Prvič sva si s humusom podala roke daljnega leta 2003 v New Yorku, ko me je prijatelj Newyorčan v Villageu peljal v pajzelj, v katerem sva komaj stala dva človeka in kjer sva naročila neko ocvrto čudo v nekakšni shirani lepinji. Ocvrto čudo je bil seveda falafel, shirana lepinja je bil kruh pita in vse skupaj (in precej zelenjave) je bilo zvezano s humusom. Bila je ljubezen na prvi ugriz.
Humus sva s tem istim prijateljem nato veselo kupovala v deliju in ga mazala na bagels (bagle? bagele?) za zajtrk. In ko sem se po čudovito intenzivnem mesecu vrnila domov, sem ga najprej iskala v trgovinah, pa se obupano sprijaznila, da bo okus humusa živel le v mojem spominu na New York. Potem me je pa štiri leta kasneje (kreh slow much? kreh) le srečala pamet in sem šla na net po recept. 🙂
In odkrila, da je humus škandalozno enostaven! Spodaj na slikah je “komplicirana” verzija, ker se mi je zahotelo igranja z mojim novim možnarjem.
Humus
sestavine:
- 1 mala konzerva čičerike
- 2 do 3 veliiike žlice tahinija (to je omaka iz popečenega sezama, veliki merkatorji, tuši, špari, leklerki jo vsi imajo)
- 2 žlici jogurta
- 2 žlici kisle smetane
- sok ene limone
- 2 stroka česna
- sol
- poprova meta
- sladka paprika v prahu* (za posip)
(Klikni na sliko za večjo različico.)
postopek:
- Odcedi konzervo čičerike in čičeriko speri pod tekočo vodo.
- (Stri stroka česna v možnarju.)
- Vse sestavine (razen paprike) zmiksaj, da dobiš gladko maso.
- Maso predeni na krožnik in jo za lepši videz posuj s papriko v prahu.
Humus lahko mirno narediš z več jogurta ali kisle smetane, lahko daš notri tudi samo jogurt ali samo kislo smetano, za redkejši humus daš notri manj, za gostejšega več tahinija … delaj po svojem okusu, humus odpušča. 😉 Postrežeš ga lahko kot namaz na kruhu, s falafli, s slanimi krekerji, lahko pa enostavno narežeš papriko, korenje in kakšno drugo priročno zelenjavo na trakove in jih pomakaš v humus. Tek! 🙂
Hehe, humus je zakon. Jaz že od avgusta obljubljam, da ga bom naredila. Zdaj, ko imam pa še recept potisnjen pod nos, ga bom pa res mogla. 🙂
Aja, tahini pa jaz delam kar sama. Cca. 10 min pešem sezam v pečici, ga zmeljem in mu dodam sezamovo ali pa kar rastlinsko olje. Ne vem, če je to čisto uradno pravilno, ma kaj bi komplicirali. 😉 Najlažje si je spomagati s tem, kar je vedno na zalogi.
Primorka, ja, jaz sem ga naredila na enak način, tahini namreč, kaj bi komplicirali! 😀 Kadar me popade lenoritis in ni mojega tahinija več v hladilniku, pride pa kupljeni zelo prav. Zdaj pa hitro naredit humus, nimaš več izgovora. 😉
Krasno dobila sem recept v slovenscini.
Sem gledala zadnjic v Jamie-jevi knjigi pa se mi ni ljubilo prevajati.
Super, hvala.
V veselje mi je, Aicha! 🙂
iLike Maja 😀 I will like humus 😀
Iiiii, sparkicaaa! 😀 <3
Ammmm, mmmm, njam, tok je dobr … Sicer sm pozabila kupit meto. Ma ga jem kar z žlico nimam sploh cajta ki vanj pomakat. 😀
Super, Primorka! 😀 Dober tek! :)))
To je bila dobrodošla ideja. Sem nardil danes in na prvi okus mi ni bilo najbolj, potem pa mi je postajalo vedno bolj všeč.
Pohvala za te prispevke.
@Danilo: hvala … in super, včasih je treba malo vztrajati z novimi okusi. 🙂
Pingback: Tweets that mention Humus : Huferka -- Topsy.com
odličen recept in slasten humus! tvoj post me je končno spodbudil, da ga naredim 🙂 sem ga hotela narest za “podlago” na kruhu, pa zdaj jem kar samega … sem pa namesto česna uporabila čemaž (česna ne maram, čemaž pa zelo!) in namesto paprike kurkumo, ker jo obožujem. super je!
OO, varianta s čemažem me muči, bom poskusila, čim dobim kaj čemaža v roke. 😀 Dober tek za nazaj! 😉
Pingback: Tahini : Huferka
Pingback: Falafli : Huferka
Maja, če ti med srfanjem pade v očke kakšna varianta brez jogurta in kisle smetane, ti bom hvaležna :)))
Bodem, Ninočka. 🙂
Pingback: Gvakamole(molemolemolemole) : Huferka
Pingback: GVACAMOLEMOLEMOLEOLEOLE PANČ ! | MOJCAS
Pingback: Bučni kari (curry) : Huferka
odkril sem idealno prilogo za pomakat v humus – na trakove narezan surov, svež koromač (sladki janež), odlično!
Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka
Pingback: SLO-KUL-BLOG | MOJCAS
Pingback: Kruhki pita | Huferka
Pingback: Kostariška črna juha | Huferka