Čokoladna pita

Danes je ponedeljek. Morda zate, ki to bereš 27. 10. … ali 3. 11. … ali katerikoli drugi ponedeljek, ki pride zatem. V resnici je torek po roku, ki sva ga z Nejcem lovila za en članek. In pred eno uro izvedela, da je rok podaljšan na konec oktobra. Vedno vse zadnji hip, pa smo tam. Včeraj zvečer, ko je pikec spal in še nisva vedela, da je rok podaljšan, sva manično dokončevala in pretvarjala sem se, da ni ponedeljek, ko, kot piše na listku, prilepljenem na polički nad najino delovno mizo, je na vrsti huferka. Torej moj blog. :) Ampak rok je zdaj podaljšan, članek je spisan, samo še ne spiljen, in za kratek čas se lahko pretvarjam, da je danes ponedeljek.

In ob ponedeljkih je čas za čokoladno pito. Od tašče sem pred nekaj leti dobila v dar knjigo z naslovom Zapeljiva čokolada. V njej pa sami slinocedeči čokoladni recepti. Dostikrat sem brskala po njej samo toliko, za inspiracijo, zadnjič pa branje receptov in ogledovanje slik ni bilo dovolj. In sem jo naredila, fino čokoladno pito, s kupljenim krhkim testom. Če kupiš krhko testo, je pita tako enostavna, da jo mirno lahko uvrstiš na jedilnik v ponedeljek, lažni ali pravi, saj priprava čokoladne file ne zahteva veliko časa, vsega skupaj morda 10 minut. Tudi mi smo jo jedli sredi tedna, ker se nama je z mulčkom kuhalo. Nad kupljenim krhkim testom sicer nisem bila pretirano navdušena. Naslednjič, ko se mi bo zahotelo pite, pa ne bom imela časa za krhko testo, bom spodaj uporabila kar piškotno testo iz borovničeve sirove torte. Če kupiš piškotne drobtine (plazma jih ima in so njam), je piškotno testo pripravljeno v dveh minutah. Vem, ker sem ga pripravila pretekli vikend za fotrov rojstni dan.

Čokoladna pita (krema po receptu Arnauda Delmontela in Davida Battyja)

Sestavine:

za testo:

  • 1. različica: krhko testo po svojem priljubljenem receptu, če ga nimate, pokukajte sem ali pa sem
  • 2. različica: piškotno testo po receptu iz borovničeve pite:
    • 250 g poljubnih piškotov (oz. piškotnih drobtin)
    • 125 g masla
    • 60 g sladkorja
    • 1 žlica vanilijevega ekstrakta (ali četrt stroka vanilije)
    • pol žličke cimeta
    • pol žličke mletih klinčkov

Za čokoladno kremo:

  • 350 g temne čokolade s 70 % kakava (zadnje čase sem sicer 70 % začela nadomeščati z 80 %, sploh v brownijih, njəmnjəm, bi rekel Hufnej, ki je sicer tudi pomagal pri pripravi te pite)
  • 4 rumenjaki
  • 250 g sladke smetane
  • 250 g mleka
  • 40 g sladkorja

Klikni na sliko za opis in večjo različico.

Postopek:

  • Pripravi testo.
    • 1. različica: ohlajeno krhko testo razvaljaj, z njim obloži pekač za pite, čez položi alufolijo in obteži s fižolom (ali manjšo podlogo drugega pekača, kot sem storila sama) in peci na 180 stopinjah C 20 minut. Pusti, da se ohladi.
    • 2. različica: piškote zmelji v drobtine, maslo stopi, piškotne drobtine, sladkor, maslo in začimbe dobro zmešaj in razporedi po pekaču.
  • Čokolado nakoščkaj.
  • Rumenjake s sladkorjem penasto stepi.
  • Mleko in sladko smetano zavri, počasi dodajaj rumenjakom s sladkorjem in ves čas stepaj. Potem vse skupaj vrni v kozico in na ogenj, da skoraj začne vreti (ne sme zavreti, več o postopku si lahko prebereš pri vanilijevem sladoledu … ki bi se tule čisto lepo prilegel ;) ), in s tem prelij nakoščkano čokolado.
  • Vse skupaj dobro premešaj, da dobiš homogeno zmes, in prelij čez krhko testo. Potem pa čakaj, da se strdi. Najtežji del pri tej piti. ;)

Če ne veš, kam z beljaki, lahko narediš tako, kot sva naredila s Hufnejem. Naenkrat sem se namreč spomnila na babičine snežene kepe (njene so bile sicer res kepe, moje so bile bolj žličniki), pa sva s Hufnejem stepla trd sneg in v mleku z vanilijo skuhala snežene kepe, mleko z vanilijo sva pa potem posladkala in zgostila s škrobom, in smo imeli toplo staromodno sladico za večerjo. :)

Print Friendly

En komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>