Čokoladni browniji ali rjavkoti

Prošnja za recept me je brcnila v rit, poleg vritbrcajoče funkcije pa je opravljala še funkcijo Zadnje-kaplje-čez-rob-nekajletnega-Nejčevega-prigovarjanja, naj začnem pisati svoj hranski (od hrana pa to :P) blog. In tako je tu prvi prvi zapis, ki ni tak, kot sem si ga predstavljala, namreč z vsemi slikami faz nastanka brownijev ali rjavkotov, po možnosti praktično studijskih, lepo osvetljenih, takih, da se ti že ob pogledu nanje cedijo sline in ti en hudiček prigovarja, da moraš nujno zdaj takoj v kuhinjo ponovit videno in dodat kakšen gram maščevja na boke ali pač telesni del po izbiri. Namesto tega je spodaj gol tekst z dvema revnima, slabo osvetljenima slikama z jazTelefona. Ampak nekje je treba začeti. 🙂

Na spodnji recept za rjavkote sem naletela pred dvema letoma na nekem blogu, ki na žalost ne živi več. Kar je bilo napisano in posneto, je sicer ostalo, tako da vseeno priporočam ogled posnetka, kjer Dyann lepo razloži, zakaj v testo ne smeš vnesti preveč zraka (da ne bo preveč naraslo, razen seveda, če hočeš bolj tortastega rjavkota) in zakaj je treba maslo stopiti (če ga ne bi in bi ga zmiksal s sladkorjem, bi bilo pečeno pecivo namreč spet bolj tortasto … če to seveda hočeš, super, če pa so ti všeč taki rjavkoti, kot smo jih jedli včeraj na #ljtweetmeet, torej okoli malo piškotasto suhi, notri pa fudževsko zbiti in mokri, potem je treba maslo stopiti). Sem pa malo spremenila postopek in malce količino sestavin. Najprej zato, ker nimam KitchenAid Mixerja (*drool*), potem zato, ker je bilo v njenem receptu za moj okus preveč masla (z dvojno količino so browniji bolj težki in prav nič rahli). Poleg tega v kuhinji rada ubiram krajšnice (to so bližnjice za stvari v času). :mrgreen:

Še nerazrezani rjavkoti Zrezani rjavkoti

Rjavkoti

sestavine

  • 125 g masla
  • 170 g čokolade s 70% kakava
  • 380 g sladkorja
  • 4 jajca
  • žlica vanilijevega ekstrakta ALI žlica vodke in pol stroka vanilije
  • 60 g moke
  • čokoladne kapljice (chocolate chips) za posip*
  • ščep soli (ta v vseh čokoladnih sladicah potegne ven intenzivnejši okus po čokoladi :))

postopek

Pečico ogrej na 150 stopinj, v majhen (20 x 25 cm) podolgovat pekač (ali običajnega okroglega za torto, če nimaš podolgovatega) pa položi peki papir.

1) Maslo in čokolado daj v zamikrovaloveodporno posodico, vse skupaj pa v mikrovalovko za minuto in pol. Premešaj in pusti, da se ohladi.

2) Jajca, sladkor, vanilijev ekstrakt, sol in maslo s čokolado na hitro zmiksaj, samo toliko, da so vse sestavine enakomerno zmešane.

3) V čokoladno zmes s kuhalnico vmešaj 60 g moke. Zmes vlij v s peki papirjem obložen pekač.

4) Posipaj s čokoladnimi kapljicami in pekač postavi v pečico (šokantno, vem :P).

5) Peci 45–55 minut. Gornji del mora biti trd, zobotrebca, s katerim preveriš, kako je z rjavkoti, pa se mora še držati nekaj mokrega testa.

Ko so rjavkoti gotovi, jih skupaj s peki papirjem dvigni iz pekača in počakaj, da se ohladijo, potem pa jih razreži na poljubno velike kose. Ker se zgoraj naredi skorjica, skoraj kot pri kruhu, ki pa se zelo rada lomi čisto po svoje (to lomljenje se slabi kvaliteti slikic navkljub vseeno prav lepo vidi), jo jaz navadno mrežasto zarežem z zobatim nožem za kruh, potem pa sledim mreži z ravnim nožem.

*Namesto čokoladnih kapljic lahko uporabiš tudi orehe, lešnike ipd.

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  1. Ja, alkohol v testu malo rahlja testo med peko. Vodka nima okusa, rum ga ima — in pač nočem zraven še okusa po rumu. Sicer se pri žlici ruma najbrž ne bi nič poznalo, lahko pa spečeš obe varianti pa sporočiš. 😉

  2. Meni je pa všeč, da ni rum, ker ga že itak tlačijo v čisto vse sladice. Saj ga imam čisto rada, ampak ne povsod.

    Mimogrede, naključni bralec, tile rjavkoti so preverjeno božanski. 🙂

  3. Pingback: Pekoči sezamovi krekerji : Huferka

  4. Pingback: Sladkosnedkin Optimus Prime : Huferka

  5. Pingback: Homepage

  6. Pingback: Fans Buy

  7. Pingback: garden fencing North London

  8. Pingback: abnehmen

  9. Pingback: Brownies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *