Humus

Prvič sva si s humusom podala roke daljnega leta 2003 v New Yorku, ko me je prijatelj Newyorčan v Villageu peljal v pajzelj, v katerem sva komaj stala dva človeka in kjer sva naročila neko ocvrto čudo v nekakšni shirani lepinji. Ocvrto čudo je bil seveda falafel, shirana lepinja je bil kruh pita in vse skupaj (in precej zelenjave) je bilo zvezano s humusom. Bila je ljubezen na prvi ugriz.

Humus sva s tem istim prijateljem nato veselo kupovala v deliju in ga mazala na bagels (bagle? bagele?) za zajtrk. In ko sem se po čudovito intenzivnem mesecu vrnila domov, sem ga najprej iskala v trgovinah, pa se obupano sprijaznila, da bo okus humusa živel le v mojem spominu na New York. Potem me je pa štiri leta kasneje (kreh slow much? kreh) le srečala pamet in sem šla na net po recept. 🙂

In odkrila, da je humus škandalozno enostaven! Spodaj na slikah je “komplicirana” verzija, ker se mi je zahotelo igranja z mojim novim možnarjem.

Humus

sestavine:

  • 1 mala konzerva čičerike
  • 2 do 3 veliiike žlice tahinija (to je omaka iz popečenega sezama, veliki merkatorji, tuši, špari, leklerki jo vsi imajo)
  • 2 žlici jogurta
  • 2 žlici kisle smetane
  • sok ene limone
  • 2 stroka česna
  • sol
  • poprova meta
  • sladka paprika v prahu* (za posip)

(Klikni na sliko za večjo različico.)

postopek:

  • Odcedi konzervo čičerike in čičeriko speri pod tekočo vodo.
  • (Stri stroka česna v možnarju.)
  • Vse sestavine (razen paprike) zmiksaj, da dobiš gladko maso.
  • Maso predeni na krožnik in jo za lepši videz posuj s papriko v prahu.

Humus lahko mirno narediš z več jogurta ali kisle smetane, lahko daš notri tudi samo jogurt ali samo kislo smetano, za redkejši humus daš notri manj, za gostejšega več tahinija … delaj po svojem okusu, humus odpušča. 😉 Postrežeš ga lahko kot namaz na kruhu, s falafli, s slanimi krekerji, lahko pa enostavno narežeš papriko, korenje in kakšno drugo priročno zelenjavo na trakove in jih pomakaš v humus. Tek! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

26 Comments

  1. Hehe, humus je zakon. Jaz že od avgusta obljubljam, da ga bom naredila. Zdaj, ko imam pa še recept potisnjen pod nos, ga bom pa res mogla. 🙂

  2. Aja, tahini pa jaz delam kar sama. Cca. 10 min pešem sezam v pečici, ga zmeljem in mu dodam sezamovo ali pa kar rastlinsko olje. Ne vem, če je to čisto uradno pravilno, ma kaj bi komplicirali. 😉 Najlažje si je spomagati s tem, kar je vedno na zalogi.

  3. Primorka, ja, jaz sem ga naredila na enak način, tahini namreč, kaj bi komplicirali! 😀 Kadar me popade lenoritis in ni mojega tahinija več v hladilniku, pride pa kupljeni zelo prav. Zdaj pa hitro naredit humus, nimaš več izgovora. 😉

  4. Krasno dobila sem recept v slovenscini.
    Sem gledala zadnjic v Jamie-jevi knjigi pa se mi ni ljubilo prevajati.
    Super, hvala.

  5. Ammmm, mmmm, njam, tok je dobr … Sicer sm pozabila kupit meto. Ma ga jem kar z žlico nimam sploh cajta ki vanj pomakat. 😀

  6. To je bila dobrodošla ideja. Sem nardil danes in na prvi okus mi ni bilo najbolj, potem pa mi je postajalo vedno bolj všeč.
    Pohvala za te prispevke.

  7. Pingback: Tweets that mention Humus : Huferka -- Topsy.com

  8. odličen recept in slasten humus! tvoj post me je končno spodbudil, da ga naredim 🙂 sem ga hotela narest za “podlago” na kruhu, pa zdaj jem kar samega … sem pa namesto česna uporabila čemaž (česna ne maram, čemaž pa zelo!) in namesto paprike kurkumo, ker jo obožujem. super je!

  9. OO, varianta s čemažem me muči, bom poskusila, čim dobim kaj čemaža v roke. 😀 Dober tek za nazaj! 😉

  10. Pingback: Tahini : Huferka

  11. Pingback: Falafli : Huferka

  12. Pingback: Gvakamole(molemolemolemole) : Huferka

  13. Pingback: GVACAMOLEMOLEMOLEOLEOLE PANČ ! | MOJCAS

  14. Pingback: Bučni kari (curry) : Huferka

  15. Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka

  16. Pingback: SLO-KUL-BLOG | MOJCAS

  17. Pingback: Kruhki pita | Huferka

  18. Pingback: Kostariška črna juha | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *