-kakavove namaze, lešnike vrtijo po 20 ur in več! Jaz svojega Benderja ne nameravam mučiti toliko časa. 😉 Vedno sicer lahko poskusiš pretlačiti maslo skozi gazo ali gosto cedilo, da se znebiš kakšnega večjega delca.
  • Mletim lešnikom dodaj čokolado, zmiksaj, nato dodaj še mlečno mešanico in miksaj, dokler ni vse dobro zmešano. (Ko kondenzirano mleko miksaš, se zgodi nekaj zanimivega: kar je prej videti zelo tekoče, se spremeni v gostejši namaz. Da je za to krivo prav kondenzirano mleko in ne katera od drugih sestavin v mlečni mešanici iz tega recepta, se je potrdilo pri receptu št. 3.)

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

OPISNA OCENA POKUŠEVALCEV: smetanast, moussast, rahel namaz, je dovolj sladka, vendar manj od izvirne nutelle, zračna, bolj zdrava, bolj kakavna, cimetast okus, super bi šla v torto skupaj z banano; po dnevu v hladilniku ni več tako mazava, lepi se na nebo, po uri na sobni temperaturi pa se lešnike dobro čuti, namaz spominja na ferrerro rocher, mmmm, je zelo lešnikova in hkrati zelo čokoladna, precej podobna originalni nutelli. Najmlajša pokuševalka (ki je nutelle ocenjevala od zadnje k prvi) jo je ocenila takole: najboljša.

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Nutella, recept št. 2 (po temle receptu)

sestavine:

  • 150 g lešnikov
  • 100 g mlečne čokolade
  • 16 g kakava v prahu
  • 65 g sladkorja v prahu
  • pol žličke vanilijevega ekstrakta
  • nekaj kapljic jedilnega olja

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Lešnike praži pri 180 stopinjah C 10 do 15 minut, vmes jih dvakrat premešaj. Pripravljeni so, ko so zlatorjavi, če so rjavorjavi, si šel predaleč. 😉
  • Prepražene lešnike zavij v kuhinjsko krpo in jih toliko časa gneti, da z večine odpade tanka lupinica. Ne sekiraj se, nekateri se bodo lupinice trdovratno oklepali.
  • Še vroče lešnike daj v multipraktik/blender in miksaj toliko časa, da dobiš lešnikovo maslo. Najprej bo lešnike raztrančiralo na kose, potem koščke, potem skoraj prah (odvisno od zmogljivosti multipraktika), potem se bo začelo ven spuščati olje, kar se bo videlo v tem, da bodo mleti lešniki postali nekoliko vlažni in bodo spominjali na moker pesek, nazadnje pa se bo vse skupaj spremenilo v lešnikovo maslo. Za nutello ga lahko miksaš še kakih 5 minut, da postane čimbolj tekoče.
  • Mlečno čokolado stopi (lahko jo daš v eno kovinsko posodo, ki jo položiš na drugo z vrelo vodo, in mešaš čokolado, da se stopi nad paro, lahko pa jo flikneš v mikrovalovko za 10 sekund, premešaš, še enkrat flikneš za 10 sekund, še enkrat premešaš in navadno še zadnjič flikneš notri za 10 sekund — več kot 10 sekund hkrati čokolade ne mikrovaloviziraj, ker se lahko zažge).
  • Vse sestavine zmiksaj, da dobiš gladko kremo.

OPISNA OCENA POKUŠEVALCEV: ima bolj nutellast vonj, je najbolj nutellasta, diši po nutelli, še več grobih delčkov kot prva, je bolj mlečna, bolj sladka, pasala bi takrat, ko ti cukr pade; po dnevu v hladilniku ravno v redu za mazat, čuti se lešnike, je ravno prav sladka, po uri na sobni temperaturi pa pokuševalci opazijo, da je v primerjavi s prvim receptom tale bolj čokoladen, da čokolada skoraj prevladuje in da je tak, kot bi moral biti ferrero rocher, nima sicer rada, da jo mažemo, v njej se še bolj kot v prvi čutijo lešniki, ena od pokuševalk pa pravi, da je bolj kot nutelli podobna kaki fake nutelli, spet druga je rekla, da je med receptom št. 1. in tem tale najbolj nutellast. Najmlajša pokuševalka (ki je nutelle ocenjevala od zadnje k prvi) jo je ocenila takole: boljša.

Nutella, recept št. 3 (nekoliko prirejeno po temle receptu)

sestavine:

  • 150 g lešnikov
  • 230 g (3/4 skodelice) kondenziranega mleka
  • 85 g čokolade s 70 % kakava
  • 3 žlice medu
  • 2 žlici kakava v prahu

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Lešnike praži pri 180 stopinjah C 10 do 15 minut, vmes jih dvakrat premešaj. Pripravljeni so, ko so zlatorjavi, če so rjavorjavi, si šel predaleč. 😉
  • Prepražene lešnike zavij v kuhinjsko krpo in jih toliko časa gneti, da z večine odpade tanka lupinica. Ne sekiraj se, nekateri se bodo lupinice trdovratno oklepali.
  • Še vroče lešnike daj v multipraktik/blender in miksaj toliko časa, da dobiš lešnikovo maslo. Najprej bo lešnike raztrančiralo na kose, potem koščke, potem skoraj prah (odvisno od zmogljivosti multipraktika), potem se bo začelo ven spuščati olje, kar se bo videlo v tem, da bodo mleti lešniki postali nekoliko vlažni in bodo spominjali na moker pesek, nazadnje pa se bo vse skupaj spremenilo v lešnikovo maslo. Za nutello ga lahko miksaš še kakih 5 minut, da postane čimbolj tekoče.
  • Čokolado stopi (lahko jo daš v eno kovinsko posodo, ki jo položiš na drugo z vrelo vodo, in mešaš čokolado, da se stopi nad paro, lahko pa jo flikneš v mikrovalovko za 10 sekund, premešaš, še enkrat flikneš za 10 sekund, še enkrat premešaš in navadno še zadnjič flikneš notri za 10 sekund — več kot 10 sekund hkrati čokolade ne mikrovaloviziraj, ker se lahko zažge).
  • Vse sestavine zmiksaj, da dobiš gladko kremo. (Ko sem dodala kondenzirano mleko, se je vse skupaj potegnilo skupaj in namaz je postal zelooo gost, po dnevu v hladilniku pa je bil po konsistenci nekje med mehkim karamelnim bonbonom in fudgem. Pri receptu št. 4/5 sem se tako dokončno naučila, da je kondenzirano mleko najbolje vmešati v lešnikovo-čokoladno mešanico kar ročno, tako ne pride do te (sicer zanimive, bi mi kakšen kemik razložil, kaj točno se zgodi? :D) reakcije in rezultat je zelo gladek namaz).

OPISNA OCENA POKUŠEVALCEV: lepi se na zobe, je karamelizirana, najbolj okus po lešnikih, sploh na zadnjem delu jezika, čuti se med, je fudgevska, zelo bi šla dobro narezana na koščke v vanilijev sladoled; po dnevu v hladilniku je trda, prepočasi se raztopi v ustih, po uri na sobni temperaturi pa nekdo od pokuševalcev pravi, da mu je okus neznan, drugi, da spominja na mousse, čokolada je zelo močna, namaz ni sladek, lešnike sicer se čuti, vendar ta ni tako dobra, je preveč gosta, kot bi bila z mandlji in ne lešniki, marcipanasta. Najmlajša pokuševalka (ki je nutelle ocenjevala od zadnje k prvi) jo je ocenila takole: tudi ta ni tako dobra.

Nutella, recept št. 4 (za osnovo je bil tale recept) oz. 4/5

sestavine:

  • 3oo g lešnikov
  • 40 g kakava v prahu
  • 140 g sladkorja v prahu
  • četrt čajne žličke soli
  • 3 žlice jedilnega olja (če imaš na razpolago arašidovo, pa toliko bolje)

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Lešnike praži pri 180 stopinjah C 10 do 15 minut, vmes jih dvakrat premešaj. Pripravljeni so, ko so zlatorjavi, če so rjavorjavi, si šel predaleč. 😉
  • Prepražene lešnike zavij v kuhinjsko krpo in jih toliko časa gneti, da z večine odpade tanka lupinica. Ne sekiraj se, nekateri se bodo lupinice trdovratno oklepali.
  • Še vroče lešnike daj v multipraktik/blender in miksaj toliko časa, da dobiš lešnikovo maslo. Najprej bo lešnike raztrančiralo na kose, potem koščke, potem skoraj prah (odvisno od zmogljivosti multipraktika), potem se bo začelo ven spuščati olje, kar se bo videlo v tem, da bodo mleti lešniki postali nekoliko vlažni in bodo spominjali na moker pesek, nazadnje pa se bo vse skupaj spremenilo v lešnikovo maslo. Za nutello ga lahko miksaš še kakih 5 minut, da postane čimbolj tekoče.
  • Vse sestavine zmiksaj.
  • za 4/5:
  • Na roko v lešnikovo-čokoladni namaz vmešaj 1 dl kondenziranega mleka in približno toliko svežega mleka.

OPISNA OCENA POKUŠEVALCEV: pred dodanim mlekom smo vse tri s @tetapoli in @drfilomena sodile, da je ta najmanj nutellasta, da zagreni, ko pa smo dodale kondenzirano mleko, bi temu receptu skoraj prisodile prvo mesto, bil je najbolj mazav in po okusu nekje med prvim in drugim receptom; po dnevu v hladilniku je mehka, lepo mazava, lešnikasta, ni tako sladka, po uri na sobni temperaturi je sodba še vedno, da je ta od vseh namazov najbolj mazav, lešnike se dobro čuti, ena od pokuševalk pa vpraša, ali je v tej slučajno notri rum, ful dobra. Najmlajša pokuševalka (ki je nutelle ocenjevala od zadnje k prvi) jo je ocenila takole: ta ni tako dobra.

ZAKLJUČEK: ko bom naslednjič delala nutello, bom poskusila s takim razmerjem sestavin: 300 g lešnikov, 100 g temne čokolade, 100 g mlečne čokolade, 2 žlici kakava, 2 žlici medu, ščep soli, 50 g sladkorja v prahu in 200 g kondenziranega mleka, ki ga bom nazadnje na roko vmešala v namaz. Saj res, skoraj bi pozabila: tule je še recept za kondenzirano mleko.

Kondenzirano mleko

sestavine:

  • 500 ml  vrele vode (imela sem jih 250 po receptu od tule, ampak se je izkazalo, da ven ne pride nekaj tekočega, ampak nekaj gostega :))
  • 55 g masla
  • 400 g sladkorja
  • 480 g mleka v prahu

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Vrelo vodo vlij v mešalec/blender.
  • Dodaj maslo in sladkor, dobro premiksaj, nato dodaj 1/4 mleka v prahu, dobro zmiksaj, dodaj drugo četrtino mleka v prahu, spet dobro zmiksaj in tako naprej s tretjo in četrto četrtino mleka v prahu.
  • Tojto.
Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  1. Sem mislila, da lešnikov doma ne moreš dobro zmlet. O, gawd, kaj si ti zdaj meni odkrila. I’m doomed. :/

    (Drugače pa: lešnikovo pasto prodajajo tudi v Rajski ptici – v črnuški izpostavi mi je tako zatrdil en gospod. Nekaj čez 30 € kilogram…)

  2. Tjaša, hihi, ups. 😉 In hvala za namig o lešnikovi pasti.
    Napo, ohooo, še en recept za stestirat! 🙂

  3. Hej. Mene pa zanima kako dolgo se morajo lešniki miksati da dobiš pasto ven, tako tekočo kot je na tvojih slikah. Ker jaz sem za probo razpolovila količine tako da delam 75g lešnikov(delam po drugem receptu) in mučim mikser že eno uro in vse kar sva uspela narediti je res gosta lešnikova snov. Prišla sva do peska in potem so lešniki res malo mokri postali ampak da bi bili res mokri kot je tu na sliki ni ne duha ne sluha. Poleg tega moram ugasniti mešalnik vsakih nekaj sekund in postrgati s sten dol če ne se vrti v prazno. Masa pa zgleda tako kot da delam testo za pito. Sicer brez koščkov lešnika ampak tako gosto da bi res lahko naredila podlago za pito iz tega. Pa še zelo vroča masa je postala. Verjetno od ure mučenja mešalnika.
    Tako da me res zanima kako dolgo ste vi miksali lešnike da so postali taki mokri.
    Prosim čim prej za odgovor ker sem mislila domačo nutello delati za darila za praznike in jo že ju3 potrebujem. Hvala

  4. Zdravo, Minka,

    jaz sem jih miksala 5 minut, pa so tako nastali. Bi pa rekla, da ste premajhno količino lešnikov dali in vam zato nagaja. Lahko poskusite tako, da dodate malo rastlinskega olja (kakšno žlico), to pomaga pospešiti proces.

    Upam, da vam uspe.

    Maja

  5. Pingback: Cukermajster » Pečena božična darila

  6. Hej, Katja,

    predvidevam, da sprašuješ za zadnjo varianto, ki sem jo napisala. Žal se ne spomnim, koliko tega pride, okoli pol litra, se mi zdi. Ko sem jo podarjala okoli, sem imela majhne lončke, naslednje leto sem je pa naredila en velik kozarec za vlaganje za prijateljico, ki si je za novoletno darilo zaželela reprizo. 🙂 Oprosti, ker nisem bila bolj v pomoč. 🙂

    LpM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *