Preden objavim recept za čokoladno torto, ki je igrala vlogo stojala za čevelj in roko, moram povedati še nekaj o tehniki zgibanja. Gre za zelo uporabno tehniko mešanja dveh krem (izraz uporabljam zelo ohlapno, tehnično sneg ali pa mascarpone ni ravno krema :)), od katerih je ena zbita, druga pa rahla, pa bi radi ohranili rahlost tudi v sestavljeni kremi, testu ipd. Odkar sem se podučila o njej na blogu, ki sem ga enkrat že omenila, se mi je odprl cel svet receptov, tehniko uporabljam pri tortah, pri svojem super-ekstra-enostavnem receptu za čokoladni mousse, pri tiramisuju … skratka, povsod, kjer si želim lahne strukture. 🙂
sestavini:
- gosta, kompaktna krema (npr. stopljena čokolada, maslena krema z rumenjaki, mascarpone …)
- lahna, zračna krema (npr. stepena sladka smetana, trd sneg iz beljakov …)
postopek:
- Četrtino lahne kreme vmešaj v gosto kremo, da gosta krema postane nekoliko rahlejša.
- Nekoliko zrahljano gosto kremo nato flikni na lahno kremo (ali obratno, ampak prva varianta je bolj košer :)).
- S kuhalnico ali s plastično lopatico zareži v sredino obeh krem in eno polovico mešanice prevrni na drugo, kot prikazuje video.*
- Obračaj posodo in ponavljaj postopek, dokler ne dobiš (dokaj) enotne rahle kreme. Bolje je, da kremi nista povsem zmešani (da se v črni čokoladni kremi denimo še vidjo beli laski stepene sladke smetane ali snega), kot da mešaš predolgo in izničiš učinek zgibanja.
* Tu sem delala neko čokoladno torto. Čokoladni del kreme sem pred posnetkom že zmešala z nekaj beljakove kreme, zato je plastična lopatka nekoliko zapacana s čokolado, pa tudi čokoladna krema sama ni več tako zbita.
Hehe, zanimivo da sem se jaz nekaj podobnega iz lastnih izkušen nauču… 😀
A ni dobro, ko se to zgodi! 🙂 Ko nekaj delaš, potem pa zveš, da gre za uveljavljeno tehniko. 😀
Pingback: Čokoladna torta mens sana : Huferka
Pingback: Blatna torta (mud cake) : Huferka
Pingback: Tvorta (v njej pa torte opera, doboš in plazma) : Huferka
Pingback: Popolna čokoladna torta : Huferka
Pingback: Ponarejeni čokoladni mousse ali od tod od užitka v sedmih minutah : Huferka
Pingback: Dr. Filomena » Tiramisu (ker je preprosto najboljše)
Pingback: Olaf, jagodna marmelada iz pečice, jagodni mousse, čokoladni mousse in vanilijevo-limonino tortno testo | Huferka